Rondreis Zuid-Afrika 2 weken, een route vol wildlife

Zuid-Afrika route 2 weken

Droom jij ervan om oog in oog te staan met een leeuw of een neushoorn? En wil je lekker zelf op pad met eigen auto. Dan is Zuid-Afrika de ideale bestemming, want hier is wildlife in overvloed en je kunt er prima zelf rijdenIn Zuid-Afrika vind je de hele wereld in 1 land. Kies een route die bij je wensen past, want iedere streek is hier weer totaal anders. Ga je naar Zuid-Afrika om wildife te spotten, dan zou ik zeker voor het noorden kiezen. Daar heb je de mooiste game reserves en kun je op zoek naar de big-five. Onderstaande rondreis Zuid-Afrika in 2 weken is hiervoor de perfecte reis.

Dag 1; Johannesburg (1 nacht)

Met de rechtstreekse vlucht van KLM kom je in de avond aan in Johannesburg. Omdat je dan natuurlijk niet meteen op pad wilt, slaap je in een van de hotels op het vliegveld of in Kempton Park (veilige wijk en dicht bij het vliegveld). Regel via je hotel een pick-up.

De volgende dag ga je uitgerust op pad nadat je auto is afgeleverd bij je hotel of je je auto zelf hebt opgehaald bij het vliegveld. De hotels regelen vaak een gratis drop-off. Vraag daar dus naar bij je hotel.

Zuid-Afrika route 2 weken 1

Tip van Birgit

Via skyscanner zoek je makkelijk welke vluchten er allemaal gaan tussen de jouw gekozen bestemmingen. Gebruik de filters goed zodat je de vluchten uitfiltert die voor jou interessant zijn. Let ook goed op overstaptijden (niet te kort en niet te lang).

Deze slaapplek raad ik aan

City Lodge Hotel at OR Tambo

City lodge Johannesburg Zuid-Afrika

Dag 2 t/m 4; Hazyview (3 nachten)

Vandaag heb je een flinke rit voor de boeg naar het stadje Hazyview (385  km). Hazyview is de perfecte uitvalsbasis om de panoramaroute te verkennen.

Je kunt hier slapen in een enorme villa gebouwd om een rots, midden op een fruitplantage. Het leuke is dat deze villa een zwembad in het huis heeft. ’s Ochtends word je wakker gemaakt door de apen die door de bomen slingeren. Of kies voor een van de andere leuke slaapplekken die ik voor je geselecteerd heb.

Doen in de omgeving van Hazyview

Met deze mooie plek als uitvalsbasis verken je de volgende dag de indrukwekkende panoramaroute. Geniet van prachtige watervallen, Bourke’s Luck Potholes, God’s Window, The Pinnacle en de Three Rondavels. De ene plek is nog mooier dan de andere.

De 2e dag kun je de omgeving verder verkennen en kun je gaan zwemmen bij een van de vele watervallen rondom Sabie, gaan ziplinen of zoef je in een karretje van de helling in de misty mountain.

Zuid-Afrika route2 weken
Doen & beleven rondom Hazyview
  • Vanuit Hazyview ben je zo bij het startpunt van de prachtige PanoramarouteDeze kun je makkelijk met eigen auto ontdekken. Trek er wel een hele dag voor uit, want er zijn zoveel mooie plekken om te stoppen; Lone Creek Falls, Mac Mac Falls, Bourke’s Luck Potholes, God’s Window, The Pinnacle en de Three Rondavels. De ene plek is nog mooier dan de andere en je mag ze eigenlijk allemaal niet missen. Je kunt stoppen waar je wilt en per plek betaal je entree. Zo kun je makkelijk je routes bepalen. Ga je liever met een georganiseerde trip mee? Die boek je hier.
  • Verken de omgeving met zijn vele watervallen.
  • Sort je in het avontuur en ga Ziplinen bij Sabieriver.
  • Zoef in een karretje van Misty Mountain.

Deze toffe belevenissen zou ik van te voren boeken

Ziplinen Sabierivier 2.5 uur

Full day panoramatour

Panoramatour hoogtepunten

Dag 5; Blyde River Canyon (1 nacht)

Vanuit Hazyview ga je op weg naar de andere kant van Blyde River Canyon. Op deze plek maak je een prachtige boottocht door de Canyon, met uitzicht op de Three Rondavels. Maar natuurlijk kom je hier ook om krokodillen en nijlpaarden te spotten tijdens deze boottocht. Boek de boottocht alvast vooraf voor de middag, zodat er zeker plek is.

Geniet vooral ook van je mooi gelegen hotel en met een beetje geluk komen de zebra’s ’s avonds drinken bij het zwembad. Ooit al eens een selfie gemaakt met een zebra op de achtergrond? Voordat je de volgende dag vertrekt maak je nog even een vroege ochtendwandeling naar de rivier. Zie jij de apen, zebra’s en herten al die hier rondzwerven?

Tip van Birgit

Nadat je uitgecheckt bent, kun je een bezoek brengen aan het nabij gelegen Moholoholo Wildlife Rehabilitation Centre. Hier vangen ze in de steek gelaten en gewonde dieren op en proberen ze ze terug te laten keren naar hun natuurlijke leefgebied. Check de tijden en reserveer via de website om teleurstelling te voorkomen.

Zuid-Afrika route2 weken

Mijn favoriete slaapplek

Blyde River Canyon Lodge

Blyde river Canyon Lodge Zuid-Afrika
blyde river canyon boat cruise Zuid-Afrika

Deze toffe belevenissen zou ik van te voren boeken

blyde river canyon boat cruise

Blyde River Canyon boat cruise

Dag 6 t/m 8; Olifants West Game Reserve (3 nachten)

Vandaag vertrek je naar het Olifants West Game Reserve. Omdat het vandaag maar een uurtje rijden is naar het reserve, kun je ‘s ochtends eerst nog een bezoek brengen aan het Moholoholo Wildlife Rehabilitation Centre.

Vervolgens rijd je naar Olifants West Game Reserve. Sta niet raar te kijken als je hier al opgewacht wordt door zebra’s of impala’s. Met je huurauto rijd je naar je lodge en onderweg zul je al de eerste wilde dieren spotten. De rest van je verblijf laat je je eigen auto achter en maak je in de ochtend en middag safari’s met een ervaren ranger in een open 4WD. Iedere keer is het weer spannend wat je die dag tegen gaat komen. Misschien ben jij wel getuige van jagende leeuwen? ’s Middags relax je lekker aan het zwembad en laat je alles wat je meegemaakt hebt nog eens aan je voorbij komen.

Tip van Birgit

Ik raad je aan om minimaal 3 nachten in een lodge in een private game reserve te verblijven. Dit is namelijk een unieke safaribeleving. Je slaapt midden in een game reserve omringd door de natuur en wildlife. Iedere safari is weer anders en je weet nooit wat je tegen gaat komen. Door meerdere safari’s te doen, is de kans veel groter dat je veel verschillende dieren ziet.

Zuid-Afrika route2 weken

Mijn favoriete slaapplek

Ku Sungula Safari Lodge

Ku Sungula Safari Lodge Balule Zuid-Afrika
Ku Sungula Lodge Balule Zuid-Afrika

Dag 9 t/m 11; Olifantsriver (3 nachten)

Het is echt jammer om na 3 nachten deze prachtige plek achter je te laten, maar er staat weer iets moois op het programma. Je verblijft de komende dagen namelijk in een prachtige lodge aan de olifantsriver (Olifants North/Balule Game Reserve).

De weg er naartoe is hobbelig en al stuiterend lijk je naar het einde van de wereld te rijden. Maar uiteindelijk kom je aan op een magische plek midden in het reserve. Er is geen omheining, wat het hier extra spannend maakt.

Vanaf je terras zie je met wat geluk olifanten de rivier oversteken, nijlpaarden door het water sjokken of een kudde buffels grazen langs de rivier. Af en toe komt er een kudu de bosjes uit om voorzichtig te drinken uit de rivier. Pas trouwens op voor de krokodillen die in het water liggen. Blijf minimaal 3 meter van de waterlijn. De beste tijdsbesteding is hier met een drankje en een verrekijker genieten van al het moois dat je ziet.

Ga mee met een game drive om dit reserve te ontdekken, maak een guided walk (min. leeftijd 16 jaar) of maak een boottocht over de olifantsriver.

Tip van Birgit

Dit is dé plek om een rustdagje in te plannen. Vanaf je lodge h eb je namelijk een adembenemd uitzicht op de rivier. Ga lekker op een stoeltje zitten met een verrekijker op schoot en je ziet het wildlife zo voor je verschijnen.

Zuid-Afrika route2 weken

Dag 12 t/m 14; Kruger National Park (3 nachten)

Na een paar dagen is het tijd om weer te op pad te gaan. Dit keer naar het prachtige Kruger National Park. Je gaat dit park vanuit de Phalaborwa gate binnen en zal  hem na een paar dagen vanuit het zuiden weer verlaten. Dit middelste gedeelte is wat rustiger dan het zuiden van Kruger. 

Met eigen auto ga je hier op pad om op zoek te gaan naar wildlife wat hier in grote getalen aanwezig is. Slaap op 2 of 3 plekken binnen het park. Het is een totaal andere beleving om zelf, op je eigen tempo, op zoek te gaan naar de wilde dieren. Een ervaring die je nooit meer zult vergeten. Twijfel je of je wel of niet naar Kruger moet gaan door de wisselende ervaringen? Lees hier onze ervaring in Kruger National Park en waarom je het niet mag overslaan.

Slapen in Kruger National Park

In het park slaap je in de (meer basic) restcamps van SANparks of in de wat luxere lodges. Misschien geef je zelfs wel de voorkeur aan een safaritent of boomhut. It’s up to you!

Olifants Restcamp is een aanrader wat mij betreft. Het ligt hoog op een heuvel zodat je een schitterend uitzicht hebt op de omgeving met zijn wildlife.

De laatste nacht raad ik aan om in Skukuza Restcamp te slapen. Dit Camp ligt in het zuiden en vlakbij de uitgang. Zo rijd je in een paar uurtjes terug naar Johannesburg voor je avondvlucht naar Amsterdam.

Zuid-Afrika route2 weken

Deze slaapplek raad ik aan

Olifants Restcamp

Olifants Restcamp Kruger
nijlpaarden olifants rest camp Kruger Zuid-Afrika

Dag 15; naar huis

Na deze indrukwekkende dagen rijd je weer terug naar Johannesburg voor je terugvlucht naar Amsterdam of je verlengt je reis met Swaziland, het prachtige Kwazulu Natal en de Drakensbergen. Natuurlijk kun je ook je reis beginnen in Kaapstad en met een binnenlandse vlucht naar Johannesburg vliegen. Er is nog zoveel meer mogelijk in dit prachtige land.

Ik hoop je geïnspireerd te hebben met deze reisbeleving door Zuid-Afrika. Heb je vragen of heb je zelf tips?
Laat het me hieronder gerust weten.