Rondreis Zuid-Afrika 2 weken, een route vol wildlife

Zuid-Afrika route 2 weken kaart

Droom jij ervan om oog in oog te staan met een leeuw of een neushoorn? En wil je lekker zelf op pad met eigen auto. Dan is Zuid-Afrika de ideale bestemming, want hier is wildlife in overvloed en je kunt er prima zelf rijdenIn Zuid-Afrika vind je de hele wereld in 1 land. Kies een route die bij je wensen past, want iedere streek is hier weer totaal anders. Ga je naar Zuid-Afrika om op zoek te gaan naar wildife, dan mag het noorden zeker niet ontbreken. Daar heb je de mooiste game reserves en kun je op zoek naar de big-five.

Met kinderen is het ideaal om zonder tussenstop naar Johannesburg te vliegen. Met KLM vlieg je bijvoorbeeld comfortabel in ongeveer 11 uur naar Zuid-Afrika. Omdat je in Zuid-Afrika prima met eigen auto kunt rijden, raad ik je aan dit ook daadwerkelijk te doen. Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt, je kunt stoppen als dat nodig is en je bepaalt je eigen reistempo. Bijkomend voordeel: in sommige wildparken kun je met je eigen auto op pad, en dat is echt een bijzondere beleving.

Dag 1; Johannesburg (1 nacht)

Met de rechtstreekse vlucht van KLM kom je in de avond aan in Johannesburg. Omdat je dan natuurlijk niet meteen op pad wilt, slaap je in een hotel bij het vliegveld of je regelt een pick-up door je hotel zodat je even lekker bij kunt komen van jullie lange vlucht. De hotels in Kemton Park zijn hiervoor een goede keuze (veilige wijk en dicht bij het vliegveld).

De volgende dag ga je uitgerust op pad nadat je auto is afgeleverd bij je hotel of je je auto zelf even opgehaald hebt  bij het vliegveld. De hotels regelen over het algemeen een gratis drop-off.

Zuid-Afrika route 2 weken 1

Bekijk alle slaapplekken in Johannesburg

Bijzonder overnachten Portugal

Dag 2 t/m 4; Hazyview (3 nachten)

Vandaag heb je een flinke rit voor de boeg naar Hazyview (387 km). Hazyview is de perfecte uitvalsbasis om de panoramaroute te verkennen.

Je kunt hier slapen in een enorme villa gebouwd om een rots, midden op een fruitplantage. Het leuke is dat deze villa een zwembad in het huis heeft. ’s Ochtends word je wakker gemaakt door de apen die door de bomen slingeren. Of kies voor een van de andere leuke slaapplekken die ik voor je geselecteerd heb.

Met deze mooie plek als uitvalsbasis verken je de volgende dag de indrukwekkende panoramaroute. Geniet van prachtige watervallen, Bourke’s Luck Potholes, God’s Window, The Pinnacle en de Three Rondavels. De ene plek is nog mooier dan de andere.

De 2e dag kun je de omgeving verder verkennen en kun je gaan zwemmen bij een van de vele watervallen in de omgeving, gaan ziplinen of zoef je in een karretje van de helling in de misty mountain.

Zuid-Afrika route2 weken

Deze slaapplek raad ik aan

Ulwazi Rock Lodge

Ulwazi Rock Lodge Hazyview
Doen & beleven rondom Hazyview
  • Vanuit Hazyview ben je zo bij het startpunt van de prachtige PanoramarouteDeze kun je makkelijk met eigen auto ontdekken. Trek er wel een hele dag voor uit, want er zijn zoveel mooie plekken om te stoppen; Lone Creek Falls, Mac Mac Falls, Bourke’s Luck Potholes, God’s Window, The Pinnacle en de Three Rondavels. De ene plek is nog mooier dan de andere en je mag ze eigenlijk allemaal niet missen. Je kunt stoppen waar je wilt en per plek betaal je entree. Zo kun je makkelijk je routes bepalen. Ga je liever met een georganiseerde trip mee? Die boek je hier.
  • Verken de omgeving met zijn vele watervallen.
  • Sort je in het avontuur en ga Ziplinen bij Sabieriver.
  • Zoef in een karretje van Misty Mountain.

Deze toffe belevenissen zou ik van te voren boeken

Ziplinen Sabierivier 2.5 uur

Full day panoramatour

Panoramatour hoogtepunten

Dag 5; Blyde River Canyon (1 nacht)

Vanuit Hazyview ga je op weg naar de andere kant van Blyde River Canyon. Op deze plek maak je een prachtige boottocht door de Canyon, met uitzicht op de Three Rondavels. Maar natuurlijk kom je hier ook om krokodillen en nijlpaarden te spotten tijdens deze boottocht. Boek de boottocht alvast vooraf voor de middag, zodat er zeker plek is.

Geniet van je prachtig gelegen hotel en met een beetje geluk komen de zebra’s ’s avonds drinken bij het zwembad. Ooit al eens een selfie gemaakt met een zebra op de achtergrond? Voordat je de volgende dag vertrekt maak je nog even een vroege ochtendwandeling naar de rivier. Zie jij de apen, zebra’s en herten al die hier rondzwerven?

Zuid-Afrika route2 weken

Deze slaapplek raad ik aan

Blyde River Canyon Lodge

Blyde river Canyon Lodge Zuid-Afrika
Doen & beleven rondom Blyde River Canyon/Hoedspruit
  • Maak een boottocht door de Blyde River Canyon om krokodillen en nijlpaarden te spotten. Boek deze boottocht van te voren, zodat je er zeker van bent dat je hem ‘s middags kunt doen.
  • Maak een wandeling bij de Blyde River Canyon Lodge. Je spot hier wilde dieren zoals impala’s, zebra’s en apen.
  • Breng een bezoek aan het Moholoholo Wildlife Rehabilitation Centre. Hier vangen ze in de steek gelaten en gewonde dieren op en proberen ze ze terug te laten keren naar hun natuurlijke leefgebied. Check de tijden en reserveer via de website om teleurstelling te voorkomen.

Deze toffe belevenissen zou ik van te voren boeken

blyde river canyon boat cruise

Blyde River Canyon boat cruise

Dag 6 t/m 8; Olifants West Game Reserve (3 nachten)

Vandaag vertrek je naar het Olifants West Game Reserve. Omdat het vandaag maar een uurtje rijden is naar het reserve, kun je ‘s ochtends eerst nog een bezoek brengen aan het Moholoholo Wildlife Rehabilitation Centre. Hier vangen ze in de steek gelaten en gewonde dieren op en proberen ze ze terug te laten keren naar hun natuurlijke leefgebied. Check de tijden en reserveer via de website om teleurstelling te voorkomen.

Vervolgens rijd je naar Olifants West Game Reserve. Sta niet raar te kijken als je hier al opgewacht wordt door zebra’s of impala’s. Met je huurauto rijd je naar je lodge en onderweg zul je al de eerste wilde dieren spotten. De rest van je verblijf laat je je eigen auto achter en maak je in de ochtend en middag safari’s met een ervaren ranger in een open 4WD. Iedere keer is het weer spannend wat je die dag tegen gaat komen. Misschien ben jij wel getuige van jagende leeuwen?

’s Middags relax je lekker aan het zwembad en laat je alles wat je meegemaakt hebt nog eens aan je voorbij komen. Ik raad je aan om minimaal 3 nachten in een lodge in een private game reserve te verblijven. Dit is namelijk een echte safaribeleving, iedere drive is anders en ik weet zeker dat je er enorm van gaat genieten. Ook heb je zo voldoende tijd om veel verschillende dieren te zien, want je moet ook een beetje geluk hebben.

Zuid-Afrika route2 weken

Deze slaapplek raad ik aan

Ku Sungula Safari Lodge

Ku Sungula Safari Lodge Balule Zuid-Afrika

Dag 9 t/m 11; Olifantsriver (3 nachten)

Het is echt jammer om na 3 nachten deze prachtige plek achter je te laten, maar er staat weer iets moois op het programma. Je verblijft de komende dagen in een prachtige lodge aan de olifantsriver.

De weg er naartoe is hobbelig en al stuiterend lijk je naar het einde van de wereld te rijden. Maar uiteindelijk kom je aan op een magische plek midden in het reserve. Er is geen omheining, wat het hier extra spannend maakt.

Vanaf je terras zie je met wat geluk olifanten de rivier oversteken, nijlpaarden door het water sjokken of een kudde buffels grazen langs de rivier. Af en toe komt er een kudu de bosjes uit om voorzichtig te drinken uit de rivier. Pas trouwens op voor de krokodillen die in het water liggen. Blijf minimaal 3 meter van de waterlijn. De beste tijdsbesteding is hier met een drankje en een verrekijker genieten van al het moois dat je ziet.

Ga mee met een game drive om dit reserve te ontdekken, maak een guided walk (min. leeftijd 16 jaar) of maak een boottocht over de olifantsriver.

Zuid-Afrika route2 weken

Deze slaapplek raad ik aan

Maninghi Lodge

Maninghi Lodge Zuid-Afrika

Dag 12 t/m 14; Kruger National Park (3 nachten)

Na een paar dagen is het tijd om weer te op pad te gaan. Dit keer naar het prachtige Kruger National Park. Je gaat dit park vanuit de Phalaborwa gate binnen en zal  hem na een paar dagen vanuit het zuiden weer verlaten. Dit middelste gedeelte is wat rustiger dan het zuiden van Kruger. In het park slaap je in de meer basic restcamps van SANparks of in de wat luxere lodges. Misschien geef je zelfs wel de voorkeur aan een safaritent of boomhut. It’s up to you!

Olifants Restcamp is een aanrader wat mij betreft. Het ligt hoog op een heuvel zodat je een schitterend uitzicht hebt op de omgeving met zijn wildlife.

Met eigen auto ga je hier op pad om op zoek te gaan naar wildlife wat hier in grote getalen aanwezig is. Slaap op 2 of 3 plekken binnen het park. Het is een totaal andere beleving om zelf, op je eigen tempo, op zoek te gaan naar de wilde dieren. Een ervaring die je nooit meer zult vergeten. Twijfel je of je wel of niet naar Kruger moet gaan door de wisselende ervaringen? Lees hier onze ervaring in Kruger National Park en waarom je het niet mag overslaan.

De laatste nacht raad ik aan om in Skukuza Restcamp te slapen. Dit Camp ligt in het zuiden en vlakbij de uitgang. Zo rijd je in een paar uurtjes terug naar Johannesburg voor je avondvlucht naar Amsterdam.

Zuid-Afrika route2 weken

Deze slaapplek raad ik aan

Olifants Restcamp

Olifants Restcamp Kruger

Dag 15; naar huis

Na deze indrukwekkende dagen rijd je weer terug naar Johannesburg voor je terugvlucht naar Amsterdam of je verlengt je reis met Swaziland, het prachtige Kwazulu Natal en de Drakensbergen. Natuurlijk kun je ook je reis beginnen in Kaapstad en met een binnenlandse vlucht naar Johannesburg vliegen. Er is nog zoveel meer mogelijk in dit prachtige land.

Ik hoop je geïnspireerd te hebben met deze reisbeleving door Zuid-Afrika. Heb je vragen of heb je zelf tips?
Laat het me hieronder gerust weten.