Ik moet eerlijk bekennen dat ik twijfels had of we Kruger wel moesten bezoeken. De verhalen waren tegenstrijdig en liepen uiteen van “Wow, wat  een fantastische ervaring” tot “het is net of je in Safaripark  Beekse Bergen rijdt”. Geen betere manier om het dan maar zelf te gaan ervaren. En wat een fantastische beleving werd het. Ik zit zeker in team “you’ve gotta go”. Maar zeker in combinatie met slapen in een private game reserve. Want het is beide een totaal andere beleving.

Kruger National Park is een governement owned national park. Voor de verschillen tussen een national park en een private game reserve kijk je hier. Kruger National Park ligt in het noord-oosten van Zuid-Afrika en strekt zich 300 kilometer uit van noord naar zuid, langs de grens met Mozambique. The Greater Kruger bestaat uit Kruger National Park en de omliggende Private Game Reserves. De dieren kunnen zich vrij bewegen tussen de aangesloten reserves waardoor een enorm gebied ontstaan is. Binnen het park heb je verschillende overnachtingsmogelijkheden, van betaalbare basic restcamps tot prachtige superdeluxe lodges. Ook kun je er kamperen. Het zuidelijke gedeelte van Kruger is het meest populair omdat dit makkelijk te bereiken is. Het wordt vaak opgenomen in reisprogramma’s. Het is ook het gedeelte waar een enorme populatie wild leeft. Hoe verder naar het noorden hoe rustiger het wordt. Ook de vegetatie en soorten dieren veranderen, waardoor het echt de moeite loont om meerdere gedeeltes van Kruger te ontdekken.

Zelf gingen we bij Phalaborwa gate het park in, wat in het midden van Kruger ligt. Van daaruit zijn we op ons gemak doorgereden naar Olifants Restcamp waar we 2 nachten bleven. We maakten een lunchstop bij Letaba Restcamp waar je een prachtig uitzicht hebt over de Savanne met wildlife. De tweede dag verkenden we het gebied ten noorden van Olifants. Onderweg stikt het van het wildlife, vaak ook in grote groepen bij elkaar. Naast de geasfalteerde wegen, zijn er zandwegen waar je af kunt slaan om een loop te maken. Deze wegen zijn over het algemeen wat rustiger. Omdat het park zo enorm groot is, valt de drukte reuze mee. Nu moet ik er wel bij zeggen dat we zelf in de meivakantie geweest zijn, dus dan is het sowieso wat rustiger in Zuid-Afrika. Olifants restcamp is een hooggelegen restcamp, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de vallei en de olifantsrivier. Neem je verrekijker mee, ga op een bankje bij het uitzichtpunt zetten en geniet van de nijlpaarden en olifanten ver beneden je. Vanuit de restcamps kun je ook mee op een (night) game drive.

Van Olifants Restcamp reden we in een dag naar Skukuzi in het zuiden. Ook dat gebied is prachtig. Houd wel rekening met een lange reistijd omdat je tussendoor natuurlijk overal stopt. Omdat Skukuzi restcamp het grootste restcamp is, wisten we niet of dit wel bij ons zou passen. Maar het restcamp ligt het handigste om van daaruit in 1 keer naar de luchthaven te rijden dus we besloten er toch te overnachten. En het camp was prima. Wel wat drukker en groter inderdaad, met veel dagjesmensen, maar toch een mooi camp. Vanaf het terras van het restaurant zagen we 50 olifanten met kleintjes voorbij paraderen. Een mooie afsluiter van ons safari avontuur.

Wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden en de verschillen tussen de verschillende game reserves? En extra tips en advies krijgen over je verblijf in Kruger Park? Neem dan gerust contact met me op, zodat ik je goed kan adviseren en de ultieme safaribeleving voor je samen kan stellen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden en dus voor ieder wat wils!