Ik moet eerlijk bekennen dat ik twijfels had of we Kruger wel moesten bezoeken. De verhalen waren tegenstrijdig en liepen uiteen van “Wow, wat  een fantastische ervaring” tot “het is net of je in Safaripark  Beekse Bergen rijdt”. Geen betere manier om het dan maar zelf te gaan ervaren. En wat een fantastische beleving werd het. Ik zit zeker in team “you’ve gotta go”. Maar zeker in combinatie met slapen in een private game reserve. Want het is beide een totaal andere beleving.

Kruger National Park & Greater Kruger

Kruger National Park is een governement owned national park. Voor de verschillen tussen een national park en een private game reserve kijk je hier. Kruger National Park ligt in het noord-oosten van Zuid-Afrika en strekt zich 300 kilometer uit van noord naar zuid, langs de grens met Mozambique. The Greater Kruger bestaat uit Kruger National Park en de omliggende Private Game Reserves. De hekken tussen deze reserves zijn weggehaald, waardoor er een enorm gebied ontstaat waarbinnen de dieren zich vrij kunnen bewegen.

Het zuidelijke gedeelte van Kruger is het meest populair omdat dit makkelijk te bereiken is. Het wordt vaak opgenomen in reisprogramma’s. Het is ook het gedeelte waar een enorme populatie wild leeft. Hoe verder naar het noorden hoe rustiger het wordt. Ook de vegetatie en soorten dieren veranderen, waardoor het echt de moeite loont om meerdere gedeeltes van Kruger te ontdekken.

Overnachten in Kruger Park

Binnen het Kruger Park en Greater Kruger heb je verschillende overnachtingsmogelijkheden, van betaalbare basic rest camps tot prachtige superdeluxe lodges. Ook kun je er kamperen. De accommodatie in de Rest Camps worden verhuurd via SAN Parks.

Met eigen auto op pad in Kruger National Park

In het Kruger Park kun je met eigen auto op safari. Als eerste registreer je je bij de poort waar je het park ingaat (neem je paspoort mee). Trek hier wat tijd voor uit, zeker in het hoogseizoen kan het druk zijn. Kom dus echt op tijd. Neem een kaart mee waarop alle wegen vermeld staan, houd je aan de regels binnen het park en ga lekker de hele dag op pad. Houd je ogen goed open, want er is overal wildlife te zien. Naast de geasfalteerde wegen, zijn er zandwegen waar je af kunt slaan om een loop te maken. Deze wegen zijn echt een aanrader en over het algemeen wat rustiger. Omdat het park zo enorm groot is, valt de drukte reuze mee. Onderweg mag je natuurlijk niet uitstappen, maar naast de Rest Camps met restaurants zijn er ook veel picknickplekken waar je wel (veilig) je auto uit kunt.

Met een ranger op safari

Via de Rest Camps kun je een safari met een ranger boeken. Onze persoonlijke ervaringen zijn hier niet zo goed mee. We vonden de rangers wat ongeïnteresseerd en de safari auto’s waren grote trucks. De 2e keer hebben we een privé safari auto geboekt, maar ook deze ranger vonden we niet echt gepassioneerd. Heel eerlijk, de kwaliteit van een ranger kan een safari maken of breken. Misschien hadden wij gewoon pech, dus laat het vooral weten als je wel goede ervaringen hiermee hebt.

Een andere keer hebben we diverse dagtochten vanuit Hoedspruit (de safari hoofdstad van Zuid-Afrika) gedaan en deze waren in 1 woord fantastisch. De safaris hebben we geboekt bij Crossroad Safaris in Hoedspruit, wat een echte aanrader is.

Onze ervaring in Kruger National Park

Ondertussen zijn we meerdere keren in Kruger National Park geweest en hebben dit park op meerdere manieren beleefd.

De omgeving van Olifants Rest Camp

De 1e keer gingen we bij Phalaborwa gate het park in, wat in het midden van Kruger ligt. Van daaruit zijn we op ons gemak doorgereden naar Olifants Rest Camp waar we 2 nachten bleven. Olifants Rest Camp is een hooggelegen Rest Camp, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de vallei en de olifantsrivier. Neem je verrekijker mee, ga op een bankje bij het uitzichtpunt zetten en geniet van de nijlpaarden en olifanten ver beneden je. Vanuit de Rest Camps kun je ook mee op een (night) game drive. We maakten een lunchstop bij Letaba Rest camp waar je een prachtig uitzicht hebt over de Savanne met wildlife. De tweede dag verkenden we het gebied ten noorden van Olifants. Onderweg stikt het van het wildlife, vaak ook in grote groepen bij elkaar.

Van Olifants Rest Camp naar Skukuzi Rest Camp

Van Olifants Rest Camp reden we in een dag naar Skukuzi Rest Camp in het zuiden. Ook dat gebied is prachtig. Houd wel rekening met een lange reistijd omdat je tussendoor natuurlijk overal stopt. Omdat Skukuzi Rest Camp het grootste Rest Camp is, wisten we niet of dit wel bij ons zou passen. Maar het Rest Camp ligt het handigste om van daaruit in 1 keer naar de luchthaven te rijden dus we besloten er toch te overnachten. En het camp was prima. Wel wat drukker en groter inderdaad, met veel dagjesmensen, maar toch een mooi camp. Vanaf het terras van het restaurant zagen we 50 olifanten met kleintjes voorbij paraderen. Een mooie afsluiter van ons safari avontuur.

Kruger National Park vanuit Hoedspruit

Een andere keer hebben we Kruger National Park bezocht vanuit Hoedspruit wat prima te doen was. Natuurlijk is dit een totaal andere beleving dan in het park overnachten, maar zeker een aanrader als je niet in Kruger Park zelf wilt verblijven. In Hoedspruit zijn diverse organisaties waar je je safari kunt boeken. Wij waren erg enthousiast over Crossroads Safaris.

Ik hoop je hiermee een goed beeld te hebben gegeven van onze ervaring met Kruger National Park. Heb je vragen of aanvullingen? Laat het zeker hieronder weten.