De ultieme rondreis door Namibië in 3 weken

Woestijnolifant Namibie
Sossusvlei Namibie
Twyfelfontein Namibie

Met ons gezin hebben we een 3-weekse rondreis met 4 WD gemaakt door NamibiëNamibië is echt een land van contrasten en totaal anders dan bijvoorbeeld Zuid-Afrika. Wil jij ook gaan reizen in Namibië? Dan vind je hieronder onze route ter inspiratie. Van de rode zandduinen van de Kalahari woestijn en Sossusvlei tot de woeste kustlijn van Swakopmund, en van woestijn olifanten in Damaraland tot het wildrijke Estosha National Park en Onguma Private Game Reserve.

Zoals altijd hebben we voor Slow Travel gekozen, zodat we de tijd hebben om iedere plek goed te ontdekken en écht te ervaren. De reistijden zijn ook lang, dus soms is het gewoon fijn om een nachtje extra ergens te blijven en niet meteen weer door te moeten.

Deze reisroute bevat affiliate links. Je wordt dan doorgestuurd naar een van mijn partners om te boeken. Boek je via de link, dan ontvang ik daar een kleine vergoeding voor, zonder dat het voor jou duurder is. Ik kan je op deze manier blijven inspireren met de leukste routes, accommodaties en tips. Win-win toch? Dank je wel dus als je via de link boekt. Weet dat ik altijd alleen hotels en activiteiten selecteer die voldoen aan mijn criteria en waar ik dus enthousiast over ben. Ik ben er zelf geweest of zou er zelf boeken. Liefs Birgit

Onze route

route Namibie

Vervoer in Namibië

Wanneer je Namibië verkent, is een robuuste 4WD eigenlijk een must. Het is veel comfortabeler reizen op de vele gravelwegen met stenen en onverwachte kuilen. Ook biedt het de mogelijkheid om off the beaten track te gaan.

Als je avontuurlijk ingesteld bent, dan kun je natuurlijk kiezen voor een volledig uitgeruste kampeerauto, met daktent. Super stoer. Maar natuurlijk kun je ook net als ons kiezen voor een “gewone” 4WD en slapen in lodges. Wij wilden heel graag in een tent op het dak van onze 4 WD wilden slapen, hebben we er uiteindelijk voor gekozen om dit niet te doen en in lodges te slapen. Dit omdat het, in onze zomer (wij gingen in juli), winter is in Namibië en de temperaturen ’s nachts kunnen dalen tot het vriespunt. Achteraf gezien ben ik ook heel blij dat we het niet gedaan hebben, maar dat is natuurlijk voor iedereen anders. Je kunt ook voor een combi kiezen zoals we veel reizigers zagen doen.

Autohuur

Voor ons is het belangrijk dat qua auto alles goed geregeld is qua verzekering. Het is een domper op je reis als er iets gebeurt en je komt voor hoge kosten (of eigen risico) te staan. Ook wil ik geen gezeur aan de balie over extra verzekeringen. Wij kiezen er dus altijd voor om een auto via Sunny Cars te huren. Zo ga je onbezorgd op weg en je kunt de auto tot 4 uur voor vertrek gratis annuleren.

Tip: Kies voor een 4WD bij een leverancier waar je de mogelijkheid hebt een reserveband bij te huren. Check hiervoor de voorwaarden bij de betreffende auto. Een lekke band is namelijk niet ongewoon in Namibië door de ruige wegen en je wilt niet zonder reserveband stil komen te staan. Wij hadden overigens geluk, want we hebben geen lekke band gereden.

Dag 1-5; Kalahari Woestijn (Nachtvlucht + 3 nachten)

Er gaan helaas geen rechtstreekse vluchten meer naar Windhoek vanuit Nederland, België of Duitsland. Wij hebben gekozen voor een vlucht vanaf Brussel, die via Frankfurt naar Windhoek vliegt (met Lufhansa/Discover Airlines). Via skyscanner heb je direct een goed overzicht over welke vluchten er gaan en wat de prijzen ongeveer zijn.

Omdat we vroeg in de ochtend aankomen, hebben we ervoor gekozen om direct nadat we onze huurauto hebben opgehaald, naar onze 1e overnachtingsplek te rijden. Eerst even boodschappen doen en voldoende water en snacks voor onderweg inslaan en dan gaan we op weg.

Tip: Koop een sim-kaart op het vliegveld van Windhoek voordat je vertrekt. Houd er wel rekening mee dat je alsnog niet overal bereik hebt, want het netwerk in Namibië is niet heel goed.

Tip: Download de kaart van Namibië in google maps zodat je hem offline kunt gebruiken. Dit werkt perfect!

Doen in de Kalahari woestijn

De 1e 3 nachten slapen we in de Kalahari Woestijn. De Kalahari is beroemd om zijn rode zandduinen en de unieke flora en fauna die zich hier hebben aangepast aan de omgeving. Uiteraard gaan we hier op safari! We hebben gekozen voor een ochtend-, middag- en nightsafari. Ook hebben we hier stokstaartjes gezien, die dichtbij de lodge hun kamp hebben opgeslagen. Dit was echt geweldig.

En dit kun je er nog meer doen

  • Ga op een begeleide ochtend wandeling met een locale gids van de San tribe en ontdek de fascinerende woestijnflora en -fauna. Ook word je meegenomen naar een nagebouwd Sandorp om kennis te maken met hun oude cultuur en gebruiken.
  • In de Kalahari woestijn heb je magische heldere sterrenhemels. Staar naar de sterren en geniet.
  • Bagatelle Kalahari is onderdeel van het Cheetah Conservation Project. Je kunt bij hen een “safari” boeken om de Cheetahs te zien die zij hier opvangen. Houd er wel rekening mee dat zij in een omheinde area staan.
  • Ontdek de woestijn en het wildlife te paard. Zowel geschikt voor kinderen, beginners als gevorderden.

Tip: Als ik opnieuw naar Namibië zou gaan, zou ik er toch voor kiezen om de 1e nacht in Windhoek te slapen en de volgende dag pas op pad te gaan. 2 nachten Bagatelle Kalahari is ook prima. In ons geval hadden we helaas een lange vertraging waardoor we alsnog een nacht in Windhoek moesten boeken en onze 1e nacht bij Bagatelle moesten annuleren. Dit voorkom je als je lekker in Windhoek blijft.

Tip: We kozen ervoor om de C23 via Dordabis naar de Kalahari te nemen. Vanaf de C15 wordt dit een gravelroad, wat je meteen het avontuurlijke, off-road gevoel geeft. Deze weg is prima te doen en een stuk leuker dan de geasfalteerde B1 hoofdweg.

Onze favoriete plek, de dune chalet van 

Bagatelle Kalahari Game Ranch

dune chalet bagatelle Kalahari Namibie

Dit zijn ook toffe hotels in de Kalahari

Kalahari Anib Lodge, Gondwana Collection (medium budget)
Teufelskrallen Lodge (medium budget)
Kalahari Red Dunes Lodge (luxe)
 
Kalahari Woestijn Namibie
Kalahari Desert Namibie
Kalahari Woestijn Namibie neushoorn
Stokstaartjes Kalahari Namibie
Kalahari desert zebra Namibie

Dag 5-7; Sesriem/Sossusvlei (2 nachten)

 Vandaag rijden we naar het zuiden, naar de Sossusvlei met zijn welbekende rode zandduinen en de deadvlei. We slapen in Sesriem, wat de toegangspoort is tot de Sossusvlei. We hebben ervoor gekozen om bij Sossusvlei Lodge vlakbij de ingang te slapen, zodat we ’s ochtends niet zo ver hoeven te rijden naar de ingang van het park. De huisjes en ligging aan de rand van de woestijn zijn echt fantastisch en het is beter betaalbaar dan de lodges in het park. Het eten in buffetvorm vind ik persoonlijk wat massaal omdat er ook mensen van de omliggende camps komen eten. Dat was niet helemaal ons ding, maar qua ligging is de lodge echt wel ideaal.

Er zijn ook enkele accommodaties binnen de poorten van het park, waardoor je het voordeel hebt dat je 1 uur eerder dan anderen het park in kunt en de zonsopkomst/-ondergang in het park kunt zien. Check bij aankomst even de openingstijden van de gate, want die verschillen per seizoen.

Sossusvlei

Sossusvlei is misschien wel de bekendste plek in Namibië. Je kent het plaatje vast wel van de zwartgeblakende bomen, op de witte uitgedroogde kleigrond, omringd door rode duinen. Dat is deadvlei in Sossusvlei. Naast deadvlei heb je hier nog allerlei andere stops en uitzichtpunten, zoals onder andere Dune 45, Big Daddy Dune, Big Mama Dune en Sesriem Canyon.

Het beklimmen van de Big Daddy Dune en daarna rennend afdalen in de deadvlei was voor ons allemaal echt een hoogtepunt. Het is wel even klimmen, maar met een normale conditie echt goed te doen. Het was werkelijk magisch, alsof je zo een film instapt. Vanaf de parkeerplaats rijden er busjes naar het startpunt van de trail. Wij kozen ervoor zelf het laatste stuk te rijden met ons 4WD. Je moet wel echt een ervaren chauffeur zijn omdat je echt offroad in los zand rijdt. Voordat je het weet zit je anders vast. Ik vond het wel even spannend hoor, but we made it.

Tip: Begin op tijd met het plannen van je rondreis door Namibië. Veel accommodaties zijn snel volgeboekt. Zeker die op de populaire plekken zoals Sossusvlei. Wil je binnen de poorten van het park slapen, dan moet je er helemaal snel bij zijn. Veel accommodaties in Namibië kun je gewoon via Booking.com boeken. In de National Parks boek je via NWR.

Tip: Kijk voor je accommodatie bij de Sossuvlei even goed waar de accommodatie ligt. Sommige accommodaties zijn prachtig, maar liggen echt op grote afstand tot de toegangspoort, zodat je eerst nog een stuk moet rijden voordat je er bent (soms wel een uur). Binnen het park moet je ook nog een heel stuk rijden. Op mijn Namibië Google (My) Maps die binnenkort uitkomt staan heel veel leuke accommodaties en je ziet precies waar ze liggen.

Hier sliepen wij

Sossusvlei Lodge

Sossusvlei Lodge Sesriem Namibie

Hier kun je slapen binnen de poorten van Sossusvlei

Hier kun je ook slapen net buiten de poorten van Sossusvlei

Sossusvlei lodge waar wij geslapen hebben
Desert Quiver Camp (budget vriendelijk)
Desert Camp (budget vriendelijk)
Namib Outpost (luxe)

Wat verder van de ingang van Sossusvlei

Desert Homestead (medium budget)
Namib Outpost (Luxe)
Big daddy sossusvlei Namibie
Sossusvlei Namibie

Dag 7-10; Swakopmund (3 nachten)

Vandaag rijden we door naar Skwakopmund, een charmant kustplaatsje bekend om zijn Duitse koloniale architectuur en adembenemende uitzichten. We bezoeken dit plaatsje vooral omdat er allerlei leuke activiteiten te doen zijn in de omgeving. Dit is iets totaal anders dan de safaris en natuur die we tot nu te gedaan hebben.

De weg er naartoe is een lange weg door de woestijn, met weinig plekken om te stoppen. We stoppen zoals iedereen natuurlijk wel even bij McGregor’s Bakery in Solitaire. Je bent zeker niet de enige, maar de bakkerij met allerlei lekkers is toch een fijne stop omdat je dat niet veel ziet in Namibië. De appeltaart hier is wereldberoemd.

Tip: Om de tocht te onderbreken heb ik een guided desert tour geboekt bij Bushman’s Desert Camp. Tijdens deze anderhalf uur durende tour ga je met een Bushman de woestijn in en legt hij je van alles uit over de Bushmen en het leven in de woestijn. Echt een aanrader om dit te doen en nog niet door iedereen ontdekt.

Activiteiten in/vanuit Swakopmund

In Swakopmund zijn we gaan kayakken met zeehonden in Walvis Bay en quad rijden in de oudste woestijn ter wereld. Beide echt geweldige activiteiten en zeker een aanrader met (oudere) kinderen.

Dit is wat je hier nog meer kunt doen:

  • Een ontdekkingstocht per quad, waarbij je op zoek gaat naar de “little five” van de woestijn
  • Living dunes ervaring, waarbij je per 4WD op zoek gaat naar het leven in de woestijn
  • Ga lekker struinen door Swakopmund, snuffel in de kunstgalerieën, verken de locale markt en ga iets eten in een van de vele leuke restaurantjes die je hier vindt.
  • Scheur met een 4WD over de bijzondere duinen van Sandwich Harbour. Misschien spot je wel flamingo’s onderweg.
  • Maak zeker in stop bij Flamingo Lagoon en Bird Sanctuary in Walvis Bay. Hier kun je flamingo’s spotten.

Hier sliepen wij

At the Sea Boutique Guesthouse

At the Sea Swakopmund Namibia

Andere leuke plekken om te overnachten

Swakopmund Namibie kayakken
Swakopmund Namibie quad rijden woestijn

Dag 10-13;  Twyfelfontein (3 nachten)

Ons eindpunt van vandaag is Madisa Camp in het hart van Damaraland. Dit camp is omringd door ruige landschappen, woestijn en rotsformaties. Hier leeft de woestijnolifant en die willen we heel graag zien. We slapen hier in safaritenten met bed en een buitendouche/toilet. Het is een geweldige plek.

Op zoek naar woestijnolifanten

De woestijnolifanten die hier nog leven hebben zich aangepast aan de harde woestijnomstandigheden en zijn een kleiner, slanker ras vergeleken met hun soortgenoten in andere delen van Afrika. Ze zijn vooral bekend om hun vermogen om lange afstanden af te leggen op zoek naar voedsel en water, soms meer dan 70 kilometer per dag. Hun dieet bestaat voornamelijk uit bladeren, schors en wortels van de inheemse planten.

De olifantentracking hebben we geboekt via Madisa Camp en is echt een aanrader. Afhankelijk van waar ze zich ophouden kan het best een eindje rijden zijn. Wij rijden zo’n 2 uur voordat we ze eindelijk zien in een droge rivierbedding. Wat een indrukwekkende dieren en unieke ervaring.

Twyfelfontein

Ook is Madisa Camp een uitstekende uitvalsbasis om Twyfelfontein World Heritage Site te gaan ontdekken. Hier vind je de beroemde SAN rotstekeningen (meer dan 2000 tekeningen). Maar om heel eerlijk te zijn vonden we dit een beetje tegenvallen. Hoewel de tekeningen echt mooi zijn, is het te toeristisch gemaakt. Een korte wandeling is uitgezet waar je verplicht met een gids mee moet. Dat kan ik best begrijpen omdat er veel tekeningen beschadigd worden door toeristen. Maar de wandeling is duur, kort en druk, en onze gids is super ongeïnteresseerd. Zonder enthousiasme vertelt hij wat verhalen en hij is vooral uit op een fooi.

In de buurt vind je ook nog de Organ pipes, een rotsformatie van basaltkolommen. De reviews zijn niet echt goed en bij de ingang treffen we 2 ongeïnteresseerde dames. Het entreebedrag is enorm hoog voor wat je schijnt te krijgen, dus we besluiten deze te laten voor wat het is. Gelukkig was de weg naar Twyfelfontein wel echt prachtig en zagen we 2 giraffen langs de weg. Dit maakte veel goed van dit tripje.

Twyfelfontein Namibie
Damaraland Twyfelfontein Namibie

Dag 13-16; Etosha National Park (3 nachten)

Etosha National Park

Etosha National Park, gelegen in het noorden van Namibië, is een van Afrika’s bekendste en meest indrukwekkende wildreservaten. Het park beslaat ongeveer 22.270 vierkante kilometer en is beroemd om de immense zoutpan, die vanuit de ruimte zichtbaar is. Je vindt er veel wildlife, waaronder leeuwen, olifanten, neushoorns, giraffen en meer dan 340 vogelsoorten. In Etosha zijn overal waterplaatsen die perfect zijn om wild te spotten. Maar houd ook onderweg goed je ogen open.

Onze route door Etosha National Park

Wij kwamen Etosha binnen door de meest westelijke gate van het park, namelijk de Galton Gate.

De 1e nacht sliepen we in Dolomite Camp en dat camp was echt fantastisch. Niet basic zoals we verwachtten, maar best wel luxe chalets met een prachtig uitzicht over de vlakte. Het westen van Etosha is ook het minst drukke gedeelte van het park, en dit gedeelte vond ik persoonlijk het mooiste.

Dag 2 reden we dwars door Etosha naar Okaukuejo Resort, het grootste en drukste resort van het park. Wat ons betreft een prima plek, maar beste massaal en niet echt heel sfeervol. Maar de waterplaats waar je op uitkijkt is wel echt fantastisch. De rit van Dolomite naar Okaukuejo is best wel een lange rit met alle stops (7-8 uur), dus vertrek op tijd. De waterplaatsen onderweg zijn magisch en we zagen enorm veel wild.

Dag 3 ontdekten we de omgeving van Okaukejo en hebben we ook veel tijd doorgebracht bij de waterplaats die bij het camp ligt.  De kinderen hebben ook nog lekker bij het zwembad gelegen wat een welkome afwisseling was na al die uren in de auto. Gewoon even kunnen relaxen is dan echt wel heel fijn.

Dag 4 reden we van Okaukejo naar de meest oostelijke gate, de Namutoni gate. Een geweldige rit, met weer veel wildlife. Onderweg kun je de benen strekken in een van de camps die je tegenkomt. Of bij de picknickplaatsen die meestal niet heel veel voorstellen. En de wc’s waren echt vies. De camps hebben vaak wel een restaurant of winkeltje, maar ik zou aanraden zelf wat te eten en drinken mee te nemen voor onderweg zodat je niet afhankelijk bent van wat er te krijgen is.

Overnachten in Etosha National Park

Tip: Binnen het park heb je diverse camps die beheerd worden door het NWR (Namibian Wildlife Resorts). Dit zijn over het algemeen basic camps, maar wel midden in het park. Je kunt ze makkelijk online boeken. Boek wel ruim van tevoren (minimaal 10-11 maanden), want ze zitten snel vol. Net buiten de gates liggen ook veel accommodaties, dus dat is ook een optie. Regel bij aankomst meteen je permit, zodat je dat ’s ochtends niet hoeft te doen.

Alle adressen op 1 Google Maps kaart

Tip: Op mijn Google (My) Maps kaart Namibië die binnenkort uitkomt staan natuurlijk ook alle accommodaties binnen en buiten Etosha National Park. Dit naast al mijn andere favoriete plekken in Namibië. Zo zie je in 1 oogopslag waar ze liggen en kun je makkelijker plannen waar je wilt overnachten. De guide komt binnenkort beschikbaar. Wil je op de wachtlijst en een seintje én extra korting krijgen als hij er is, schrijf je dan hier in.

Hier sliepen wij in Etosha

Dolomite & Okaukuejo

Etosha National Park Namibie

Hier slaap je binnen Etosha National Park

Dolomite Resort (chalets)
Halali Resort (kamers, chalets en kampeerplekken)
Namutoni Resort (kamers, chalets en kampeerplekken)
Okaukuejo Resort (kamers, chalets en kampeerplekken)
Onkoshi Resort (chalets)
Olifantsrus Campsite  (kampeerplekken)

Leuke accommodaties net buiten Etosha

Etosha National Park Nambie

Dag 16-19; Onguma Private Game Reserve (3 nachten)

De komende dagen verblijven we in Onguma Private Game Reserve. Dit reserve ligt net buiten Etosha en tegen de oostelijke grens van Etosha National Park aan. Het reserve beslaat 34.000 ha. Binnen Onguma Private Game Reserve liggen diverse accommodaties waaruit je kunt kiezen. Wij kozen voor Onguma Bush Camp en dat was echt een schot in de roos. Wat een fantastische plek. De lodge en kamers zijn prachtig, het personeel is super vriendelijk, het eten heerlijk en het uitzicht op de waterplaats is magisch. Ook het fijne zwembad was fijn om tussen de game drives lekker te relaxen. We hebben hier enorm genoten.

Activiteiten bij Onguma Bush Camp

In Onguma kun je verschillende activiteiten boeken. Wij hebben hier game drives in de ochtend en namiddag gedaan en een sundowner safari met aansluitend een bush diner. Het bush diner was werkelijk een magische ervaring omdat je midden op de savanne gaat eten omringd door het leven in de bush. Magisch gewoon.

Ook kun je hier een bush walk met bush breakfast, safaris met ranger naar Etosha een nacht in een dreamcruiser boeken.

Etosha Namibie

Dag 19-21; Our Habitas Namibia in Kalahari (2 nachten)

Op naar onze laatste bijzondere bestemming. We overnachten nog 2 nachten bij Our Habitas Namibia in de Kalahari woestijn, vlakbij Windhoek. Een beetje over de top? Ja misschien wel. Maar wat een bijzondere plek is dit. Dit wilden we gewoon een keertje meemaken. Vanuit onze geweldige kamers die helemaal open kunnen aan de voor- en zijkant kijken we over de immense vlakte uit. Hier zijn we vooral om te relaxen en te genieten van de bijzondere plek. Activiteiten hebben we niet meer gedaan.

Tip: We kozen voor de HP optie en dat bleek achteraf ook de beste optie. De All Inclusive formule bleek toch niet zo All Inclusive te zijn en we hoorden gasten mopperen dat ze alsnog veel bij moesten betalen als ze activiteiten wilden doen. Ik zou dit dus van tevoren even goed navragen om teleurstelling te voorkomen. Ook hebben ze hier een apart gedeelte waar je gevaarlijk wild kunt spotten. Dit voelde voor mij een beetje als dierentuin. En is toch echt niet te vergelijken met andere wildparken. Wil je wildlife zien, ga dan naar Bagatelle Kalahari, Onguma Bush Camp of natuurlijk Etosha National Park.

Hier sliepen wij

Our Habitas Namibia

our habitas Namibia Namibie
our habitas Namibia Namibie
our habitas Namibia Namibie

Dag 21-22; naar huis

Helaas zit het onze prachtige reis door Namibië er dan weer op. Wat een geweldig en indrukwekkend land. Het is met geen enkel land te vergelijken waar we tot nu toe geweest zijn. Ik hoop je geïnspireerd te hebben met deze rondreis door Namibië. Heb je vragen, stel ze me dan gerust hieronder in de comments.