De ultieme rondreis door Namibië in 3 weken

Woestijnolifant Namibie
Sossusvlei Namibie
Twyfelfontein Namibie

Dit jaar gaan we een 3-weekse rondreis met 4 WD maken door Namibië. Hoewel we heel graag in een tent op het dak van onze 4 WD wilden slapen, hebben we er voor gekozen om dit niet te doen en in lodges te slapen. Dit omdat het, in onze zomer, winter is in Namibië en de temperaturen ‘s nachts kunnen dalen tot het vriespunt. Dit vond ik toch iets te koud eerlijk gezegd.

Namibië is een land van contrasten en totaal anders dan bijvoorbeeld Zuid-Afrika. Je hebt er uitgestrekte woestijnen, majestueuze rode zandduinen en rijke wildreservaten. Deze ultieme 3-weekse roadtrip zal een magisch avontuur worden boordevol onvergetelijke ervaringen. Ik deel alvast onze zorgvuldig uitgestippelde route van de rode zandduinen van de Kalahari en Sossusvlei tot de woeste kustlijn van Swakopmund, en van de oude rotstekeningen en woestijn olifanten van Twyfelfontein tot de rijke biodiversiteit van Etosha. Zoals altijd kiezen we voor Slow Travel, zodat we de tijd hebben om iedere plek te ontdekken en écht te ervaren.

Als ik terug ben, vul ik de route natuurlijk aan met al onze ervaringen & tips. Maar gebruik hem vooral alvast ter inspiratie voor het samenstellen van jouw ultieme rondreis door Namibie.

Deze reisroute bevat affiliate links. Je wordt dan doorgestuurd naar een van mijn partners om te boeken. Boek je via de link, dan ontvang ik daar een kleine vergoeding voor, zonder dat het voor jou duurder is. Ik kan je op deze manier blijven inspireren met de leukste routes, accommodaties en tips. Win-win toch? Dank je wel dus als je via de link boekt. Weet dat ik altijd alleen hotels en activiteiten selecteer die voldoen aan mijn selectiecriteria en waar ik dus enthousiast over ben. Ik ben er zelf geweest of zou er zelf boeken. Liefs Birgit

route Namibie

Vervoer in Namibië

Wanneer je Namibië verkent, is een robuuste 4WD eigenlijk een must. Dit uitgestrekte, ruige land, vraagt echt om een voertuig dat alle terreinen aankan. Een 4×4 geeft je niet alleen de vrijheid om de afgelegen, onverharde wegen te trotseren, maar biedt ook de mogelijkheid om off the beaten track te gaan.

Ben je avontuurlijk ingesteld, dan kun je kiezen voor een volledig uitgeruste kampeerauto, met daktent. Maar natuurlijk kun je ook net als ons kiezen voor een “gewone” 4WD en slapen in lodges.

Voor ons is het belangrijk dat qua auto alles goed geregeld is qua verzekering. Het is een domper op je reis als er iets gebeurt en je komt voor hoge kosten (of eigen risico) te staan. Ook wil ik geen gezeur aan de balie over extra verzekeringen. Wij kiezen er dus altijd voor om een auto via Sunny Cars te huren. Zo ga je onbezorgd op weg en je kunt de auto tot 4 uur voor vertrek gratis annuleren.

Tip: Kies voor een 4WD bij een leverancier waar je de mogelijkheid hebt een reserveband bij te huren. Check hiervoor de voorwaarden bij de betreffende auto. Een lekke band is namelijk niet ongewoon in Namibië door de ruige wegen en je wilt niet zonder reserveband stil komen te staan.

Dag 1-5; Kalahari Woestijn (Nachtvlucht + 3 nachten)

Er gaan helaas geen rechtstreekse vluchten meer naar Windhoek vanuit Nederland, België of Duitsland. Wij hebben gekozen voor een vlucht vanaf Brussel, die via Frankfurt naar Windhoek vliegt (met Lufhansa/Discover Airlines). Via skyscanner heb je direct een goed overzicht over welke vluchten er gaan en wat de prijzen ongeveer zijn.

Omdat we vroeg in de ochtend aankomen, hebben we ervoor gekozen om direct nadat we onze huurauto hebben opgehaald, naar onze 1e overnachtingsplek te rijden. Eerst even boodschappen doen en voldoende water en snacks voor onderweg inslaan en dan gaan we op weg.

Doen in de Kalahari woestijn

De 1e 3 nachten slapen we in de Kalahari Woestijn. De Kalahari is beroemd om zijn rode zandduinen en de unieke flora en fauna die zich hier hebben aangepast aan de omgeving. Uiteraard gaan we hier op safari! We hebben gekozen voor een ochtend-, middag- en nightsafari. Hopelijk zien we hier stokstaartjes, want die hebben we nog nooit gezien. Dat lijkt ons echt geweldig.

En dit kun je er nog meer doen

 • Ga op een begeleide ochtend wandeling met een locale gids van de San tribe en ontdek de fascinerende woestijnflora en -fauna. Ook word je meegenomen naar een nagebouwd Sandorp om kennis te maken met hun oude cultuur en gebruiken.
 • Geniet van een spectaculaire zonsopkomst/-ondergang tijdens een game drive. Dit is zeker weten prachtig in de rode woestijn.
 • In de Kalahari woestijn heb je magische heldere sterrenhemels. Staar naar de sterren en geniet.
 • Bagatelle Kalahari is onderdeel van het Cheetah Conservation Project. Je kunt bij hen een safari boeken om op zoek te gaan naar de Cheetahs.
 • Ontdek de woestijn en zijn wildlife te paard. Zowel geschikt voor kinderen, beginners als gevorderden.

Hier slapen wij

Bagatelle Kalahari Game Ranch

Bagatelle Kalahari Game Ranch Namibie

Dit zijn ook toffe hotels in de Kalahari

Kalahari Anib Lodge, Gondwana Collection (medium budget)
Teufelskrallen Lodge (medium budget)
Kalahari Red Dunes Lodge (luxe)
 
Bagatelle Kalahari Game Ranch chalet Namibie
Bagatelle Kalahari Game Ranch safari Namibie
Stokstaartjes Kalahari Namibie
Cheetah Kalahari Namibie

Dag 5-7; Sesriem/Sossusvlei (2 nachten)

Vandaag rijden we naar het zuiden, naar de Sossusvlei met zijn welbekende rode zandduinen en de deadvlei. We slapen in Sesriem, wat de toegangspoort is naar de Sossusvlei. We hebben ervoor gekozen vlakbij de ingang te slapen zodat we ‘s ochtends niet zo ver hoeven te rijden naar de ingang van het park. Er zijn ook enkele accommodaties binnen de poorten van het park, waardoor je het voordeel hebt dat je 1 uur eerder dan anderen het park in kunt en de zonsopkomst/-ondergang in het park kunt zien.

Sossusvlei

Sossusvlei is misschien wel de bekendste plek in Namibië. Je kent het plaatje vast wel van de zwartgeblakende bomen, op de witte uitgedroogde kleigrond omringd door rode duinen. Dat is deadvlei in Sossusvlei. Naast deadvlei heb je hier nog allerlei andere stops en uitzichtpunten, zoals onder andere Dune 45, Big Daddy Dune, Big Mama Dune en Sesriem Canyon. We gaan ze natuurlijk allemaal ontdekken.

Tip: Begin op tijd met het plannen van je rondreis door Namibië. Veel accommodaties zijn snel volgeboekt. Zeker die op de populaire plekken zoals Sossusvlei. Wil je binnen de poorten van het park slapen, dan moet je er helemaal snel bij zijn. Veel accommodaties in Namibië kun je gewoon via Booking.com boeken. In de National Parks boek je via NWR.

Tip: Kijk voor je accommodatie bij de Sossuvlei even goed waar de accommodatie ligt. Sommige accommodaties zijn prachtig, maar liggen echt op grote afstand tot de toegangspoort, zodat je eerst nog een stuk moet rijden voordat je er bent. Binnen het park moet je ook nog een stuk rijden.

Sossusvlei Namibie

Hier slapen wij

Sossusvlei Lodge

Sossusvlei Lodge Sesriem Namibie

Hier kun je slapen binnen de poorten van Sossusvlei

Hier kun je ook slapen net buiten de poorten van Sossusvlei

Desert Quiver Camp (budget vriendelijk)
Desert Camp (budget vriendelijk)
Namib Outpost (luxe)

Wat verder van de ingang van Sossusvlei

Desert Homestead (medium budget)
Namib Outpost (Luxe)

Dag 7-10; Swakopmund (3 nachten)

Vandaag rijden we door naar Skwakopmund, een charmant kustplaatsje bekend om zijn Duitse koloniale architectuur en adembenemende uitzichten. We bezoeken dit plaatsje vooral omdat er allerlei leuke activiteiten te doen zijn in de omgeving. Dit is iets totaal anders dan de safaris en natuur die we tot nu te gedaan hebben.

Onderweg gaan we taart eten in Solitaire, stoppen we voor een educational Bushman’s Desert Tour (Sossus on Foot) en maken we stops bij het bord dat de kreeftskeerkring aanduidt, de Gaub Pass en de Kuiseb Pass.

Activiteiten in/vanuit Swakopmund

Wij gaan hier kayakken met zeehonden in Walvis Bay en quad rijden in de oudste woestijn ter wereld.

Dit is wat je hier ook nog kunt doen:

 • Een ontdekkingstocht per quad, waarbij je op zoek gaat naar de “little five” van de woestijn
 • Living dunes ervaring, waarbij je per 4WD op zoek gaat naar het leven in de woestijn
 • Ga lekker struinen door Swakopmund, snuffel in de kunstgalerieën, verken de locale markt en ga iets eten in een van de vele leuke restaurantjes die je hier vindt.
 • Scheur met een 4WD over de bijzondere duinen van Sandwich Harbour. Misschien spot je wel flamingo’s onderweg.
 • Ben je in de buurt, maak dan een stop bij Pink Lake (roze meer) en Flamingo Lagoon in Walvis Bay. Met een beetje geluk spot je hier flamingo’s.

Hier slapen wij

At the Sea Boutique Guesthouse

At the Sea Swakopmund Namibia

Andere leuke plekken om te overnachten

kayak Walvis Bay Namibie
woestijn Oman dune bashen

Dag 10-13;  Twyfelfontein (3 nachten)

We vervolgen vandaag onze weg naar Twyfelfontein. Om de lange rit wat te onderbreken stoppen we onderweg bij Spitzkoppe.

Spitzkoppe

 • Spitzkoppe wordt ook wel de “Matterhorn van Namibië” genoemd. Deze granieten bergformaties zijn ideaal voor wandelingen en rotsklimmen. Omdat wij hier slechts een stop maken, zullen we hier geen lange wandelingen gaan doen.
 • Bushman Paradise is volgens velen een must-visit in Spitzkoppe. Hier kun je namelijk de eeuwenoude rotstekeningen van de Khoisan bekijken. Je kan dit enkel onder begeleiding van een gids bezoeken. Gidsen staan aan de ingang en je betaalt ze d.m.v. een donatie.
 • Ook willen we hier Rock Arch niet missen. Dit een een gigantische, natuurlijk gevormde boog van steen en geeft een mooi doorkijkje op het fenomenale landschap. Vanaf de parkeerplaats is het een paar minuten lopen.

Twyfelfontein

Ons eindpunt van vandaag is Madisa Camp in het hart van Damaraland. Dit camp is omringd door ruige landschappen, woestijn en rotsformaties. Ook leven hier de woestijnolifant en -neushoorn die zich aangepast hebben aan de omstandigheden in de woestijn.

Madisa Camp is een uitstekende uitvalsbasis om Twyfelfontein World Heritage Site te gaan ontdekken. Hier vind je de beroemde SAN rotstekeningen (meer dan 2000 tekeningen), de Organ pipes (indrukwekkende rotsformatie van basaltkolommen), het Petrified Forest (versteende bomen) en burnt mountain (Brandberg) met zijn rotsschilderingen (waaronder de White Lady).

Op zoek naar woestijnolifanten

Maar waar we vooral naar uitkijken is dat we hier op zoek gaan naar de woestijnolifanten. Deze olifanten hebben zich aangepast aan de harde woestijnomstandigheden en zijn een kleiner, slanker ras vergeleken met hun soortgenoten in andere delen van Afrika. Ze zijn vooral bekend om hun vermogen om lange afstanden af te leggen op zoek naar voedsel en water, soms meer dan 70 kilometer per dag. Hun dieet bestaat voornamelijk uit bladeren, schors en wortels van de inheemse planten.

Hier slapen wij in een safari tent

Madisa Camp

Madisa Camp Damaraland Namibie

Andere toffe slaapplekken

Woestijnolifant Namibie
Twyfelfontein Namibie
Damaraland Twyfelfontein Namibie

Dag 13-16; Etosha National Park (3 nachten)

Etosha National Park, gelegen in het noorden van Namibië, is een van Afrika’s bekendste en meest indrukwekkende wildreservaten. Het park beslaat ongeveer 22.270 vierkante kilometer en is beroemd om de immense zoutpan, die vanuit de ruimte zichtbaar is. Je vindt er veel wildlife, waaronder leeuwen, olifanten, neushoorns, giraffen en meer dan 340 vogelsoorten. Etosha staat bekend om zijn uitstekende wildspotmogelijkheden bij waterplaatsen, waar dieren regelmatig samenkomen om te drinken. We kunnen niet wachten om dit mooie park zelfstandig te gaan ontdekken, want je kunt hier namelijk zelf op pad.

Overnachten in Etosha National Park

Tip: Binnen het park heb je diverse camps die beheerd worden door het NWR (Namibian Wildlife Resorts). Dit zijn over het algemeen basic camps, maar wel midden in het park. Je kunt ze makkelijk online boeken. Boek wel ruim van tevoren (minimaal 10-11 maanden), want ze zitten snel vol.

Alle adressen op 1 Google Maps kaart

Tip: Op mijn Google (My) Maps kaart Namibië die binnenkort uitkomt staan natuurlijk ook alle accommodaties binnen en buiten Etosha National Park. Dit naast al mijn andere favoriete plekken in Namibië. Zo zie je in 1 oogopslag waar ze liggen en kun je makkelijker plannen waar je wilt overnachten. De guide komt binnenkort beschikbaar. Wil je op de wachtlijst en een seintje én extra korting krijgen als hij er is, schrijf je dan hier in.

Etosha National Park Nambie

Hier slapen wij in Etosha

Dolomite & Okaukuejo

Etosha National Park Namibie

Hier slaap je binnen Etosha National Park

Dolomite Resort (chalets)
Halali Resort (kamers, chalets en kampeerplekken)
Namutoni Resort (kamers, chalets en kampeerplekken)
Okaukuejo Resort (kamers, chalets en kampeerplekken)
Onkoshi Resort (chalets)
Olifantsrus Campsite  (kampeerplekken)

Leuke accommodaties net buiten Etosha

Dag 16-19; Onguma Private Game Reserve (3 nachten)

De komende dagen verblijven we in Onguma Private Game Reserve. Dit reserve ligt tegen de Oostelijke grens van Etosha National Park aan en beslaat 34.000 ha. We hebben veel goede ervaringen met Private Game Reserves in Zuid-Afrika, dus we wilden dat ook graag opnemen in ons reisprogramma. We zijn heel benieuwd of het te vergelijken is met een Private Game Reserve in Namibië.

In Onguma kun je verschillende activiteiten boeken. Wij gaan hier in ieder geval een sundowner safari met aansluitend een bush diner én een safari naar Onkolo Hide doen. Een hide is een plek, meestal met zicht op een waterhole, vanwaar je de dieren van dichtbij kunt zien. Ook kun je hier een bush walk met bush breakfast, safaris met ranger naar Etosha een nacht in een dreamcruiser boeken.

Etosha Namibie

Dag 19-21; Our Habitas Namibia in Kalahari (2 nachten)

Op naar onze laatste bijzondere bestemming. We overnachten nog 2 nachten in de Kalahari woestijn, vlakbij Windhoek. Een beetje over de top? Ja misschien wel. Maar wat kijken we er naar uit om hier onze laatste 2 nachten te mogen beleven. Vanuit de accommodatie bieden ze allerlei activiteiten aan, maar die kunnen ter plekke geboekt worden. Dus dat doen we dan ook. We kijken ter plekke of we nog zin hebben iets te ondernemen of dat we volledig gaan genieten van de unieke plek.

our habitas Namibia Namibie
our habitas Namibia Namibie

Hier sliepen wij

Our Habitas Namibia

our habitas Namibia Namibie
our habitas Namibia Namibie

Dag 21-22; naar huis

Helaas zit het er weer op. Maar ik weet zeker dat we hebben genoten van deze avontuurlijk roadtrip in Namibië. Zodra ik weer thuis ben, ga ik dit blog verder aanvullen met onze persoonlijke ervaringen & tips.

Ik hoop je geïnspireerd te hebben met deze rondreis door Namibië. Ik ben benieuwd wat je van dit prachtige land vindt! Let me know 🙂