Hieronder geef ik een aantal persoonlijke tips ter voorbereiding van je reis naar Zuid-Afrika. Deze zijn zeker niet compleet. Zelf gebruik ik altijd de nieuwste Lonely Planet van het land, in dit geval dus van Zuid-Afrika. Hierin staan alle praktische zaken die je nodig hebt om je reis goed te plannen.
1. Vervoer in Zuid-Afrika
Zelf rijden in Zuid-Afrika of niet?
Hier kan ik zeker ja op zeggen. In Zuid-Afrika zijn de wegen over het algemeen redelijk goed en kun je prima zelf rijden. Houd er wel rekening mee dat er links gereden wordt. Zorg dat je google maps ter beschikking hebt, omdat niet alle afslagen altijd goed aangegeven staan. Download van te voren de kaart van Zuid-Afrika in de app, zodat je geen gebruik hoeft te maken van (dure) data. De app Maps.me is ook een goede optie om offline kaarten te gebruiken.
Veiligheid bij zelf rijden
Het is wel raadzaam om een aantal veiligheidsaspecten in acht te nemen als je zelf gaat rijden in Zuid-Afrika:
- Je moet in Zuid-Afrika dus links rijden. Dit is even wennen, zeker bij kruisingen/afslagen en bij het wegrijden van parkeerplaatsen. Maar over het algemeen went het vrij snel. Laat je bijrijder, als je die hebt, in het begin even meekijken en je eraan herinneren.
- De meeste kruisingen zijn een 4-way stop. Diegene die het eerste aankomt, mag ook weer als eerste doorrijden. Je zou verwachten dat dit ingewikkeld is, maar in praktijk blijkt dit eigenlijk heel goed te werken.
- Vermijd reizen in het donker. Er is vaak geen straatverlichting aanwezig en donker is ook echt donker. Daarnaast zijn zeker niet alle plekken veilig om in het donker te rijden. Vraag bij je accommodatie na of het veilig is. Zo kun je in Hoedspruit bijvoorbeeld prima in het donker rijden.
- Stop niet zomaar op iedere plek als je niet weet of het er veilig is.
- Stop niet als je door iemand langs de weg geseint wordt te stoppen, ook niet bij een ongeluk. Dit kan een truc zijn om je te overvallen.
- Er lopen mensen en dieren op en naast de weg. Ben hier dus extra alert op.
- Op sommige wegen zitten flinke potholes in de weg. Deze enorme gaten kunnen je banden flink beschadigen. Let hier goed op en rijdt niet al te hard.
- In reserves dien je stapvoets te rijden. Wildlife heeft hier altijd voorrang.
Internationaal Rijbewijs
Hoewel een internationaal rijbewijs niet verplicht is, kan het toch handig zijn een internationaal rijbewijs mee te nemen, ook als je eigen rijbewijs in het engels is. Het kan in Zuid-Afrika, hoe zal ik het subtiel zeggen, soms een reden zijn om je te bekeuren en contant te laten afrekenen. Een internationaal rijbewijs kun je kopen bij de ANWB.
Een auto huren in Zuid-Afrika
Een auto huur ik zelf altijd bij Sunny Cars. Bij dit bedrijf is alles inclusief en weet je dus zeker dat je ter plekke niks meer bij hoeft te betalen en je goed verzekerd bent. Ook een eventueel eigen risico wordt door hen echteraf terugbetaald. De huurprijs is soms wat duurder dan bij andere partijen, maar hun voorwaarden zijn stukken beter. Mij geeft het in ieder geval altijd rust dat ik weet dat alles goed geregeld is en ik verder geen gedoe meer heb bij het ophalen van de auto of als er onverhoopt iets gebeurt. Zo begint je vakantie relaxed.
Sunnycars werkt samen met verschillende verhuurders. De voorwaarden kunnen dus van elkaar verschillen (bijvoorbeeld wel of niet betalen voor een extra chauffeur). Lees de voorwaarden dus even door voordat je boekt. Check van te voren ook waar de ophaalbalie zit. Er zijn balies in de aankomsthal en soms word je opgewacht door iemand met een bordje van de verhuurmaatschappij. Je wordt dan naar de verhuurlocatie gebracht. Beide prima, maar natuurlijk afhankelijk van wat je wilt. De maatschappijen die buiten het vliegveld liggen zijn over het algemeen goedkoper.
Tip: boek de flexservice bij voor een klein bedrag. Je kunt dan je auto tot 4 uur van te voren nog annuleren (momenteel is deze service trouwens gratis). Vergeet niet een creditcard op naam van de hoofdbestuurder mee te nemen. Anders krijg je de auto niet mee.
GPS
Vaak is het mogelijk om bij een auto een GPS systeem bij te huren. Een goedkoper alternatief zijn de routeapps die je ook offline kunt gebruiken. Hierop downloads je van te voren de kaart van Zuid-Afrika zodat hij altijd beschikbaar is zonder gebruik van data tegen hoge kosten.
Neem een Powerbank mee en zorg dat hij opgeladen is voor je gaat rijden. De apps doen een flink beroep op de batterij van je telefoon en zo kun je je telefoon tussendoor opladen.
2. Visa en andere inreisdocumenten
Check altijd goed welke documenten je nodig hebt om een land in te reizen. Dit is aan verandering onderhevig, dus kijk altijd bij de officiële instanties zodat je over de meest up-to-date informatie beschikt.
Reis je met kinderen (alleen of als gezin) dan gelden er extra inreisvoorwaarden waaraan je moet voldoen.
3. Gezondheid en vaccinaties
Plan bij de GGD een afspraak in om je te laten informeren over de gezondheidsrisico’s en benodigde vaccinaties voor Zuid-Afrika. Zij kunnen je ook vertellen of je door malariagebied reist en welke voorzorgsmaatregelen je hiervoor moet nemen.
4. Het weer in Zuid-Afrika
De seizoenen zijn in Zuid-Afrika precies tegenovergesteld aan die van Nederland. In onze zomer is het dus winter in Zuid-Afrika. De winter is overigens een prima tijd om naar Zuid-Afrika te reizen, zeker naar het noorden.
Als je aan Zuid-Afrika denkt, denk je aan warm weer. Dat kan zeker zo zijn, maar er zijn seizoenen en delen van Zuid-Afrika, waar het ’s avonds en ’s nachts enorm afkoelt. Ook kan het er regenen. In Kwazulu Natal is het bijvoorbeeld in het voorjaar en de zomer de natste periode. Houd hier dus rekening mee, anders kom je bedrogen uit.
Denk vooral in laagjes, zodat je tijdens gamedrives een laagje extra aan kunt trekken als de zon ondergaat. Een lekker muts of sjaal is echt geen overbodige luxe. Zelf stop ik altijd een thermo shirtje in mijn bagage (ja echt waar). Vergeet ook niet een opvouwbaar regenjack die je in je rugzak kunt stoppen. Bedenk dat je in een open safari-auto zit. Vaak nemen de rangers trouwens wel warme plaids mee in de auto’s.
5. Electriciteit
De stroom in Zuid-Afrika is 220/230 volt. Je hebt hier een 3-pins adapter nodig. Deze zit meestal niet in de universele reisadapters, dus controleer dit goed. Check ook altijd even of je eigen stekkers in de adapter passen.
Hier kun de adapter voor Zuid-Afrika kopen.
In Zuid-Afrika kent men het zogenaamde load shedding. Dit betekent dat de electriciteit in tijden van tekorten dagelijks enkele uren wordt afgesloten. Elke wijk behoort tot een bepaalde zone, en voor elke zone geldt een andere tijd waarin de electriciteit het dus niet doet.
De stroom kan sowieso uitvallen in Zuid-Afrika. Ik raad je daarom aan een zaklamp & hoofdlamp mee te nemen zodat je altijd licht hebt. Ook zou ik een powerbank meenemen. Zorg dat die altijd opgeladen is. Zo kun je tijdens stroomuitval altijd apparatuur opladen. Dit is natuurlijk sowieso handig om onderweg apparatuur te laden.
6. Internet & WiFi
In vrijwel alle accommodaties wordt er gratis WiFi aangeboden. Ligt de accommodatie wat meer afgelegen dan kan de verbinding wat trager zijn. Als de stroom uitvalt, door bijvoorbeeld loadshedding, kun je tijdelijk even geen WiFi hebben.
Op de grote vliegvelden kun je makkelijk een sim-kaartje kopen voor je eigen telefoon zodat je via het Zuid-Afrikaanse netwerk altijd het internet op kunt. Loop gewoon binnen en het is zo geregeld. Je behoud je eigen telefoonnummer (en dus alle gegevens).
7. Geldzaken & fooien
- In Zuid-Afrika betaal je met Rand (ZAR). Elk van de big 5 dieren is trouwens op een van de biljetten vertegenwoordigd.
- Pin zodra je op het vliegveld aankomt direct wat geld want het is altijd handig om meteen wat contant geld te hebben. Zeker als je over tolwegen rijdt, want bij sommige tolwegen kun je niet met buitenlandse kaart betalen. Let altijd even op wat er achter je gebeurt als je aan het pinnen bent en ga niet op afgelegen plekken pinnen.
- Neem een creditcard op naam van de hoofdbestuurder van de huurauto mee. Check of hij nog geldig is en of je ermee kunt pinnen in het buitenland (buiten Europa). Soms moet dit geactiveerd worden. Ook heb je je pincode nodig.
- Vergeet niet je pinpas op werelddekking te zetten.
- Het is altijd handig een 2e betaalkaart mee te nemen (kan ook creditcard zijn). Werkt er eentje een keer niet, dan kun je altijd met de andere betalen.
Fooien
- In restaurants en bars is het geven van een fooi gebruikelijk. 10% is normaal net als in andere landen. Soms staat er al 10% servicekosten op de bon vermeld, zeker bij groepen van meer dan 6 personen.
- Mederwerkers van bezinestations kun je een fooi geven van een paar Rand als zij bijvoorbeeld je raam wassen of voor je getankt hebben.
- Parkeerwachten bij parkeerplaatsen geef je meestal tussen de R2 en R5. Op sommige parkeerplaatsen zie je lokale mensen met een neonkleurig hesje. Zij wijzen je een parkeerplek of passen op je auto. Je hoeft deze mensen niet persé te betalen, maar met een paar Rand voorkom je algauw een kwade blik en draag je ook nog eens bij aan de lokale economie. It’s up to you.
Op de grote vliegvelden kun je makkelijk een sim-kaartje kopen voor je eigen telefoon zodat je via het Zuid-Afrikaanse netwerk altijd het internet op kunt. Loop gewoon binnen en het is zo geregeld. Je behoud je eigen telefoonnummer (en dus alle gegevens).
8. Verzekeringen
Zorg voor een goede reis- en annuleringsverzekering. Een annuleringsverzekering moet je over het algemeen binnen 7 dagen na je boeking afsluiten. Check zeker even de dekkingswaarde. Bij een verre reis end us hoger boekingsbedrag, kun je deze ophogen. Neem een kopie van de polis (digitaal) mee op reis. Check je reisverzekering op nog even op covid-voorwaarden. De voorwaarden zijn per verzekeringsmaatschappij verschillend en ze dekken niet altijd (alles). Weet waarvoor je verzekerd bent, zodat je niet voor onplezierige verrassingen komt te staan.
9. Paklijst
Hoewel je het misschien niet zou verwachten, kan het in Zuid-Afrika ook koud zijn en regenen. Zeker in de ochtend kan het nog koud zijn als je op safari gaat en in de avond kan het ineens flink afkoelen. Ik raad je dus ook aan om laagjes aan te doen/mee te nemen. Deze kun je aan/uit doen naar gelang de temperatuur verandert. Geloof me, het is echt geen overbodige luxe. Als je vertrekt voor je gamedrive kan het zomaar heel heet zijn en zodra de zon onder gaat, kan het echt heel koud zijn (zeker in een open safari auto). Houd hier dus echt rekening mee.
Dit neem je sowieso mee naar Zuid-Afrika:
- Benodigde inreisdocumenten & paspoort
- Fotocamera en oplader (liefst met zoomfunctie)
- Powerbank
- Zaklamp & hoofdlamp
- Goede verrekijker (liefst voor iedereen een eigen exemplaar)
- Laagjes kleding
- Thermoshirtje (optioneel)
- Jack
- Muts
- Rugzak
- Regenjack
- 3-pins adapter
- Internationaal rijbewijs (eigen keuze, niet verplicht)
- Credit Card op naam van hoofdbestuurder auto
- Deet (anti-antimuggen)
- EHBO-tasje, benodigde medicijnen
- Eventueel malariapillen afhankelijk van advies
- Zonnebrand
- Zonnebril
- Petje voor de zon
- Voor de gamedrives neem je kleding in neutrale kleuren mee. Het hoeft echt geen safarioutfit te zijn, maar een knalrode jas zou ik zeker niet aantrekken.