Portugal is een te gek land om een rondreis te maken. Iedere regio is totaal anders, dus je kunt er veel verschillende dingen zien en ondernemen. Ook is het een land waar je makkelijk zelf je rondreis voor kunt plannen en organiseren. Met deze tips  help ik je graag op weg voor jouw vakantie in Portugal.

1. Vervoer tijdens je rondreis in Portugal

Met eigen auto een rondreis door Portugal maken

Het is zeker mogelijk om met je eigen auto naar Portugal te gaan. Maar bedenk je dan wel dat het een hele rit is, zeker met kinderen. Ik raad je aan om dan een tussenstop in San Sebastian te maken en daar een paar dagen te blijven. Van hieruit kun je dan doorrijden naar het noorden van Portugal en verder afzakken. Persoonlijk zou ik er dan wel voor kiezen om minimaal 3 weken op vakantie te gaan, anders weegt de lange reis niet op tegen de duur van de vakantie. Zelf kozen we ervoor om deze reis met eigen auto te maken.

Tip voor je autohuur in Portugal

Een goed alternatief is om je auto te huren. Wij huren onze auto’s altijd bij Sunny Cars. Bij hen is alles inclusief in de huurprijs en weet je dus zeker dat je ter plekke niks meer bij hoeft te betalen én dat je goed verzekerd bent. Ook een eventueel eigen risico wordt door hen terugbetaald. Soms lijkt de huurprijs ietsje duurder dan bij andere partijen, maar dat is het uiteindelijk niet als je kijkt wat je ervoor krijgt.. Ons geeft het in ieder geval altijd rust omdat we weten dat alles goed geregeld is en we verder geen gedoe meer heb bij het ophalen van de auto. Zo begint je vakantie relaxed.

Sunnycars werkt samen met verschillende verhuurders. De voorwaarden kunnen dus van elkaar verschillen (bijvoorbeeld wel of niet betalen voor een extra chauffeur). Dit kun je duidelijk zijn bij de voorwaarden die vermeld staan. Check van te voren ook even waar de ophaalbalie zit. Er zijn balies in de aankomsthal en soms word je opgewacht door iemand met een bordje van de verhuurmaatschappij. Je wordt dan naar de verhuurlocatie gebracht. Kies dus voor wat jij het fijnste vindt.

Tip: boek de flexservice bij voor een klein bedrag. Je kunt dan je auto tot 4 uur van te voren nog annuleren (update: momenteel is deze service gratis bij Sunny Cars).

Huur direct je auto voor Portugal

Roadtrip VW Camper Portugal

2 De (tol)wegen in Portugal

De wegen in Portugal zijn goed en alles is duidelijk aangegeven. Sommige wegen zijn tolwegen. Op de meeste wegen kun je contant of met credit card betalen. Maar let op, op sommige wegen kun je alleen electronisch betalen.

Hoe gaat dat in zijn werk? Op de website van de ANWB vind je hier uitgebreide informatie over. Sunny Cars schreef er een handig artikel over. Over het algemeen kun je gebruik maken van het tolkastje in de huurauto. Vraag hier dus naar als je de auto op gaat halen.

3. Houd rekening met het weer in Portugal

In Portugal is het over het algemeen lekker weer in de zomerperiode. Maar houd er rekening mee dat het soms ook wat fris kan zijn. Zeker in de avond kan het flink afkoelen dus neem een lekkere trui mee. Hoe verder je naar het zuiden gaat hoe warmer het trouwens wordt.

Ook waait het regelmatig in Portugal, zeker langs de kust. Vandaar dat je er ook goed kan surfen. Maar ook dit zorgt ervoor dat het soms wat aan de frisse kant kan zijn. De zee en het zwembad zijn dus een stuk kouder dan je in andere landen gewend bent.

4. Het internet en WiFi

Portugal valt over het algemeen binnen je bundel omdat zij binnen de EU vallen. Check het voor de zekerheid bij je aanbieder. In vrijwel alle accommodaties wordt er gratis WiFi aangeboden. Ligt de accommodatie wat landelijker dan kan de verbinding soms wat trager zijn.

5. De prijzen in Portugal

Het prijsniveau is een stuk lager dan in Nederland. Eten en drinken zijn niet zo duur. De prijs van je accommodatie kan erg uiteen lopen. Van goedkope hostels tot dure huizen. Zoals overal is het erg afhankelijk van wat je kiest.

Voor heel veel bezienswaardigheden/natuurparken betaal je geen entree. Dat viel ons direct op. In andere landen is dit vaak wel het geval. Dus absoluut een meevaller voor je budget.

Omdat je over het algemeen een huurauto zult nemen als je een roadtrip door Portugal gaat maken, zal dit een extra kostenpost zijn. Maar zo ben je wel lekker flexibel en kun je overal naartoe.

6. Tips als je wilt surfen in Portugal

Langs de hele kustlijn van Portugal vind je vollop plekken om te surfen. Maar niet overal is de zee geschikt voor beginners. Doe vooraf wat onderzoek of er surfplekken voor jouw niveau in de buurt zijn en laat je goed informeren door  de plaatselijke surfschool. Zij kennen de beste plekken voor die dag. Neem je surfles, dan kiezen ze sowieso de beste plekken voor je uit. Soms moet je dan een stukje rijden. Wil je gaan surfen dan vind je wellicht mijn blogs Onze ervaring bij surfhotel Surfinn Algarve, Surfen in Portugal; 4 hotspots in de Algarve en De hipste surfhotels voor gezinnen in Portugal, interessant om te lezen.

surfen arrifana Portugal

7. Stranden in Portugal

Langs de hele kustlijn van Portugal vind je prachtige goudgele stranden & mooie baaitjes. Maar er zijn veel plekken waar de zee erg ruig is en gevaarlijk kan zijn. Zeker met (kleine) kinderen is dit iets om rekening mee te houden. Zoek van te voren even goed uit of de stranden die in de buurt liggen geschikt zijn voor kinderen. Op de stranden is er wel vaak een strandwacht aanwezig die met vlaggen duidelijk aangeeft hoe de zee die dag is. Een red flag is een no go, verkijk je niet op de sterke stromingen.

Portugal is echt een fantastisch land om tijdens je vakantie een rondreis te maken. Het is eigenlijk jammer om op 1 plek te blijven, er is zoveel te zien. Ik ben benieuwd hoe jouw rondreis door Portugal eruit gaat zien en hoe het is geweest. Laat je het me weten?