Sinds onze kinderen 5 en 8 jaar zijn, maken we met ons gezin ieder jaar een verre reis. Regelmatig hoor ik van ouders dat ze dat ook wel met het gezin willen doen. En dan volgen er allerlei redenen waarom ze het nog niet gedaan hebben. Super jammer, want ik weet zeker dat een gezinsreis ze heel veel gaat brengen. Twijfel jij ook of jullie met het gezin een verre reis moeten gaan maken? Ik geef je 7 redenen waarom je het juist wél moet doen.

1. Samen beleven zorgt voor quality time en echte connectie

Door samen op pad te gaan en bijzondere dingen met elkaar te beleven, ontstaan de mooiste momenten. Mooie momenten waarvan je echt kunt genieten. Samen ervaar je dingen die je nog nooit ervaren hebt. Ontdek je nieuwe plekken. Verwonder je je over dingen die je nog nooit gezien hebt. Deze momenten zorgen voor quality time en echte connectie met elkaar.

2. Herinneringen maken voor het leven

Tijdens een gezinsreis maak je zoveel bijzondere dingen mee met elkaar. Als je eenmaal weer thuis bent, zul je merken dat jullie het er nog regelmatig over hebben. Weet je nog toen we op dat schooltje mochten kijken in Vietnam? Dat we gefietst hebben door die kleine dorpjes in Thailand? Dat we die leeuwen zagen jagen in Zuid-Afrika? Dit draagt echt bij aan jullie gezinsgeluk.

3. Je ziet de wereld en elkaar met een frisse blik

Door letterlijk het vliegtuig in het stappen, laat je alles even achter je. Er zijn geen dagelijkse beslommeringen, geen boodschappen, geen werk, geen uren op de computer. Je dompelt je onder in een vreemde cultuur waar alles totaal anders is. De mensen, omgeving, gewoontes,  normen en waardes, het eten. Niks is hetzelfde als thuis. Hierdoor laat je alles even echt los en verval je niet in patronen die je thuis hebt. Je ziet elkaar en de wereld met een frisse blik.

4. Je ziet de wereld door de ogen van je kinderen

Kinderen zien de wereld en de dingen om zich heen, heel anders dan volwassenen. Zij zien andere dingen dan jij. Ze waarderen het kleine, het gewone, de details. Dingen die je zelf helemaal niet op zouden vallen. Het is heel bijzonder om een land door hun ogen te zien en ervaren. Zelfs een land waar je al een keer geweest bent zonder kinderen, ga je nu ineens heel anders beleven.

5. Met kinderen maak je veel makkelijker contact

Reizen met kinderen betekent dat er deuren geopend worden die normaal gesloten blijven. Je komt veel makkelijker in contact met de lokale bevolking. Voordat je het weet mag je even kijken in het lokale schooltje of is het contact met die monnik in het klooster gelegd. Geen betere manier dus om een inkijkje te krijgen in het dagelijkse leven van de bevolking.

6. Laat je kinderen zien hoe mooi de wereld is

De wereld is zoveel meer dan alleen Nederland. Natuurlijk is Europa ook prachtig, begrijp me niet verkeerd. Maar verre landen en vreemde culturen zijn zo anders dan je  kinderen gewend zijn. Het geeft hen een bredere kijk op de wereld. Ze zien hoe dieren in het wild leven, waar rijst eigenlijk vandaan komt of dat kinderen zonder luxe opgroeien. Ze leren enorm veel en worden wereldwijs. Dit nemen ze zeker mee voor de rest van hun leven. Zelfs als ze nog jong zijn en zich misschien niet alle details kunnen herinneren. Het is de ervaring die telt.

7. Omdat je zelf graag reist

Een veel gehoorde opmerking is “ouders die met hun kinderen reizen, doen het alleen voor zichzelf.”. En wat is er mis mee dat je zelf graag op reis gaat en dit graag wilt blijven doen met je kinderen? Als je er maar voor zorgt dat je een gezinsreis samenstelt die leuk is voor ouders én kinderen. Houd inderdaad rekening met ze. Door net even op een andere manier te reizen, gaan jullie er samen enorm van genieten. En daar is helemaal niks mis mee.

Voor meer informatie over reizen met kinderen kun je ook mijn blogs Met kinderen op reis, zo zorg je voor een relaxte sfeer en 12 tips voor een geslaagde reis met tieners lezen.

Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om juist met je kinderen op reis te gaan en de wereld te ontdekken. Ik weet zeker dat het jullie veel gaat brengen en jullie er enorm van gaan genieten. Echt….ga het doen! Maak herinneringen voor het leven. Het zal jullie als gezin rijker en gelukkiger maken.

Wil je meer lezen over reizen met kinderen? Schrijf je dan hieronder in voor mijn inspiratiemail zodat je geen inspiratie en tips meer mist over reizen met je gezin.