Een rood aangelopen hoofd, het stoom nog net niet uit zijn oren. Hoezo is hier geen WIFI, hoezo dachten zijn ouders dat hij wel zonder kon? En echt….hoezo is het hier leuk in Sri Lanka? Het schrikbeeld van vele ouders als ze denken aan een verre reis met tieners. Vaak hoor ik dan ook de opmerking dat je met tieners niet al te ingewikkeld moet doen qua vakanties. Dat je het beste ergens op 1 plek kunt blijven waar vooral heel veel andere tieners zijn. Mét WIFI niet te vergeten. Ik denk dat we onze tieners hier echt te kort mee doen. Al jaren reizen we met onze kinderen de wereld over. We beleven samen de mooiste momenten en onze reizen zorgen echt voor qualitytime met elkaar. En ondertussen zijn onze kinderen toch ook echt tieners geworden. En genieten we er nog steeds van om samen met hen op reis te zijn. Houd gewoon een beetje rekening met ze. Net zoals je wil dat er met jou rekening wordt gehouden. Eigenlijk niet meer dan normaal dus.

Deze 12 tips dragen zeker bij aan een geslaagde reis met je tieners.

1. Laat ze meedenken over de bestemming en invulling van de reis

Je gaat samen je reis beleven en dan is het belangrijk dat je rekening houdt met iedereen. Ga lekker een avondje met elkaar brainstormen over jullie bestemming. Kies een bestemming die voor allemaal leuk is en zorg voor een invulling waarin voor ieder wat wils zit. Vraag je tieners gewoon wat ze leuk vinden en graag zouden willen doen. Welke wensen hebben ze? Wat verwachten ze van de reis? Wat moet er zeker in zitten? Wat zeker niet?  Waar genieten ze van? Wissel deze activiteiten af met de activiteiten die jullie zelf leuk vinden.

2. Expectations versus reality

Zorg dat je helder bent over wat je tieners van de reis kunnen verwachten. Wat kunnen ze van het land, de mensen & de cultuur verwachten, wat is de  levensstandaard, wat gaan jullie precies doen, hoe lang blijven jullie op iedere plek, wat zijn de reisafstanden, waar en hoe slapen jullie en hoe verplaatsen jullie je? Als je duidelijk bent over wat ze van de reis kunnen verwachten, dan valt de realiteit niet tegen.

3. Zorg voor afwisseling

Zorg voor diversiteit in je reis. Wissel steden, cultuur, natuur, strand & activiteiten met elkaar af. Probeer ook voor afwisseling in je logeeradressen te zorgen. Super leuk om de ene keer in een huisje op het strand en de volgende keer in een boomhut te slapen. Zo is het iedere keer weer anders en slaat de verveling niet toe.

4. Avontuur en actie

De meeste tieners houden van avontuur en actief bezig zijn. Ga op zoek naar activiteiten die je met je tieners kunt ondernemen. En overleg met ze wat ze leuk vinden. Willen ze als ziplinend door de jungle van Costa Rica zoeven, in Laos met banden de rivier afdrijven, raften over een wild stromende rivier in Canada, wildlife spotten in Zuid-AFrika of surfles nemen in Sri Lanka. Een tiener is vaak overal voor in en ik moet zeggen, soms verleg je met deze activiteiten ook weer je eigen grenzen.

5. Niet te lange reisafstanden

Met hele dagen achter elkaar in de auto zitten, maak je je tieners echt niet blij. En iedere dag vroeg opstaan ook niet. Pas je reisafstanden en – tijden aan. Beter iets minder zien van een land, dan de hele reis mopperende tieners op de achterbank. Maak dus keuzes in wat je allemaal wilt zien in een land. In the end gaat het niet om alle hoogtepunten die je gezien hebt, maar de fijne tijd die je met elkaar gehad hebt.

6. Blijf soms iets langer op een plek

Kies ervoor om soms iets langer op 1 plek te blijven. Omdat er iets leuks te beleven valt of om gewoon lekker een paar dagen te kunnen relaxen. Zo zijn wij bijvoorbeeld een paar dagen in Arugam Bay in Sri Lanka gebleven zodat ze surfles konden nemen. Of blijf een paar dagen aan het strand zodat ze lekker kunnen chillen. Gewoon zonder plan en dingen te moeten.

7. Zorg voor WIFI maar maak afspraken

Je tieners willen nou eenmaal in contact blijven met hun vrienden via Social Media. Niet erg toch? Dus zorg dat er WIFI is op je logeeradres. Geen WIFI gaat zeker zure gezichten opleveren. Maar maak met elkaar wel duidelijke afspraken. Vertel waarom je de afspraken wilt maken en vraag wat zij reëel vinden. Bijvoorbeeld in de ochtend en avond een half uurtje op internet. De rest van de dag blijft de telefoon in de tas. Deze afspraken gelden dan natuurlijk wel voor iedereen. Weet je van te voren al dat er, om wat voor reden dan ook, ergens geen WIFI is, vertel ze dit alvast van te voren. Dan wordt het geen teleurstelling als ze aankomen.

8. Kies altijd voor een zwembad

Niks fijner dan als je in de ochtend met elkaar op pad bent geweest, je tieners zich ’s middags kunnen uitleven in het zwembad. Zeker als het warm is, is dat echt een heerlijk vooruitzicht. Én het geeft natuurlijk meteen het fijne vakantiegevoel. Het is ook een fijne plek om andere tieners te ontmoeten. En laten we eerlijk zijn…..zelf lekker met een boekje even relaxen is ook best fijn.

9. Laat ze een travel journal, video’s of foto’s maken

Stimuleer je tieners om een travel journal bij te houden. Hierin kunnen ze heerlijk creatief bezig zijn en al hun mooie herinneringen vastleggen. Geef ze een mooie journal cadeau, met een etui met de basis benodigheden. Google maar eens op travel journal en dan vind je volop ideeën hoe ze dit zouden kunnen doen. Onze kids nemen het journal vaak mee als we gaan eten. Ze werken hem dan bij met alle belevenissen van die dag. Natuurlijk zal niet iedere tiener hier direct enthousiast over zijn. Maar misschien wel over video’s of foto’s maken. Vraag hen jullie reis vast te leggen. Zo hebben ze altijd iets te doen, ook tijdens een activiteit die ze iets minder leuk vinden.

10. Geef ze een eigen rugzak en laat ze hem zelf inpakken

Geef je tieners een eigen rugzak en laat ze hem zelf inpakken. Uiteraard kiezen ze zelf wat ze mee willen nemen. Check wel even samen of ze alles hebben en overleg dan meteen even over de hoeveelheid spullen. Ze moeten de rugzak tenslotte wel zelf dragen. En op reis blijkt een overvolle rugzak toch niet nog net iets zwaarder te zijn dan thuis.

11. Boek een eigen kamer voor ze

Toen onze kinderen klein waren deelden we eigenlijk altijd de kamer. Nu ze groter worden vinden ze het heerlijk om hun eigen kamer te hebben. Het kan natuurlijk niet altijd of soms is het echt goedkoper om het anders te doen. Maar daar waar mogelijk is het fijn als ze een eigen kamer hebben. Kunnen ze zich even lekker terugtrekken en hun eigen plan trekken.

12. Downloaden filmpjes en muziek voor onderweg

Dit geldt trouwens voor zowel kleine kinderen als tieners. Laat ze voldoende muziek, videos of you tube filmpjes downloaden voor onderweg. Als ze dat natuurlijk zelf al niet gedaan hebben. Maar doe dit vooral thuis, omdat onderweg de WIFI verbinding het niet altijd toelaat om snel en makkelijk te downloaden. Erg fijn om onderweg reis- of wachttijd te doden. Dan vliegt de tijd toch net wat sneller voorbij.

Echt! Laat je er niet van weerhouden om met je tieners op reis te gaan. Samen dingen beleven zorgt voor de mooiste momenten. Mooie momenten waarvan je echt kunt genieten. Die zorgen voor echte verbinding met elkaar, quality time dus. Momenten die je niet snel meer zult vergeten. Echt JUST GO! het is zo waardevol.

Heb je zelf nog tips voor reizen met tieners? Laat ze dan zeker hieronder achter zodat je mij en anderen ermee inspireert.

Geniet van jullie reis.