Verras je partner juist met een uitje in Coronatijd! Want nu de mogelijkheden om iets te ondernemen helemaal lijken te zijn verdwenen, is het denk ik belangrijk om te blijven zien wat er wel kan. I know….het klinkt een beetje cliché – dat mogelijkheden blijven zien – maar met een beetje moeite kun je echt wel een bijzonder uitje in coronatijd voor jou en je partner regelen. Omdat we allemaal wel wat extra aandacht en liefde kunnen gebruiken. Dus…..laat je inspireren door deze datenight die ik zelf voor mijn lief regelde.

Bijzonder slapen in een oude havenkraan in Amsterdam-Oost

Kies in deze tijd voor een unieke locatie die al een beleving op zich is, want je zult er nu natuurlijk iets meer tijd dan normaal doorbrengen. Deze toffe oude havenkraan is zo’n bijzondere slaapplek. Bij The Yays Crane Apartment slaap je namelijk in een monumentale havenkraan van 3 verdiepingen, met een phenomenaal uitzicht over ’t IJ. In de kraan is een luxe 2-persoonsappartement gemaakt die van alle gemakken voorzien is. Er is zelfs een tweede slaapkamer met glazen wand op de derde verdieping. Alle originele details van het vorige industriële leven van deze kraan, zijn zoveel mogelijk behouden. Je kunt zelfs luisteren naar de persoonlijke verhalen van Henk Roos, de laatste kraanmachinist. Geweldig toch!

uitje-in-coronatijd
havenkraan-yays-amsterdam
havenkraan-yays-amsterdam
havenkraan-yays-amsterdam

Proosten met bubbels

Leuk om je fijne datenight te beginnen met bubbels. Proosten op elkaar en de leuke dagen die je samen gaat beleven. Zet thuis vast een fles bubbels koud en neem die mee met een coolpack. Zo is hij “ready to drink” als je aankomt. In het appartement zitten wijnglazen, maar zelf nam ik 2 kunststof champagneglazen mee. Dit is toch net iets leuker proosten en fijner drinken. Oh, en neem een champagnestopper mee, dan kun je de bubbels die over zijn, bewaren voor later

Via een QR code kun je het verhaal van Henk Roos, de laatste kraanmachinist, horen en zien. Leuk om wat achtergrondinformatie te krijgen over de plek waar jullie slapen. Natuurlijk is het nu tijd om te vertellen wat jullie dit weekend allemaal gaan doen.

Ontdek Amsterdam-Oost tijdens een stadswandeling of fietstour

Na de bubbels ga je lekker op pad. Vanuit de havenkraan ontdek je makkelijk te voet het KNSM-eiland en de overige eilanden in Amsterdam-Oost. Je vindt er veel bijzondere architectuur, prachtige grachtjes en grachtenpanden, hippe woonboten, sfeervolle haventjes, kleurrijke streetart, oude pakhuizen met een nieuwe bestemming & fijne coffee- en lunchplekken to go. Het is heerlijk om hier uren rond te struinen. Er is zoveel te zien en ondanks corontijd is het er toch heel levendig (maar zeker niet druk). Je kunt je hier dus makkelijk aan de coronaregels houden.

uitje-in-coronatijd
pythonbrug-amsterdam
de-walvis-amsterdam
uitje-in-coronatijd

Ontdekkingstocht door amsterdam-oost

Voor onze ontdekkingstocht heb ik zelf een route gepland door deze leuke buurt. Je komt langs de leukste plekjes. Maar laat je onderweg zeker leiden door wat je ziet. Loop gerust dat straatje om als je dat wilt. Stop regelmatig bij een coffee to go tentje, neem er iets lekkers bij en strijk neer op een bankje om van de omgeving te genieten.

Dit is de wandeling wij gelopen hebben (klik op het kaartje voor de interactieve kaart in Google my maps):

kaartje-wandeling-amsterdam-oost

De stadswandeling 020

Liever een andere wandeling? Via -De stadswandeling 020- kun je je inschrijven voor een wandeling in Amsterdam-Oost. Je ontdekt & proeft Amsterdam op een leuke manier, en je support er ook nog eens de locals mee. Het is wel even in de gaten houden wanneer ze de wandelingen online zetten, dus volg hun instagram account waar ze dit aankondigen. De wandelingen zijn namelijk heel populair en vaak al in de eerste uren uitverkocht. Ben er dus snel bij als je dit wilt doen. Oh, en misschien overbodig….. houd je altijd aan de geldende coronamaatregelen.

Ontdek de streetart van amsterdam per fiets

Ben je niet zo’n liefhebber van wandelen, dan kun je ook gebruik maken van de 2 gratis Yays fietsen. Natuurlijk kun je dan ook bovenstaande route fietsen, maar je kunt ook besluiten hem iets te verlengen. Houd je van streetart? Dan vind je hier alle streetart in Amsterdam waar je fijn naar op zoek kunt gaan op de fiets, omdat de kunstwerken wat verder uit elkaar liggen.

streetart-amsterdam-uitje-coronaproof

Het is borreltijd

Na jullie heerlijke wandeling door Amsterdam is het nu lekker borreltijd. Of heb je liever warme chocomelk met slagroom?  It’s up to you, maar neem het natuurlijk wel van te voren mee. Stop een lekker wijntje met een kaasje, het favoriete biertje of drankje van je partner of een pak chocomelk met slagroom in je tas. Ondertussen geniet je natuurlijk van het mooie uitzicht dat je hebt over ’t IJ. Vanaf het bovenste terras is het uitzicht helemaal te gek. Onder de bank ligt trouwens nog iets leuks voor wat extra informatie over de plek waar je slaapt.

Thuis uit eten

In coronatijd ga je natuurlijk lekker thuis uit eten. Maak er iets bijzonders van. Misschien wil je samen lekker uitgebreid zelf gaan koken, bestel je van te voren een maaltijd die je zelf nog even af moet maken of bestel je iets bij een restaurant in de buurt,  www.thuisbezorgd.nl of www.ubereats.com.

Kook je zelf, zorg er dan voor dat je alle recepten & ingrediënten die je nodig hebt, meeneemt, zodat je geen boodschappen meer hoeft te doen. Houd er bij de keuze wel even rekening mee dat er geen oven in de havenkraan zit (wel een kookplaat en magnetron).

Zelf koos ik voor de traveller box van thuisuiteten.nl, maar ze hebben nog veel meer heerlijke boxen. Omdat ze me van te voren hadden verteld dat er een combi magnetron/ oven in het appartement zat (en die er dus niet was), moesten we even schakelen om alles zonder oven warm te maken. Maar dat ging eigenlijk prima met de gerechten die erbij zaten. Maar houd hier dus wel rekening mee. We hebben genoten van onze shared diner with a view. Wat een prachtig uitzicht!

It’s time to relax

De havenkraan heeft een fijn groot bad, waar je makkelijk met zijn tweeën in kunt. Woohooo! Dat wordt een avondje lekker relaxen. Maak als verrassing voor je partner een wellness cadeaupakketje, met een kaarsje, lekkere badschuim, bad-/ massageolie, maskertjes en een gezichtcreme. Een fijne afsluiter van deze heerlijke dag.

Breakfast in bed

’s Ochtends verras je je lief natuurlijk met een (champagne) ontbijt op bed. In eerste instantie wilde ik een ontbijt laten bezorgen, maar ik realiseerde me dat je dan een half  uur ligt te wachten om in de gaten te houden wanneer je ontbijt beneden bezorgd wordt. Daar had ik eerlijk gezegd niet zo’n zin in. Dus koos ik ervoor zelf een ontbijt op bed te maken (en dus de spullen mee te nemen); een vers sapje, yoghurt met granola, blauwe bessen en frambozen, croissantje, cappuccino én een glaasje bubbels voor de feestelijke toon. Op het grote houten dienblad dat er ligt, ziet je ontbijtje er meteen fantastisch uit.

uitje-in-coronatijd
uitje-in-coronatijd

Een fikse wandeling en op zoek naar damherten, vossen en ijsvogels in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Nadat jullie uitgecheckt zijn, rijden jullie naar de Amsterdamse Waterleidingduinen, die overigens niet in Amsterdam liggen zoals de naam je doet vermoeden. Het is een gebied van maar liefst 3400 ha, tussen Zandvoort en Noordwijk. Het leuke is dat je hier lekker buiten de paden kunt struinen en doe dat ook zeker.

Onderweg heb je grote kans dat je damherten tegenkomt. Nou, ik kan je zeggen…..we zagen er heel erg veel. Af en toe voelde het net of we over de Afrikaanse savanne liepen. Ook worden er regelmatig vossen gespot, hoewel je hier meer geluk voor moet hebben. De kans is groter vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag.

Good to know

Er zijn 4 ingangen in het park namelijk ingang Oase in Vogelenzang (waar het bezoekerscentrum is), ingang Zandvoortselaan in Zandvoort, ingang Panneland in Vogelenzang en ingang De Zilk. Wij kozen voor ingang Zandvoortselaan bij Zandvoort. Ik vond de parkeergelegenheid hier erg klein, dus de volgende keer zou ik denk ik voor een andere ingang kiezen. Wij hadden geluk dat er net iemand voor ons weg reedt, maar veel mensen konden geen plek vinden. Bij ingang Panneland schijnt het trouwens ook wat lastiger parkeren te zijn en bij de Oase is er juist meer plek. Op dit kaartje vind je alle ingangen en de plek waar de kans het grootste is, omdat daar 2 vossenfamilies wonen.

Als iemand tips heeft over de beste ingang, laat het dan zeker weten hieronder. Mijn tip: vergeet natuurlijk niet je fototoestel, verrekijker, water en een snack voor onderweg

Alle informatie over de Amsterdamse Waterleidingduinen vind je hier.

uitje-coronoproof
damhert-amsterdamse-waterleidingduinen
amsterdamse-waterleidingduinen
uitje-in-coronatijd

Ah….en dan zit jullie datenight er helaas weer op. Misschien gaan jullie nog even langs bij Starbucks voor een coffee to go voordat jullie uitje in coronatijd er weer op zit. Maar ik weet zeker dat jullie ervan genoten hebben en dat het een heerlijke positiviteitsboost geeft. Fijn om even samen weg te zijn in deze rare tijd.

Laat je me weten als je op dit uitje geweest bent? En als je aanvullende tips hebt? Dat vind ik leuk en je inspireert anderen er ook weer mee.

Liefs Birgit