Als je je rondreis door Panama gaat plannen, is het super handig om fijne tips te krijgen van reizigers die er al geweest zijn. Maarten & Tamara maakten met hun dochtertje Vivian een rondreis door Panama. Zij delen hun beste tips met je. Hoe fijn is dat! Wil je weten welke rondreis ze maakten? Hun rondreis vind je hier.

1. Panama ontdekken met huurauto is goed te doen

  • De wegen zijn echter niet overal even goed en zijn niet altijd geasfalteerd. Laat je dus niet verrassen door de hobbel-, zand- en kuilenwegen. Let goed op waar je rijdt en houd rekening met een langere reistijd.
  • Download de Maps.me app of download op Google Maps je bestemming of regio. Zo heb je altijd een kaart bij de hand, ook al heb je geen data of bereik.
  • Onze beste aankoop van de reis was toch wel het opblaasbare auto kinderzitje uit NL. Bijvoorbeeld deze mooie roze. Hij is herbruikbaar, het scheelt in extra huurkosten en je weet zeker dat je de beschikking hebt over een autozitje
  • Check goed welke voorwaarden er gelden als je huurt. Wij kregen echt nog extra verzekeringskosten toen we op de luchthaven de auto gingen ophalen. Voortaan boeken we via Sunnycars, dan weet je dat het een all-in prijs is die je online ziet en dat het goed geregeld is.

 

2. Koop een sim kaart met data

Overal in Panama City kun je een simkaart kopen en vaak zetten ze die voor je in je telefoon. Wij hebben een extra telefoon mee, speciaal voor de buitenlandse sim. Heel handig dat je overal data hebt. Wij gebruiken het met name voor routekaarten en Uber.

 

Pedasi Panama
Strand Bocas Panama

3. Maak gebruik van Uber in Panama City

We vonden het heel fijn om in Panama City met Uber te reizen. Het is goedkoper en je hoeft niet te onderhandelen over prijzen.

 

4. Het eten in Panama is Westers

Het eten in Panama hebben wij ervaren als heel ‘Westers’. Af en toe vonden we dat wel jammer. Maar met kinderen is het wel ideaal. Overal zijn pasta’s, pizza’s en hamburgers te krijgen. Omdat het land aan twee kanten aan de zee ligt, kun je op veel plekken goede verse vis eten (garnalen, tonijn, kreeft). Verder staan op elke kaart wel smoothies van vers fruit. Heerlijk!

 

5. Verlengen met Costa Rica, de grensoversteek

We zijn georganiseerd de grens over gestoken. Je kan dit prima zelf doen, maar soms kiezen we voor gemak! Vanaf het hoofdeiland Isla Colon ga je eerst met de boot terug naar Almirante. Daar staat een mini bus klaar. Je koffers en tassen worden op het dak gegooid en dan rijd je naar de grens. Als eerste check je uit in Panama. Vervolgens loop je met je bagage over de brug. De rivier die je oversteekt vormt de grens tussen de twee landen. Aan de overkant zie je de Costa Ricaanse vlag al wapperen. Daar ga je ook langs de douane. En een nieuw minibusje wacht je op. We werden zo’n 4 uur later bij ons nieuwe hotel in Puerto Viejo afgezet! Ondanks dat de regen met bakken uit de lucht kwam terwijl wij de brug over liepen was het echt een easy en prima border crossing.

 

6. Koop vers fruit langs de weg

Overal in het land kun je heerlijk vers fruit kopen bij stalletjes langs de kant van de weg. Heerlijk en zo veel meer smaak dan in Nederland.

 

El Valle de Anton Panama
Fruit El Valle de Anton Panama

7. Leer een woordje Spaans

In Panama spreken ze Spaans. We merken dat het zo veel leuker is als je een woordje Spaans spreekt. Met Engels, Google Translate en gebaren taal kregen we alles voor elkaar. Maar soms misten we de leuke gesprekken met locals omdat we niet de taal spreken.

8. Dit neem je zeker mee naar Panama

We zijn blij dat we een opvouwbare regenjas bij ons hadden. Net voor het regenseizoen hebben we echt een paar (korte) buien gehad. Een verrekijker is leuk voor het spotten van dieren (vogels, apen uiaards). En vergeet niet je creditcard. Eigenlijk betaal en pin je overal met je creditcard.

Dank je wel Maarten & Tamara voor jullie beste tips voor Panama. Heb jij na het lezen ook nog fijne tips voor deze bestemming? Laat het zeker even weten hieronder. Daar help je andere reizigers die naar Panama willen ook weer mee.