IJsland, het land van de natuurwonderen. Puur, ruig, wijds, prachtig, indrukwekkend,  zomaar een paar woorden die direct in me opkomen als ik aan IJsland denk. Woorden die ik daar dan ook regelmatig heb uitgeroepen. Een bijzonder land en eigenlijk moeilijk te vergelijken met andere landen waar we geweest zijn. Uitermate geschikt voor een roadtrip. En dat op nog geen 3 uur vliegen van Amsterdam. Wat mij betreft een echte aanrader als je van natuur en activiteiten houdt. Ook voor tieners is dit land prachtig, er is zoveel te doen en zien. Ideaal voor de meivakantie, wanneer de sneeuw voor het grootste gedeelte gesmolten is.

In de meivakantie reden we in 14 dagen het hele eiland rond. We huurden een 4WD en dat is echt geen overbodige luxe. We volgden hierbij de ringroad 1 en namen af en toe een afslag. Hoewel het weer nogal onstuimig is in IJsland, is de ringroad over het algemeen redelijk toegankelijk. Hoewel dat overigens nooit garanties geeft. Het ene moment sta je in het zonnetje en het volgende word je overvallen door een mega regen-, hagel- of sneeuwbui. Zoals je zult begrijpen geen bestemming voor zonaanbidders. Houd goed de weersverwachting in de gaten en check regelmatig de “vegagerdin” app om te zien of er wegen afgesloten zijn.

Hieronder geef ik je 5 belevenissen die je zeker niet mag missen tijdens je roadtrip in IJsland.

  • Ga snorkelen in het ijskoude gletsjerwater tussen de 2 tectonische platen bij Sifra in het Thingvellir National Park. Met droogpak duik je het heldere water in, met wel 100 meter zicht. Even lijken je lippen te bevriezen, maar dat is snel over als je je beseft waar je zwemt. Wat een beleving.
  • Een gletsjerhike op de Vatnajökull Gletsjer, de grootste ijskap van Europa. Onder begeleiding ga je op pad met speciale ijzers onder je schoenen. Pas zeker op voor de vele gletsjerscheuren die je onderweg tegenkomt. De kinderen vonden het fantastisch en het is echt een mooie beleving met elkaar.
  • Als je geluk hebt, is de weg naar Borgarfjordur Eystri open. Het voelt alsof je hier naar het einde van de wereld rijdt. Een klein dorpje met vooral 1 reden om hier helemaal naartoe te rijden. De enorme kolonie papegaaiduikers die hier in het juiste seizoen te vinden is. Honderden puffins verzamelen zich op de rotsen en in hun nesten bij het kleine haventje. Ze zijn echt té leuk.
  • Onderweg naar Höfn kom je langs de gletsjermeren Fjallsárlón en Jökulsárlón. Prachtige gletsjermeren met enorme ijsschotsen die van de gletsjer het meer in zijn gegleden. Vanuit de laatste drijven de ijsschotsen de zee in. Bij eb spoelen deze stukken ijs aan op het zwarte strand. Het strand ligt dan bezaait met stukken ijs die als diamanten schitteren in de zon. Niet voor niks heet dit strand Diamond Beach. Prachtig! Mijn extra tip: vergeet niet je ogen open te houden voor zeehonden die in het Jökulsárlón meer zwemmen. Kun jij ze spotten? Neem dus zeker je verrekijker mee.
  • Ga zeker walvissen of orca’s spotten bij Hüsavik. Het blijft indrukwekkend om de enorme staart onder water te zien verdwijnen. Verrekijkers mee natuurlijk.

Geniet van dit prachtige land, waar nog zoveel meer moois te ontdekken is. Ik weet het met deze top 5 doe ik het land echt tekort. Er zijn nog zoveel andere plekken en belevenissen die je roadtrip door IJsland bijzonder maken. 

Ben je van plan om een roadtrip door IJsland te gaan maken? Dan vind je hier de volledige route van deze reis. Check dan ook zeker mijn inspiratievideo over IJsland voor een impressie van dit prachtige, unieke land.