Had ik al gezegd dat ik van beleving houd? Nou, samen met mijn dochter Tess op roadtrip door Portugal in een toffe vintage VW Camper is beleving ten top kan ik je zeggen. Dit MOET je een keertje samen doen. Wat een quality time samen, wat een beleving en avontuur, wat een plezier. Deze roadtrip gaan we nooit meer vergeten.

Tess zit in groep 8 en ze mag met mij een lang weekend weg. Zij mag kiezen waarheen. Ze wil naar Lissabon, dat weet ze al heel lang. Maar nu het idee ontstaan is om in een vintage VW camper van Porto naar Lissabon te rijden, is haar droomtrip compleet. She loves campers. And I love roadtrips. Zelf ben ik eerlijk gezegd niet zo’n kampeerder, maar in een VW vintage camperbusje samen door Portugal lijkt me dan echt wel weer een beleving. Zeker met zijn tweetjes.

Alleen het uitkiezen van het perfecte busje is al voorpret voor 10. We huren een camperbusje via Campertales (update: lijkt niet meer te bestaan). Ze hebben verschillende type busjes en Tess kiest voor de Lima, een limegroen busje met een dak die je omhoog kunt doen als je op de camping staat en wat lekker wat extra ruimte creëert (en 2 extra slaapplekken). Het busje is van alle gemakken voorzien en is echt een mini huisje op wielen. Via de site kun je nog allerlei extra’s bijbestellen. Standaard wordt de camper in Lissabon afgeleverd, maar omdat wij willen starten in Porto, kunnen we regelen dat we hem daar ophalen. We zijn verliefd op ons busje en kunnen niet wachten tot we op pad gaan.

roadtrip-portugal

Samen toeren we in 4 dagen van Porto naar Lissabon en onderweg laten we ons leiden door waar we zin in hebben. Het gaat niet over zoveel mogelijk zien en plekken afstrepen van ons lijstje. Het gaat over samen op pad zijn, het plezier wat we samen hebben, de leuke gesprekken en het avontuur.

We worden opgepikt op het vliegveld van Porto. Even bellen dat we er zijn en daar komt de camper al aanrijden. Ik geloof niet dat ik ooit een grotere big smile bij mijn dochter gezien heb. Die is goud waard. En wat een plaatje is de camper, voor ons allebei instant happiness. En wat een beleving en avontuur om dit samen met mijn dochter te kunnen doen. We rijden naar het station van Porto om de chauffeur op de trein te zetten en na een uitgebreide uitleg kunnen we op avontuur. Ik sturend met het grote stuur en de ouderwetse lange pook en Tess met google maps de weg wijzend. Yes, dat schakelen is echt wel even wennen hoor en het zorgt bij de eerste rotonde in het drukke porto meteen voor wat zweet oksels haha. Maar….. al snel heb ik het onder de knie.

We rijden naar camping Canidelo in Canidelo, Salgueiros beach, Vila Nova de Gaia. De camping ligt aan zee en op slechts 10 minuten met de auto van Porto. Hoewel we de camping zelf niet heel fantastisch vinden, is de ligging pal aan zee prachtig en stopt de bus naar Porto op 200 meter afstand van de camping. Ideaal, want we willen de camper niet mee Porto in nemen. De Portugese kust is hier erg ruig. Hoge golven die tegen de rotsen slaan en een mooie rustige boulevard met hier en daar een strandtent. Perfect dus om ’s avonds lekker uit te waaien en wat klimpartijen op de rotsen.

En dan begint natuurlijk het hilarische stuk. De camper op zijn plek krijgen alsof we nooit anders gedaan hebben. We trekken veel bekijks met onze toffe camper, dus echt ongemerkt kunnen we dat niet doen. Gelukkig is het niet zo groot. We  verblikken of verblozen niet, kiezen een plek die ons leuk lijkt, parkeren hem achteruit in en zien wel of we zo mogen staan. Voila! Daar staan we. Nu de elektra nog. Geëmancipeerd als ik ben, laat ik dat natuurlijk normaal gesproken aan manlief over. Maar samen komen we er verrassend snel uit en Tess weet nog een of ander kabeltje tevoorschijn te toveren waardoor het wel werkt. We voelen ons de koning, dit hebben we samen toch maar even gefixt.

Tijd om de camper te ontdekken en alle kastjes en laatjes open te trekken. Uit eten gaan is natuurlijk geen optie en we maken lekker tapas die we gezellig in de camper samen opeten. Wat een feest. Met een strandwandeling en rotsklauterpartij als toetje.

 

Porto

De volgende dag gaan we met de bus naar Porto (20 minuten). We kunnen de camper op de camping laten staan en hoeven hem pas om 17.00 uur op te halen als we die dag vertrekken. Vanuit de bus hebben we een onverwacht mooi uitzicht op de imposante ijzeren brug Ponte Dom Luís I in het sfeervolle oude stadscentrum Ribiera aan de Douro rivier. Een gezellig gedeelte van Porto waar je heerlijk door de smalle straatjes kunt slenteren. Via het bovenste wegdek van de Ponte Dom Louis kun je naar de overkant lopen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad met zijn kleurrijke huizen. Vergeet vooral ook niet om het treinstation van São Bento te bezoeken. Het is een van de mooiste stationshallen ter wereld met wel 20.000 beschilderde tegels (azulejos) met allerlei taferelen. Deze azulejos zie je trouwens overal door de stad terug op allerlei gebouwen. Vanaf het plein voor de Kathedraal Se de Porto heb je een prachtig uitzicht over de stad en vanaf hier kun je afdalen naar Ribiera en de bedrijvige kade langs de Douro. Je kunt je makkelijk langer vermaken in Porto, maar wij pakken na de lunch de bus weer terug naar de camper. Want we willen nog een paar uurtjes rijden en verder afzakken langs de kust. We zijn tenslotte op Roadtrip.

Porto-vw-camper

We besluiten gewoon zo dicht mogelijk langs de kust te blijven en worden zo getrakteerd op allerlei mooie uitzichtpunten. Het lukt ons overigens niet om steeds de zee in zicht te houden hoor, want vaak buigt de weg verder landinwaarts. Gezien het tijdstip laten we Aveiro voor wat het is, maar stoppen we in Costa Nova, voordat we onze camping voor de nacht gaan zoeken. Heerlijk die vrijheid om onderweg te kunnen kiezen waar we zin in hebben.

Costa Nova

Het meest pittoreske aan Costa Nova zijn de houten, met strepen geschilderde, vissershuisjes in felle kleuren. Je wordt er meteen vrolijk van. Deze werden vroeger door vissers gebruikt om hun visserspullen in op te bergen en te schuilen. Nu doen ze dienst als vakantiewoningen. Het is er erg rustig, maar het is heerlijk om even de camper te parkeren en over de boulevard te slenteren. We besluiten een kruising tussen een wafel en pannenkoek te proberen. Lekker? Nou, ze zijn vooral erg zoet!

Nazaré

De volgende dag zakken we verder af. Ineens is de rust voorbij en rijden we het wat drukkere toeristische, maar erg gezellige, Nazarė in. Vanaf de hoge rots Sítio heb je een prachtig uitzicht op het eronder gelegen lange sikkelvormige zandstrand met zijn vissersbootjes en de zee. Het loont de moeite om de afdaling naar het fort met de vuurtoren te maken. Het strand rechts is de plek die bij surfers bekend staat om de enorme hoge golven. Ben je er in het juiste seizoen, dan zijn ze soms wel 30 meter hoog. Op het strand van Nazaré rollen de enorme golven met veel geweld het strand op. Heerlijk om er even lekker te gaan zitten en rustig te genieten van dit  natuurgeweld.

nazare-strand

Óbidos

’s Middags slenteren we op ons gemakje door de sfeervolle smalle straatjes van het mooie middeleeuwse vestingsstadje Óbidos. Er zijn grote parkeerplaatsen buiten het dorpje, waar we onze camper makkelijk kunnen parkeren. Aan het einde van de dag is het hier wat rustiger omdat het plaatsje veel als dagtrip vanuit Lissabon bezocht wordt. Gelukkig is het voorjaar, dus de drukte valt erg mee. Via de Porta da Vila kom je het stadje binnen en vergeet dan vooral niet even omhoog te kijken naar de prachtige azulejos en schilderingen. Meteen links kun je de stadsmuur op, vanwaar je een prachtig uitzicht over de omgeving hebt.

obidos-portugal

Lissabon

We besluiten de laatste 2 nachten op een camping in Ericeira te gaan staan. Van daaruit kun je namelijk met de bus naar Lissabon en dat lijkt ons een prima optie. Het schijnt in Lissabon namelijk lastig parkeren te zijn met onze camper. De bus zet ons af op het metrostation en zo komen we makkelijk in het centrum van Lissabon. Wat een prachtige stad. Vooral het slenteren door de smalle straatjes van en het ontdekken van leuke plekjes, pleintjes, winkeltjes en restaurantjes is heerlijk.

En weet je wat nou zo fijn is? Lissabon heeft geen echte must sees die je persé gezien moet hebben. De welbekende tramrit met tram 28 slaan we over omdat er een enorme rij staat. Ga vooral met een drankje langs de Taag chillen in het zonnetje, slenter door Bélem en bezoek LX Factory. Een oud fabrieksterrein a la Strijp S, vol met fijne restaurantjes & hotspots en de indrukwekkende boekhandel Ler Devagar. Verdwaal in de smalle straatjes van de oude Moorse wijk Alfama en ga er heerlijk lunchen op een van de vele leuke terrasjes. En geniet van het uitzicht met een wijntje van “wine with a view” vanaf het Castelo de Sao Jorge.

De volgende dag zit het er voor ons helaas al weer op, maar het was een ervaring for life. Wat hebben we genoten van onze roadtrip door Portugal in een VW Camper, maar vooral van elkaar. Het is echt fantastisch en een echte aanrader om dit samen een keer te gaan doen. Manlief ging met mijn zoon naar Schotland en ook deze trip was geweldig. Dus JUST GO!