IJsland is een perfect land om met eigene auto een roadtip te gaan maken. De ene plek is nog mooier dan de andere en je kunt onderweg stoppen waar je maar wilt. Er is overal wel iets moois te zien. Om het je makkeelijk te maken je roadtrip te plannen, heb ik alle tips voor je roadtrip door IJsland op een rijtje gezet.

Veel plezier met het plannen van deze geweldige trip.

Oh, en zoek je inspiratie, lees dan zeker even deze rondreis door IJsland in 14 dagen die we zelf maakten.

Vervoer in IJsland

2WD Of 4WD?

Dit land is uitermate geschikt om met eigen auto op pad te gaan. Over het algemeen kom je wel weg met een 2WD als je op of nabij de ringweg 1 blijft. Zodra je echter de binnenlanden of hooglanden in gaat heb je echt een 4WD nodig. Zelf zou ik je altijd een 4WD aaraden omdat je, afhankelijk van waar je heen gaat, ook op onverharde wegen mag rijden en je makkelijker steile wegen op rijdt. Zo is een 4WD voor de weg naar het uiterste oosten bijvoorbeeld echt aan te raden. Het weer is namelijk tamelijk onstuimig en kan snel omslaan. Voordat je het weet rijd je een sneeuwbui in en dan is een 4WD wel zo fijn

Autohuur

Een auto huur ik zelf altijd bij Sunny Cars. Bij hen is alles inclusief en weet je dus zeker dat je ter plekke niks meer bij hoeft te betalen en je goed verzekerd bent. Ook een eventueel eigen risico wordt door hen terugbetaald. Soms lijkt het ietsje duurder, maar dat is het uiteindelijk niet. Mij geeft het in ieder geval altijd rust dat ik weet dat alles goed geregeld is en ik verder geen gedoe meer heb bij het ophalen van de auto. Zo begint je vakantie relaxed. Sunnycars werkt samen met verschillende verhuurders. De voorwaarden kunnen dus van elkaar verschillen (bijvoorbeeld wel of niet betalen voor een extra chauffeur). Check van te voren waar de ophaalbalie zit. Er zijn balies in de aankomsthal en soms word je opgewacht door iemand met een bordje van de verhuurmaatschappij. Je wordt dan naar de verhuurlocatie gebracht.

Tip: boek de flexservice bij voor een klein bedrag. Je kunt dan je auto tot 4 uur van te voren nog annuleren.

Boek hier direct je auto voor IJsland

Wegen

De ringweg 1 is een goede verharde weg rond het eiland. De directe zijwegen zijn over het algemeen ook nog wel verhard. Ga je wat verder van de ringweg af, dan worden de wegen onverhard en zijn ze soms minder goed begaanbaar. De wegen in de binnenlanden en de hooglanden zijn sowieso tijdens de wintermaanden niet toegankelijk. De wegen in het noord en oosten kunnen in het voorjaar ook nog gesloten zijn. Zelfs nog in mei. Als aangegeven wordt dat wegen gesloten zijn, neem deze weg dan zeker niet. Hier is altijd een goede reden voor. Check dus van te voren altijd goed of de wegen die je wilt rijden begaanbaar zijn. Op www.road.is vind je alle up-to-date informatie over de wegcondities van alle wegen. Check dit dus regelmatig. De app is momenteel helaas niet beschikbaar. Voor meer informatie over veilig rijden in Ijsland ga je naar https://safetravel.is/

Het weer in IJsland

Daar kan ik heel simpel over zijn……je weet nooit wat het weer zal zijn. Het weer is enorm wisselvallig. Zo rijd je in de regen, zo loop je in de zon. Om een uurtje later verrast te worden door een sneeuwbui. Zelf waren we in mei en was het ineens spontaan een dag 17 graden wat zo ongeveer de gemiddelde temperatuur voor de zomer is. Natuurlijk is het sterk afhankelijk van het seizoen dat je gaat. Bereid je hier dus op voor qua kleding en materiaal.

Wat zijn de prijzen in IJsland?

Ijsland staat er bekend om dat het een duur land is. En op zich is dat ook wel zo. Vooral uit eten gaan en met name alcohol is best aan de prijs. Voor een hoofdgerecht betaal je al gauw zo’n 30-40,00. Een wijntje of biertje is rond de 6,00-7,00. Uiteraard is het afhankelijk van waar je gaat eten, maar soms heb je weinig keus en ben je aangewezen op je hotel.  Toch is niet alles duur en kun je onderweg echt wel op je kosten besparen.

 

 1. Kies voor een huisje zodat je ’s avonds lekker zelf kunt koken.
 2. Boek op tijd zodat je de meeste keuze hebt. Vaak zijn er maar een paar hotels in de omgeving en deze zijn snel volgeboekt.
 3. Doe je boodschappen bij een van de grotere supermarkten onderweg waar de prijzen prima zijn (bijvoorbeeld Bonus of Kronan) & koop een lekker flesje wijn in de plaatselijke slijterij. De kleine supermarktjes zijn vaak wat prijziger.
 4. Voor onderweg neem je je lunch en snacks mee. Zo kun je picknicken waar je wilt en bespaar je meteen kosten. Trouwens ook wel handig, want niet overal heb je restaurants onderweg.
 5. Activiteiten zijn over het algemeen vrij duur. Toch voegen ze echt iets toe aan je Ijslandbeleving. Omdat een groot gedeelte van de natuurwonderen gratis te bezoeken zijn, zou ik je aanraden om toch een paar bijzondere activiteiten te gaan doen. Hier krijg je echt geen spijt van.
Internet

Check bij je provider of Ijsland binnen je bundel valt aangezien zij niet binnen de EU vallen. Dit verschilt per aanbieder.

Welke kleding neem je mee?

Gezien het wisselvallige weer vragen mensen vaak wat ze mee moeten nemen qua kleding. Ik zou aanraden vooral in laagjes te denken zodat je snel iets aan of uit kunt doen.

Dit neem je zeker mee qua kleding: winterjas (water/ winddicht), thermo ondergoed, stevige schoenen, regenjas, sneldrogende waterafstotende broek, dikke (fleece) trui, muts, handschoenen, sjaal, badkleding

Neem bijvoorbeeld een lekker warm jack mee, waarover je een regenjas kunt doen. Deze laatste gaat zeker van pas komen in IJsland. Ik nam zelf de winterversie van het regenjack van America Today mee die over mijn jack paste. Ik heb er heel veel plezier van gehad.

Packing list
 • Laagjes kleding
 • Winterjas (water/ winddicht)
 • Regenjack
 • Thermo ondergoed
 • Stevige schoenen
 • Extra paar schoenen
 • Sneldrogende (waterafstotende) broek
 • Dikke (fleece) trui
 • Muts
 • Handschoenen
 • Sjaal
 • Zonnebril
 • Verrekijker
 • Waterdichte dagrugzak of regenhoes voor rugzak
 • Waterdichte zakjes voor apparatuur
 • Fotocamera
 • Telefoon met belangrijke apps voor IJsland
 • Powerbank  (telefoon is sneller leeg door kou)
 • Zaklamp/ hoofdlamp
 • Slippers
 • Badkleding
 • Hamam handdoeken
 • EHBO setje
Het noorderlicht zien

Een van de redenen om naar Ijsland te gaan, is vaak het noorderlicht. Deze is niet het hele jaar te zien helaas. De grootste kans is van oktober tot en met half april, maar zelfs dan moet je een beetje geluk hebben. In veel hotels hebben ze een wekservice als er noorderlichtactiviteit is. Vraag er dus naar bij je hotel. Als het koud is en er is een heldere hemel met veel activiteit, dan is de kans het grootste dat je kunt genieten van dit natuurwonder. Ga altijd naar een plek met zo min mogelijk lichtvervuiling, want dan is hij het beste te zien. De app “My Aurora Forecast” voorspelt de kans van noorderlicht in het gebied waar je zit en geeft de beste locaties aan.