Een tijdje terug kreeg ik de vraag “mijn kinderen zijn erg verschillend (lees: hebben geregeld ruzie), hoe is dat bij jou tijdens jullie reizen? Ik voelde dat het iets te kort door de bocht zou zijn als ik zou zeggen “nee hoor, dat is bij ons niet”. De vraag daagde me uit om er even dieper over na te denken. Want, nee dat is bij ons inderdaad niet. Natuurlijk zijn er best wel eens onenigheden, maar over het algemeen is het heel gezellig en hebben ze weinig ruzie. Er zijn een aantal dingen die ik voor onze reizen in ieder geval altijd doe en die zeker bijdragen aan de relaxte sfeer tijdens onze reizen. Hopelijk heb jij er ook iets aan. Want een goede sfeer draagt zeker bij aan de reisbeleving, dat is 1 dingen wat zeker is.

1. Ga gerust op jonge leeftijd al met ze op reis

Een vaak gehoorde opmerking is dat gezinnen weer willen gaan reizen als de kinderen ouder zijn (in de zin van 12+). Mijns inziens hoef Je helemaal niet te wachten tot je kinderen tieners zijn voordat je met ze op reis gaat. Het heeft echt voordelen om al op jonge leeftijd met ze op pad gaan. In ons geval hebben we er wel bewust  voor gekozen om met onze eerste reis te wachten totdat onze jongste dochter Tess 5 jaar was (Luke was toen 8 jaar). We wilden namelijk dat ze zichzelf goed konden redden, makkelijk mee konden eten en we wilden zeker niet met luiers en buggy op pad. Kleine kinderen passen zich makkelijk aan aan een andere cultuur, vinden alles leuk en laten je op een andere manier naar de omgeving kijken. Het heeft er in ons geval voor gezorgd dat ze heel flexibel zijn, dat ze geïnteresseerd zijn in andere culturen, zich makkelijk aanpassen, in zijn voor nieuwe dingen en zich overal met elkaar kunnen vermaken, ook als er even geen andere kinderen zijn. We hebben veel mooie momenten met elkaar beleefd die voor quality time & verbinding binnen ons gezin hebben gezorgd. Dit neem je weer mee naar huis en op je volgende reizen.

2. Betrek je kinderen vanaf het eerste moment bij het plannen van de reis

Kinderen vinden het super leuk om mee te mogen denken over de reis(bestemming). Ze worden op deze manier “medeorganisator” van de reis, de voorpret begint al en ze voelen dat er naar hen geluisterd wordt. Dat ze er toe doen. Vraag van te voren wat ze leuk lijkt om te gaan doen of waar ze heen zouden willen. Maar vraag dan vooral ook naar het waarom. Vraag echt even door zodat je er achter komt wat ze echt willen. Wat zouden ze graag willen doen? Wat precies lijkt ze er leuk aan? Waar doe je ze een plezier mee? Wat moet er zeker in zitten en wat willen ze liever niet? Als ze het lastig vinden om hier meteen antwoord op te geven, kun je vragen naar wat ze zo leuk vonden aan eerdere reizen of vakanties. Door hen dit te vragen, maar ook door te vragen, kom je erachter wat ze echt willen.

3. Maak een combi waarin ieders wensen terugkomen

Houd rekening met ieders wensen. Ja, de een wil dit, de ander dat. Soms lijkt het onbegonnen werk om aan ieders wensen tegemoet te komen. Maar is dat echt zo? Door het gesprek aan te gaan en door te vragen, kom je erachter wat ze echt willen. Maar ontstaan er ook allerlei nieuwe mogelijkheden waardoor het makkelijker is wensen in elkaar te laten “overvloeien”. Wat bedoel ik daar dan mee?

Mijn dochter wil bijvoorbeeld graag naar Canada, maar ook wel naar een tropisch strand. Met een beetje doorvragen kom ik erachter dat ze graag met de camper naar Canada wil. Met name het met de camper op pad gaan vindt ze leuk. Lekker buiten zijn, de natuur in, slapen in de camper, vuurtje stoken, BBQ-en. Dit is informatie waar ik iets mee kan en waardoor er meer mogelijkheden ontstaan dan alleen naar Canada gaan. We kunnen naast met de camper naar Canada, ook bijvoorbeeld met een daktent op onze auto door Namibië, met de camper door Zuid-Afrika of in een lodge in de natuur slapen met allerlei buitenactiviteiten. En dit zou dan prima te combineren zijn met afsluiten op een tropisch eiland.

Kijk dan op basis van ieders wensen naar welk land hier het beste bij past. In Costa Rica heb je bijvoorbeeld natuur, wildlife, strand & veel activiteiten. Dit paste afgelopen jaar bij de wensen die wij hadden. Kies er dan bijvoorbeeld voor om op een aantal verschillende plekken te verblijven. Iedere plek is namelijk anders en je kunt er andere dingen beleven. Zo zit er voor ieder wat wils in de reis. Ook kun je er trouwens prima voor kiezen om landen te combineren. Zo kun je bijvoorbeeld Vietnam, Laos of Cambodja makkelijk combineren met de witte stranden van Thailand.

Je gaat echt al anders op reis als de kinderen een onderdeel zijn geweest van de planning. Ze voelen zich serieus genomen en weten dat er van alles in de reis zit wat zij leuk vinden. Dan is het voor hen ook makkelijker om zich open te stellen voor activiteiten die ze wat minder leuk vinden.

4. Kies juist ook voor activiteiten voor de kinderen die je zelf minder snel zou doen

Mijn 1e keus zou niet direct zijn om 1,5 kilometer lang als superman op mijn buik boven de boomtoppen in Costa Rica te ziplinen. Maar de kinderen vinden het fantastisch en willen het zeker doen. Door dit wel te gaan doen met elkaar, maak je hen ook “belangrijk”. Dit is wat zij graag willen, dus er wordt rekening met hen gehouden. Voor mij is het sowieso een leuke uitdaging. En het geeft een nieuwe vibe als je iets met elkaar gaat doen wat je nog nooit gedaan hebt. Je deelt de spanning van het nieuwe, je verlegt je grenzen, staat open voor een nieuwe ervaring en hebt samen een hoop voorpret en lol. Dit soort momenten zorgen voor echte quality time met het gezin. En juist de oppeppende talk van de kinderen voordat je als superman gelanceerd wordt, geeft extra verbinding.

5. Houd bij de keuze of lengte van sommige activiteiten wel  rekening met de kinderen

Een mooi voorbeeld is hiken. Een jungletocht om wildlife te spotten vinden onze kinderen geweldig. Maar na zo’n 1,5-2 uur hebben ze het wel gezien. Die hike van 6-8 uur slaan we dan toch echt liever over, want daar wordt “in the end” helemaal niemand blij van. Gemiste kans? Nee hoor, we maken bewust de keuze om voor een ander alternatief te kiezen en dat is helemaal prima. Rekening houden met elkaar hoort er nu eenmaal bij. En op die manier houden zij zelf ook weer meer rekening met jou. En willen ze best een keer mee gaan diepzeevissen met papa. Omdat hij dat nu eenmaal erg leuk vindt.

6. Kies een locatie met een zwembad

De meeste kinderen houden van zwemmen en een locatie met een zwembad is echt een pluspunt. Zodra je na een activiteit terugkomt bij je hotel, kunnen zij heerlijk afkoelen en zich vermaken in het zwembad. Stel je voor dat die er niet is…….je komt bezweet terug van een hike door de jungle, het is warm en je bent allemaal best moe. Er is geen zwembad en verder valt er niks te beleven. Het is warm en ook op je terras valt niet veel verkoeling te halen. En met een beetje pech valt de WIFI ook nog uit. Ik hoef denk ik niet uit te leggen wat voor invloed dit heeft op de sfeer. Dus voor ons geldt….altijd een zwembad, mits er een bepaalde reden is waarom het niet kan. En deze reden deel ik dan altijd even met hen. Dit zorgt voor begrip en ze weten wat ze kunnen verwachten. Daarnaast kijk ik dan wel altijd even naar een alternatief in de buurt die vaak nog cooler is. Bijvoorbeeld een waterval of rivier waar we kunnen zwemmen.

7. Verveling is funest voor de sfeer

Zorg voor afwisseling in de planning en activiteiten, blijf niet te lang op 1 plek & zorg ervoor dat de reisafstanden niet te lang zijn. Naast dat we dus altijd voor een locatie met een zwembad kiezen, nemen we ook altijd iets mee waarmee ze zich kunnen vermaken. Zeker toen ze kleiner waren. Misschien niet de meest logisch keuze om een roze opblaasdonut voor het zwembad mee naar Thailand te nemen, maar veel plezier hebben ze er destijds wel mee gehad. En zo ook met hun duikbrillen, duikstaafjes en ridders. Daarnaast kun je diverse kleine (kaart)spelletjes meenemen die makkelijk mee te nemen zijn en je echt overal kunt spelen: Uno, Skipbo, Kwartet, Yatzee, Dobble, Regenwormen, keuze genoeg. Leuk voor na het eten of als je moet wachten op het vliegveld of treinstation. Als je kids het leuk vinden, kunnen ze een travel journal bijhouden. Een mooi moment om deze bij te werken is als je uit eten gaat. Het geeft ook weer leuke gespreksstof als ze zich de leukste momenten herinneren. Voor de langere auto-/treinritten is het handig om vooraf filmpjes op de ipad te zetten of ze films en series te laten downloaden op hun telefoon.

8. Spreek uit wat ze kunnen verwachten 

Zorg dat je kinderen weten wat ze kunnen verwachten van de reis. Naar welk land gaan jullie, wat kunnen ze verwachten van de cultuur, wat gaan jullie allemaal doen, wat is de route, wanneer moeten jullie wat langer reizen, op welke locatie is er om welke reden geen zwembad en waar zal de WIFI wel eens wat slechter kunnen zijn. Zo kunnen ze er alvast rekening mee houden en komt het niet koud op hun dak vallen. En het is natuurlijk sowieso leuk voor de voorpret. Je krijgt er dan al echt zin in met elkaar.

9. Maak afspraken met elkaar

Daarnaast kun je natuurlijk gewoon afspraken met elkaar maken. Jullie gaan een bijzondere reis met elkaar beleven en willen daar lekker van gaan genieten. Vraag hen om hieraan bij te dragen. Maak ook afspraken met elkaar over het telefoongebruik. Leg uit waarom je deze afspraken wilt maken (tijd voor elkaar, genieten van de reis, niet leuk als iedereen de hele dag in zijn telefoon zit). Wat vinden je kinderen hierin reëel? En kom tot een compromis. Bij ons kunnen ze ’s ochtends en ’s avonds hun social media bijwerken, mogen ze tijdens het wachten en reistijd op wifi// hun telefoon & leggen we onze telefoons aan de kant tijdens het eten. En dit geldt dan voor ons allemaal. Afspraak = afspraak.

10. Kies een kamerverdeling die bij de leeftijd past

Toen de kinderen klein waren hebben we altijd met elkaar op 1 kamer geslapen. Dat ging prima en we liepen elkaar niet in de weg.  Nu de kinderen groter zijn, hebben ze meer behoefte aan “personal space”. Als het mogelijk is kiezen we voor 2 aparte (slaap)kamers. Zij kunnen zich dan heerlijk terugtrekken als ze daar behoefte aan hebben en hun eigen plan trekken. Voor ons is het ook wel lekker, want we hoeven ook niet altijd te zien wat er allemaal gebeurt.

Ik hoop je met deze 10 tips geïnspireerd te hebben. Sommige zullen voor je werken, sommige misschien niet. Bij ons hebben ze in ieder geval altijd bijgedragen aan de fijne sfeer tijdens onze reizen. Heb je zelf tips die bij jullie goed werken? Ik hoor ze graag, want ook ik heb de wijsheid niet in pacht. Laten we elkaar vooral inspireren.