Het ene land is beter geschikt om met je kinderen naartoe te gaan dan het andere. Portugal is zeker een fijn land met kinderen. Denk ook eens aan deze bestemming als je met tieners op reis gaat. Er zijn namelijk veel stoere activiteiten te doen. Dit is waarom je met je kinderen naar Portugal zou moeten gaan en waar je op moet letten.

1. Kindvriendelijke bevolking

De Portugezen zijn erg familie gericht. Overal zie je families met elkaar op pad of heerlijk uit eten gaan. Geen enkel probleem dus om ook jou kids lekker mee te nemen. Je zult overal vriendelijk ontvangen worden.

2. Portugal is een divers land

De verschillende regio’s van Portugal zijn allemaal anders. Het noorden is bijvoorbeeld ruig, autenthiek en nog heel rustig. Ook de Alentejo wordt nog weinig bezocht door toeristen. De Algarve daarentegen is drukker en hier vind je veel meer vertier. Zeker in het hoogseizoen kan het hier erg druk zijn. Ook heb je toffe steden die je kunt bezoeken, zoals Porto, Lissabon, Coimbra of Braga. Wildlife, stranden, toffe activiteiten, bergen, je vindt het hier allemaal. Er is dus voor ieder wat wils.

3. Fijn land voor een roadtrip

Wil je graag wat afwisseling tijdens je vakantie, dan kun je hier goed een roadtrip maken met kinderen. De wegen zijn goed om te rijden, de reisafstanden hoeven niet al te lang te zijn en huurauto’s zijn vollop te krijgen.

Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om met eigen auto te gaan, maar houd dan wel rekening met de grote afstand die je moet rijden om in Portugal te komen. Plan wat extra stops onderweg in, zodat je roadtrip al begint in Frankrijk of Spanje. Kies op de heen-/terugweg bijvoorbeeld voor een stop in San Sebastian, Bilbao of Biaritz. Ik zou dit alleen aanraden als je minimaal 3 weken op vakantie gaat, je kids (en jullie) zich prima in de auto kunnen vermaken en je je er makkelijk op kunt instellen, want het is een hele rit.

Met kinderen zou ik je afraden om tijdens je roadtrip helemaal van het noorden naar het zuiden van Portugal te rijden, want Portugal is een langgerekt land. Beperk je daarom tot een aantal regio’s. Er is genoeg te doen & beleven in iedere regio. Het is makkelijk hier slaapplekken te kiezen die op 1-3 uur rijden van elkaar liggen terwijl je toch in een totaal andere omgeving bent.

Vanuit je slaapplek kun je over het algemeen veel verschillende dingen ondernemen. Je zou er dus ook voor kunnen kiezen om niet al teveel stops te maken, wat zeker ideaal is met kleinere kinderen.

4. Je kunt er echt heel veel leuke activiteiten doen met kinderen

Voor de watersportliefhebbers kun je er surfen, kitesurfen, kayakken of  bodyboarden. Ben je wat avontuurlijker, dan kun je gaan coasteering, canyoning of raften. Wist je trouwens dat je ook dolfijnen kunt spotten in Portugal? Of ga snorkelen bij de Berlengas Islands, fietsen door Lissabon of Porto, een kookworkshop volgen bij het Cooking and Nature – Emotional Hotel of relaxen op de hippe stranden van Comporta. Vervelen zul je je hier niet snel.

5. Overal vind je echt te gekke accommodaties die heel geschikt zijn voor kinderen

Slaap in een quinta, glampingtent of boomhut. Of in een hip surfhotel aan het strand. Er is keuze genoeg. Je vindt er veel kleinschalige accommodaties die sfeervol, authentiek en persoonlijk zijn.

Slaap je liever in een hotel met veel vertier, dan zul je in Portugal wat beter moeten zoeken. Deze zul je over het algemeen wat meer in de Algarve vinden en bij de strandplaatsen rond Lissabon.

En nog even dat zwembad…..Dat is natuurlijk een no-brainer als je met kinderen reist. Kleine note hierbij. Het kan zijn dat het water wat aan de koude kant is, omdat het wat vaker waait en ‘s avonds sneller aflkoelt in Portugal.

6. Prachtige stranden, maar hier moet je wel even rekening mee houden.

Langs de hele kustlijn van Portugal vind je prachtige goudegele stranden & mooie baaitjes. Maar er zijn veel plekken waar de zee erg ruig is en gevaarlijk kan zijn. Zeker met (kleine) kinderen is dit iets om rekening mee te houden. Zoek van te voren even goed uit of de stranden die in de buurt liggen geschikt zijn voor kinderen.

Op de stranden is er vaak een strandwacht aanwezig die met vlaggen duidelijk aangeeft hoe de zee die dag is. Een red flag is een no go.

7. Te gek om te surfen, maar neem dit mee in je planning

Langs de hele kustlijn van Portugal vind je vollop plekken om te surfen. Maar niet overal is de zee geschikt voor beginners. Doe vooraf wat onderzoek of er surfplekken voor jouw niveau in de buurt zijn en laat je goed informeren door  de plaatselijke surfschool. Zij kennen de beste plekken voor die dag. Neem je surfles, dan kiezen ze sowieso de beste plekken voor je uit. Soms moet je dan een stukje rijden.

Wat denk je? Reden genoeg om een roadtrip met je kids te plannen? Laat je vooral inspireren door de routes, blogs en accommodaties op deze site. En heb je vragen, stel ze me dan gerust hieronder.