Bangkok, you love it or you hate it, zeggen ze wel eens. And I love it. Bangkok is een drukke stad die je echt moet beleven. Laat het gewoon over je heen komen, ervaar het lokale leven, ontdek de prachtige wats en paleizen, schuif aan in een echt Thais restaurantje of ontdek met een boot de khlongs of drijvende markten. En natuurlijk mag een ritje in een tuktuk en een fietstocht door de stad niet ontbreken. Wat je wilt doen in Bangkok? Nou deze 15 belevenissen wil je echt niet missen.

1. Maak een fietstocht door het levendige Chinatown en door de rustige Thaise wijk aan de overkant van de rivier de Chao Praya

I know, iedereen doet het, maar een fietstocht door Bangkok mag echt niet ontbreken tijdens je bezoek aan Bangkok. Zeker die waar je dwars door Chinatown en over de markt gaat, is een echte aanrader. Na het drukkere gedeelte worden je fietsen op een longtailboot gezet en word je naar de overkant van de rivier gebracht. Hier fiets je door het rustigere Bangkok waar het gewone leven zijn gangetje gaat. Plan de fietstocht in de ochtend, want zeker met kinderen is die in de middag start vaak echt te warm. Blijf je 3 nachten in Bangkok, plan de fietstocht dan op de laatste dag. Meteen op de dag na aankomst is misschien wat teveel van het goede omdat je hiervoor heel vroeg op pad moet. Kleine kinderen kunnen gewoon (in een zitje) achterop. Zijn ze wat groter, dan kunnen ze prima zelf fietsen.

Je kunt de bekende fietstocht bij Ko van Kessel van 3 uur doen die op 2 tijden begint (8:00 uur en 14:00 uur). Hierbij ontdek je per fiets Chinatown en steek je de rivier over naar het rustigere Bangkok. Soms zijn de groepen wat groter omdat deze organisatie erg populair is. Zelf zou ik aanrader voor het vroege tijdstip te kiezen omdat het anders erg warm kan zijn (zeker met kinderen). Wil je liever wat langer op pad, kies van voor deze fietstocht in kleine groepen (max. 6 personen) met lunch. Deze start ook op een wat fijnere tijd, namelijk 9:00 uur (maar dat is natuurlijk persoonlijk, haha). Of kies voor de fietstocht door het onondekte Bangkok waar je ook met een kleine groep op pad gaat. Hier vind je nog meer fietstochten.

Fietsen Bangkok Thailand
Fietsen Bangkok Thailand

2. Struin over lokale marktjes en koop & proef al het fruit dat je niet kent

Houd vooral je ogen en oren open als je door Bangkok struint. Overal is er wel iets bijzonders te zien, zeker op de lokale marktjes. Stalletjes met gedroogde vis, allerlei vlees en visspiesjes, boeddha’s, maskers, het meest kleurrijke fruit, gebakken banaantjes en ga zo maar door. Je kijkt je ogen uit. Wil je iets proeven? Gebruik dan je gezonde verstand. Onze magen kunnen nu eenmaal niet overal tegen. Vlees wat niet gekoeld bewaard wordt, fruit dat afgespoeld wordt met vies water, eten dat al lang in de zon licht te pruttelen, niet doen! Maar er zijn echt wel dingen die je kunt proberen op straat. Vooral de straattentjes waar het erg druk is met locals en alles vers wordt gebakken, zijn over het algemeen goed te doen. Maar blijf voorzichtig. En wat je zeker kunt doen is al het fruit dat je niet kent kopen en in het hotel samen proeven. En? Hoe smaakt het?

Lokale markt Bangkok Thailand
Struinen markt Bangkok
Lokale markt Bangkok Thailand

3. Stap in een tuktuk en laat je afzetten in het levendige Chinatown

Een ritje met de tuktuk is sowieso al iets dat je hier gedaan moet hebben. Een hele belevenis op zich. Wel even afdingen hoor! Laat je afzetten in Chinatown met zijn felgekleurde neon uithangborden. Struin door de smalle steegjes en laat je verrassen door wat je tegenkomt. Zeker weten dat je hier je ogen uitkijkt. Zet al je zintuigen maar open. Heb je trek, strijk dan neer op een van de lage krukjes op de stoep en geniet van een noedelsoep. Natuurlijk eet je hier, naast met je lepel, ook met stokjes. Krijg je de noedels hiermee opgeslurpt? Wij zijn er ondertussen verrassend goed in.
Doen & beleven in Chinatown Bangkok Thailand
Chinatown Bangkok Thailand

4. Neem een riviertaxi en ontdek Wat Pho met zijn 46 m lange liggende boeddha

De lokale taxiboot is super handig. Stap uit bij de halte vlakbij Wat Pho met zijn 46 meter lange liggende gouden boeddha. Het is vanaf de pier nog maar een kleine stukje lopen. De liggende boeddha is echt prachtig. Boeddhisten kopen hier een bakje met muntjes en offeren deze in de bedelnappen bij de 108 gelukssymbolen die om de boeddha staan. De kinderen vonden het super leuk om dit zelf ook te doen. Doe het wel met respect, want het is tenslotte geen spelletje. Oh….. Laat je schoenen buiten staan en zorg ervoor dat je netjes gekleed bent (geen blote schouders en knieën). Flipflops zijn in veel heilige complexen niet toegestaan, dus laat die vandaag thuis.

Wat Pho Bangkok Thailand
Wat Pho Bangkok Thailand

5. Sla het Grand Palace & Wat Phra Kaew zeker niet over

Het Grand Palace & Wat Phra Kaew mag je zeker niet overslaan. Je kijkt er je ogen uit. De wachters die hier staan lijken net de wachters in de efteling. Druk is het hier zeker, dus probeer een beetje vroeg te komen. En bedenk, draag geen flipflops en draag nette kleding die je knieën en schouders bedekken. Kniel je ergens neer voor een boeddha, zorg dan dat je voeten niet naar de boeddha wijzen. Als je richting het Grand Palace loopt, kom je ongetwijfeld tuktuk drivers tegen die zeggen dat het Grand Palace vandaag gesloten is vanwege een ceremonie. Dit is niet waar. Zo proberen ze je in hun tuktuk te lokken voor een andere ritje door de stad. Lach vriendelijk en loop gewoon lekker door.

Grand Palace Bangkok Thailand

6. Eerst even lekker relaxen en acclamatiseren bij het zwembad

Als je voldoende tijd hebt in Bangkok, neem dan eerst even de tijd om met je kinderen lekker te relaxen bij het zwembad na jullie lange vlucht. Gewoon eerst even bijkomen en acclamatiseren voordat je de drukke stad gaat ontdekken. Wil je toch graag op pad, plan dan niet direct een volle dag met activiteiten in op de dag van aankomst. Bewaar dit voor de volgende dag als jullie lekker uitgerust zijn. Zo word je niet overweldigd door het drukke, levendige Bangkok.

7. Neem de lokale taxiboot over de Chao Praya rivier

De riviertaxi over de Chao Praya is sowieso een hele belevenis. Hij brengt je makkelijk op heel veel plekken in Bangkok. Stap gewoon op de boot en er komt vanzelf iemand bij je afrekenen. Je hoeft dus niet aan de kade bij het stalletje te betalen, want dan betaal je voor de toeristenboot. Die is veel duurder, maar het is ook gewoon veel leuker om met de lokale boot te gaan die de Thai ook nemen. Er is altijd genoeg te zien. Voordat je het weet sta je naast een monnik. leuk toch!

Chao Praya boot Bangkok
Chao Praya rivier Bangkok

8. Struin door de leukste wijkjes van Bangkok en verdwaal

Overal is bedrijvigheid in Bangkok. Het straatleven gaat hier zijn gangetje en je merkt meteen hoe ondernemend de Thai zijn. Ga gewoon lekker struinen en verdwaal! Laat je leiden door wat je tegen komt en geef je ogen, oren en neus goed de kost. Je zult van de ene in de andere verbazing vallen. Kleine steegjes met verborgen tempeltjes, kleurrijke offeraltaartjes, straatverkopers met geluksammuleten, de mooiste bloemenkransen en spullen om te offeren, streetfood & de hipste tentjes en leuke shopjes. Stap ook eens een lokale supermarkt in en verwonder je over de producten die ze hier verkopen.

Leuke wijken zijn onder andere het onontdekte Bangrak, de hippe wijken Thonglor, Ekkamai of Ari, de backpackerswijk Banglamphu (vooral Soi Rambuttri) of het bustling Chinatown.

9. Doe een (street)foodtour en proef allerlei lokale lekkernijen

Ontdek en proef de Thaise keuken. Ik ben echt fan van het Thaise eten, zo lekker! Vraag trouwens vooral om minder spicy als je niet zo van pittige gerechten houdt. Ze passen het graag voor je aan. Twijfel je of je ergens moet eten? Kijk dan of het druk is en of er veel locals eten. Dat is meestal een goed teken.

Natuurlijk kun je zelf allerlei dingen proeven als je aan het dwalen bent, maar met een (street)foodtour word je echt meegenomen in de bijzondere keuken van Thailand. En eet je dingen die je normaal misschien niet zo snel zou kiezen.

Ga je zelf op pad, dan zijn de onontdekte Wang Lang Market, Chinatown, de hippe wijken  Ekkamai of Ari, Silom road in het business district een goed idee. De populaire night market Talad Rot Fai Ratchada lijkt permanent dicht te zijn na corona. Maar heb je hierover een update, laat het dan even weten onder dit blog.

Ben je op zoek naar een toffe foodtour? Check deze dan zeker even: Chef-designed foodtour voor 8 gasten, Foodtour met Khlong boottocht in onontdekte wijk of de foodtour door Chinatown.

10. Beklim de prachtige tempel Wat Arun met zijn steile trappen

Nog een toffe tempel (misschien wel de mooiste van Bangkok0 om te bezoeken is Wat Arun aan de overkant van de rivier. Je ziet hem al liggen als je met de boot de rivier over steekt. De 82 meter hoge Khmer-toren kun je niet missen. Via steile trappen aan de buitenkant kun je de tempel beklimmen. Houd kleine kinderen in de gaten, want het is echt stijl.
Wat Arun Bangkok Thailand
Wat Arun Bangkok Thailand

11. Shop till you drop op de Chatuchak weekend market

Ben je in het weekend in Bangkok én houd je van shoppen, dan mag je de Chatuchak weekend market niet missen. Met meer dan 15.000 stalletjes is het hier echt shop till you drop. Plan dit het liefste aan het eind van je reis, zodat je je aankopen niet heel Thailand door hoeft te slepen. Je hoeft hier echt geen tour voor te boeken hoor, je bezoekt hem makkelijk zelf en op je eigen tempo.

12. Kijk je ogen uit op een floating market

Een van de meest authentieke floating markets in Bangkok is Khlong Lat Mayom Floating Market in de buitenwijk Taling Chan. De markt is niet in zijn geheel op het water, maar er zijn voldoende bootjes die fruit en groente verkopen of drijvende restaurantjes zijn. Een stuk authentieker dan het bekende Damnoen Saduak die voornamelijk voor toeristen is. Via de houten boardwalk kun je de khlongs en markt verder verkennen. De rit er naartoe is ook al een belevenis op zich. Kies ervoor erheen te gaan met een longtailboot zodat je meteen vanaf de khlongs een mooi beeld op het gewone Thaise leven krijgt. Wij regelden gewoon zelf een boot langs de rivier. Ook hiervoor geldt weer…..wel even onderhandelen. Huur je liever van te voren een boot, dan kan dat hier. Let op, deze markt is alleen in het weekend!

Drijvende markt Bangkok Thailand
Drijvende markt Bangkok Thailand
Khlongs Bangkok Thailand
Drijvende markt Bangkok Thailand

13. Combineer Damnoen Saduak drijvende markt met  Maeklong Railway market als dagtocht

Wil je toch graag de Damnoen Saduak drijvende markt verkennen, houd er dan rekening mee dat hij toeristisch is. Maar dit neemt niet weg dat het toch een leuk en kleurrijk schouwspel is. Omdat hij wat verder weg ligt, zou ik aanraden om Damnoen Saduak te combineren met de Maeklong Railway Market als dagtocht. Ook hier ben je helaas niet meer de enige, maar dit schouwsel moet je zeker gezien hebben. De Thai hebben hun markt”kraampjes” op de spoorweg gebouwd en als de trein eraan komt, wordt alles razendsnel weg gehaald. Zodra de trein verdwenen is, wordt alles weer opgebouwd en binnen no time is het net of er niks gebeurd is. Ga je na Bangkok naar Kanchanaburi, dan zou je deze plekken ook als tussenstop kunnen kiezen, om daarna verder door te rijden.

Damnoen Saduak drijvende markt Bangkok
Maeklong Railway Market Thailand

14. Struin ‘s avonds door de bekende backpackersstraat Khao San road, maar vergeet de straatjes eromheen niet

‘s Avonds struin je natuurlijk een keertje door de straatjes rondom Khao San road, de bekende backpackerswijk. Overal vind je hier gezellige restaurantjes, barretjes en shopjes. Zelf vind ik Khao San Road tegenwoordig erg schreeuwerig  en druk, maar de straatjes eromheen, zoals Soi Rambuttri, zijn veel leuker. Steek ook de drukkere weg over voor nog meer leuke plekken.

15. Volg samen een Thai Cooking Class met een bezoek aan de markt

Volg samen een Thai Cooking Class en leer Thais koken als de beste. Zo kun je thuis nog een keer nagenieten van de heerlijke Thaise keuken. Kies voor een cooking class waar je eerst samen de locale markt bezoekt om je ingrediënten te kopen. Zo leuk!

Kies voor een kookles in de hippe wijk Bangrak (met bezoek lokale markt), volg een 2-daagse kookcursus tijdens een homestay (incl. overnachting) of volg een kookworkshop van een halve dag met marktbezoek.

Oh, ik krijg gewoon zelf weer helemaal zin om Bangkok verder te ontdekken. Ik hoop dat ik jou ook geïnspireerd heb met deze 15 dingen die je zeker wil doen & beleven in Bangkok. Heb je zelf nog leuke tips, laat het hieronder zeker weten. Geniet!