In Andalusië, gelegen in het zuiden van Spanje, vind je talrijke witte dorpjes in de bergen, de pueblos blancas. Plaatjes zijn het over het algemeen en ik raad je echt aan om er een aantal te gaan ontdekken. Éen van mijn favoriete witte dorpen is Casares, op een klein half uurtje rijden vanaf Estepona. Via een kronkelweg rijd je door een prachtig landschap met vergezichten steeds verder omhoog. En ineens ligt daar het idylissche Casares met op de top de ruïnes van een oud kasteel. Parkeren doe je bovenaan het dorp of in de parkeergarage. Maak niet de fout de weg te volgen tot in het dorp, want dan kun je niet meer verder en is het lastig draaien. Dit zijn mijn beste tips om het mooie Casares te ontdekken.

1. Geniet van het uitzicht op het witte dorpje Casares vanaf Mirador Cancho Andares

Stop voordat je Casares gaat ontdekken eerst bij het visitorcentre aan het begin (of einde) van het dorp (natuurlijk afhankelijk vanaf welke kant je komt). Het  visitorcentre zelf stelt niks voor, maar achter het pand loopt een kort pad omhoog naar het uitzichtpunt Mirador Cancho Andares. Loop na het bord nog ietsje verder door en je hebt een schitterend uitzicht op het witte dorp Casares.
Casares uitzicht Spanje
Casares Mirador Spanje

2. Spot de vale gieren die hoog in de lucht  zweven op de thermiek van de wind

Casares is een paradijs voor vogelspotters. Je vindt hier een grote variëteit aan vogels, waaronder de vale gier. Vanaf het bovengenoemde uitzichtpunt Mirador Cancho Andares hoef je alleen maar omhoog te kijken. Met wat geluk waait het iets en zie je de vale gieren hier hoog door de lucht zweven. Deze gieren nestelen zich in de rotsen rondom Casares. Ben je een vogelliefhebber, neem dan zeker je verrekijker mee.

3. Geniet van het mooiste uitzicht op Casares vanaf dit punt

Hoewel er verschillende mooie uitzichtpunten in Casares zijn, is deze toch wel mijn favoriet. Vanaf de parkeerplaats van het visitorcentre loop je over het wandelpad langs de weg naar beneden. Op een gegeven moment kom je op een punt waar je het witte dorpje Casares prachtig op de rotsen ziet liggen. Vanaf de rand van Casares duikt de rots zo de diepte in.
Casares witte dorp

4. Struin door de smalle straatjes en laat je verrassen door wat je tegenkomt

Struin langzaam door de smalle straatjes richting het middelpunt van het dorp, Plaza de España. Laat je vooral verrassen door wat je tegenkomt. Je zult de mooiste doorkijkjes, straatjes, patio’s en terrasjes tegen komen. Het is altijd weer een verrassing wat je om de hoek zult zien. Ook zijn er prachtige kerken en het geboortehuis van Blas Infante, een Spaanse politicus, schrijver, historicus en musicoloog. Hij wordt gezien als de vader van het Andalusisch nationalisme.

casares straatje Spanje
casares Spanje
Casares Andalusie Spanje
Casares doorkijk Spanje

5. Drink koffie op Plaza de España en geniet van het locale leven

Strijk lekker neer op een van de kleine terrasjes op het Plaza de España en geniet gewoon van het lokale leven. De oude mannetjes op de bankjes, het geroezemoes vanuit de cafeetjes, in rap Spaans keuvelende vrouwen op het terras. Sla gewoon de hustle en bustle van het dagelijkse leven gade, hopelijk met een lekker zonnetje op je gezicht. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat het hier in het voor-of najaar een stuk rustiger is en eigenlijk de ideale tijd om dit witte dorpje te bezoeken.

6. Kom tot bezinning in het kleine kerkje Iglesia de San Sebastián bij Plaza de España

Zodra je het kleine barokke kerkje uit de 17e eeuw binnenstap voel je de rust over je heen komen. Ga even op een van de bankjes zitten om tot bezinning te komen en de sfeer op je te laten inwerken. Binnen staat het beeld van Nuestra Señora del Rosario del Campo, de beschermheilige van het dorp.

7. Zoek je weg omhoog naar de ruïnes van de Arabische  burcht Castillo de Casares en bewonder de toegangspoort Arco del Arrabal

Vanaf het Plaza de España vervolg je je weg door de kleine straatjes omhoog. Onderweg kom je de prachtige Moorse toegangspoort Arco del Arrabal tegen. Voordat je eronder door gaat, kijk dan links omhoog even om het hoekje voor een  prachtige, groene, kleurrijke patio. Volgens mij heeft de eigenaar er zelfs een prijs mee gewonnen. Uiteindelijk kom je uit bij Castillo de Casares, nu niet veel meer dan een ruïne. Leuk om hier even rond te dwalen en vanaf allerlei uitzichtpunten de omgeving te bekijken. Op een heldere dag kijk je helemaal tot zee. Vanaf hier kun je ook klimmers op de Via Ferrata zien (als ze er zijn natuurlijk).

Casares arabische poort Spanje
Casares via ferrata Spanje

8. Krijg een adrenalinekick op de Via Ferrata van Casares

Okay, dit is echt voor de daredevils onder ons. Het witte dorp Casares heeft een eigen Via Ferrata (onder het kasteel van Casares) en een korte zipline. De zipline loopt over het oude gedeelte tussen Paseo del Chapparal (onder puerto de la Cruz) en Las Peñuelas (aan het einde van Calle Molinos). Voor de Via Ferrata heb je meer lef nodig, maar hij  schijnt goed te doen te zijn. Meer informatie vind je hier. Google even op Via Ferrata Casares voor de partijen die dit hier aanbieden.

9. Ga hiken rondom Casares

Houd je van hiken? Dan vind je verschillende mooie routes van 1 tot 6 uur in de omgeving van Casares. Bij het visitorcentre hebben ze een overzicht, met beschrijving van alle routes die er zijn. Hike ze!

10. Ga op de terugweg lunchen bij Venta Victoria of Venta Garcia

Heb je in Casares nog niet gelunch, stop dan bij een van de Venta’s langs de weg terug naar de kust. Kies voor het populaire Venta Victoria of voor het iets verderop gelegen Venta Garcia. Blij de weg volgen richting Bahia de Casares en sla dus niet linksaf richting Estepona. Deze weg is namelijk een stuk minder mooi. Let wel even op, want voordat je het weet rijd je de restaurantjes voorbij.

Ik hoop je geïnspireerd te hebben met deze 10 dingen die je niet mag missen in het witte dorp Casares. Heb je zelf nog tips, laat het zeker even weten hieronder.