Vroeger waren we echte backpackers. We reisden samen voor langere tijd de wereld over en waren vrij om te gaan en staan waar we wilden. We hoefden alleen maar met elkaar rekening te houden. We namen ons voor te blijven reizen als we kinderen zouden hebben. En dat deden we inderdaad. Tot de dag van vandaag genieten we enorm van alle mooie reizen die we samen maken. Maar we deden wel bewust een aantal aanpassingen in onze manier van reizen nu we met kinderen op reis gaan. Want reizen met kinderen is namelijk echt wel anders dan reizen zonder kinderen. Deze 10 dingen doen we nu anders sinds we met kinderen op reis gaan.

1. We zijn slow travellers geworden

We kiezen ervoor om in een rustiger tempo te reizen met onze kinderen. We nemen voldoende tijd op 1 plek en plannen onze dagen niet overvol. We kijken wat we zeker willen doen op een bepaalde plek en tellen er dan 1 of meerdere dagen bij op om rust te creëren. Dagen waarop we kunnen doen waar we zin in hebben, spontaan de omgeving kunnen ontdekken of gewoon even een dagje helemaal niks doen bij het zwembad. En ja, dat betekent dus ook echt keuzes maken. Val zeker niet in de valkuil dat je alles in een land wilt zien en doen. Want daar wordt het echt niet leuker en relaxter van.

2. We betrekken onze kinderen bij onze reisplannen

Van het begin af aan hebben we onze kinderen betrokken bij het plannen van onze reis.  Samen hebben we avonden “gebrainstormd” over wat we zouden kunnen gaan doen. Zijn er landen waar ze nieuwsgierig naar zijn en waar ze wel eens heen zouden willen? En waarom dan? Wat lijkt hun leuk, wat juist helemaal niet? Waar moet er zeker in zitten? Waar hebben ze dit jaar zin in? En vraag zeker ook eventjes door. Hierdoor kom je op verrassende inzichten en nieuwe ideeën.

Natuurlijk kun je niet met alles rekening houden. Maar door goed naar hen te luisteren en dit mee te nemen in de planning, stel je een reis samen die voor iedereen leuk is. En zo hebben ze het gevoel dat hun mening ook belangrijk is. Ze doen dan ook makkelijker dingen die ze zelf wat minder leuk vinden.

3. We kijken iedere keer opnieuw naar de leeftijd van onze kinderen en wat voor hen op dat moment geschikt zou zijn

Dit verandert namelijk door de jaren heen. Een reis die heel goed werkt voor een 5 jarige, is echt niet geschikt voor een tienjarige of een puber van 14. Wat kinderen kunnen en leuk vinden verandert steeds. Het is dus heel belangrijk om goed na te denken wat dit voor je  komende reis betekent. Dan kun je daar rekening mee houden bij het kiezen van de bestemming en de invulling van de reis.

Fietsen-in-thailand
schooltje-bezoeken-thailand

4. We maken een andere afweging voor de landen waar we heen gaan

Nu we met kinderen op reis gaan, ben je natuurlijk altijd iets kwetsbaarder, zeker als ze klein zijn. Ik weet dat hier de meningen over verdeeld zullen zijn, maar wij hebben er altijd voor gekozen om ze niet “bewust bloot te stellen aan gevaar”. Nou kan er natuurlijk altijd iets gebeuren, maar sommige landen zijn wat mij betreft gewoon wat minder geschikt voor kinderen. Toen ze klein waren hebben we ze bijvoorbeeld niet meegenomen naar landen die bekend staan om de overvallen die er regelmatig gepleegd worden op toeristen. Er waren genoeg toffe alternatieven om heen te gaan.

5. Een aantal dingen regelen we van te voren en de rest ter plekke

Het lijkt verleidelijk om voor de vrijheid van het niks vastleggen te kiezen. Je kunt gaan en staan waar je wilt en ter plekke besluiten wat je gaat doen. Maar met kinderen is dat misschien toch niet zo’n goed idee.

Iedere dag opnieuw moet je dan namelijk weer keuzes maken. Blijf je of ga je verder? Waar ga je dan precies heen? Wat ga je doen? Waar slapen jullie? Dit kost heel erg veel tijd. Tijd die je wat mij betreft beter kunt besteden aan samen genieten, dingen ondernemen of aan quality time met elkaar. Het geeft ook nog eens enorm veel onrust. En de kinderen weten niet waar ze aan toe zijn.

Als je van te voren een planning maakt, kun je op je gemak bedenken hoe de ultieme reis met je gezin eruit ziet. Je kunt de juiste keuzes maken. Wat wil je allemaal zien en doen in een land, wat is leuk voor de kinderen, waar en hoe wil je slapen en welke faciliteiten moet het hotel hebben? Als je dit allemaal nog ter plekke moet doen, lijkt het of je meer vrijheid hebt, maar dat heb je uiteindelijk niet. En de echt leuke plekken zijn dan vaak al vol.

We plannen de route en boeken de accommodaties & een paar activiteiten die we echt niet wilt missen (en waar veel vraag naar is) van te voren. Maar de rest regelen we gewoon ter plekke. Dit geeft ruimte voor spontane acties tijdens onze reis. Heb je geen zin, dan doe je het lekker niet. Dat is wat mij betreft de ideale manier om met kinderen ook vrijheid te ervaren tijdens je reis.

6. We plannen minder grote reisafstanden

Na een paar uur rijden zijn je kinderen het meestal wel zat. Zo’n 2-3 uur rijden is het meest ideaal, maar dat werkt natuurlijk niet altijd. Toch probeer ik er wel zoveel mogelijk rekening mee te houden in de reisplanning. Is het op sommige dagen wat langer, dan is dat helemaal geen probleem. Maar ik bereid ze er dan wel eventjes op voor. Op je reis continu hele grote afstanden afleggen zou ik echt niet aanraden. 

Hoewel we vroeger ook gerust uren in een lokale bus in Laos gingen zitten of met een minibusje volgepropt met mensen naar Vietnam reden, is dat met kinderen niet zo’n goed idee. Ik ben echt wel een voorstander hoor om ook gebruik te maken van het openbaar vervoer, omdat je hierdoor echt in contact komt met de locale bevolking. Maar het is wel handig om even goed na te denken wat je wel en niet doet met kinderen. Het moet wel leuk blijven.

bus-thailand
met-kinderen-naar-laos

7. Het soort accommodatie en de faciliteiten zijn veel belangrijker geworden

Vroeger maakte het ons niet zoveel uit waar we slaapten. We vonden altijd wel iets wat we leuk vonden en van de faciliteiten maakten we toch niet zoveel gebruik. Maar met kinderen is dat wel anders.

We zijn van lowbudget naar iets luxere, bijzondere & sfeervolle accommodaties gegaan. Dit heeft uiteraard ook te maken met het beschikbare budget en de leeftijd, maar met kinderen wil je toch ook graag op een fijne, bijzondere plek overnachten. Lowbudget backpackershostels zijn over het algemeen niet de plek waar wij met het gezin willen overnachten (hoewel er ook wel leuke zijn hoor).

Om van onze reis een echte beleving te maken, slapen we graag op bijzondere plekken. Dit voegt echt iets toe aan onze reis. Het is toch fantastisch om samen in een boomhut midden in de jungle wakker te worden of oog in oog te komen staan met een giraffe terwijl je je terras op loopt. En aangezien de leuke plekken vaak snel vol zitten, boeken we deze zoals gezegd dus van te voren.

En dan natuurlijk de faciliteiten. 1 ding mag er eigenlijk nooit ontbreken nu we met kinderen op reis gaan en dat is een zwembad. Niks zo fijn als de kinderen na een uitstapje lekker het verkoelende zwembad in kunnen plonzen. Succes verzekerd. En geen must, maar wel super leuk als ze er bijvoorbeeld een voetbal- of tafeltennistafel of biljart hebben. Leuk voor een competitie in de avonduren.

Reizen-met-kinderen
Reizen-met-kinderen

8. We maken een bewuste keuze in het type kamer

Met zijn tweetjes kies je natuurlijk gewoon voor een 2-persoonskamer. Maar met kinderen is het handig om hier even langer over na te denken. Als ze nog klein zijn, kun je misschien prima uit de voeten met een familiekamer of kamer met extra bedden. Maar  misschien heb je liever een kamer met 2 slaapkamers zodat je zelf wat privacy hebt? Worden de kinderen groter (lees tieners), dan is het aan te raden om voor hen een aparte kamer te boeken. Tieners zijn nou eenmaal meer op hun privacy gesteld en zo kunnen ze zich ook lekker even terugtrekken. En eerlijk, ook voor ons als ouders is dat wel lekker.

9. We doen andere activiteiten dan we met zijn tweetjes zouden doen

En dat gaat 2 kanten op. Sommige activiteiten zijn nou eenmaal minder geschikt voor kleine kinderen of ze mogen nog niet meedoen vanwege hun leeftijd. Ook zijn er activiteiten waar kinderen niet zo warm voor lopen. Over het algemeen houden kinderen niet van enorm lange wandelingen (I know, er zijn uitzonderingen). Maar het wordt bijvoorbeeld al leuker als die hike spannend en uitdagend is. Kijk dus zeker even naar wat jouw kinderen leuk vinden. De sfeer wordt er echt niet leuker op als ze 5 uur moeten wandelen waar ze totaal geen zin in hebben.

Van de andere kant doen we ook activiteiten die de kinderen graag willen doen en die je met zijn tweetjes misschien niet zo snel zou kiezen. Zo zoefde ik al als superman op mijn buik aan een zipline over een ravijn of sprong ik van 9 meter hoge rotsen tijdens het canyoning. Een beetje buiten mijn comfortzone misschien, maar wel super gaaf. Dit geeft dus echt wel een extra dimensie aan je reis.

Reizen-met-kinderen
Costa-Rica-met kinderen

10. We eindigen altijd met een aantal dagen strand/niks doen

Na een rondreis is het heerlijk om een paar dagen lekker helemaal niks te doen. Als het lukt, plan ik het liefste minimaal 4 nachten in. Onze kinderen (en wij) vinden het heerlijk om dan lekker te relaxen, te zwemmen, naar het strand te gaan en verder niet zoveel te hoeven doen. Heerlijk om alle indrukken even te verwerken voordat je weer naar Nederland vertrekt. Een fijne afsluiter van een te gekke reis.

Reizen-met-kinderen
Reizen-met-kinderen

Ja, reizen met kinderen is zeker anders dan reizen met zijn tweetjes. Maar oh zo gaaf! Neem deze 10 dingen die wij anders doen nu we met kinderen op reis gaan, mee in de voorbereiding. Dan weet ik zeker dat jullie er enorm van gaan genieten met elkaar.

Ga je met kinderen op reis? Lees dan ook zeker even deze blogs: reizen met kinderen