Oman is een prachtig land met een rijke geschiedenis en cultuur, en staat bekend om zijn ongerepte woestijnen, pittoreske kustlijnen en majestueuze bergen. Het is een bestemming die steeds populairder wordt bij reizigers. Bij het plannen van een reis is veiligheid zeker een belangrijke factor om in overweging te nemen en veel mensen vragen zich af of het veilig is om naar Oman te reizen. Zelf krijg ik ook regelmatig deze vraag omdat ik er afgelopen jaar geweest ben. In deze blog beantwoord ik dan ook graag de vraag: “Is het veilig om te reizen in Oman?” vanuit mijn eigen onderzoek en bevindingen. 

De veiligheidssituatie in het land

Mijn antwoord is ja. Oman is een veilig land om te reizenen staat bekend als een van de meest vreedzame en politiek stabiele landen in het Midden-Oosten. Het land geniet van een hoge mate van interne veiligheid en heeft een laag criminaliteitscijfer. De regering van Oman heeft veel geïnvesteerd in de veiligheid en het welzijn van de burgers en toeristen. Oman heeft ook goede betrekkingen met andere landen en is niet betrokken bij conflicten in de regio.

De bevolking en cultuur van Oman

In Oman is de bevolking over het algemeen zeer vriendelijk en gastvrij. Reizigers worden vaak met open armen ontvangen. Zeker als je je aan de lokale cultuur aanpast. De Omani zijn trots op hun land en hun gebruiken en vertellen je er graag meer over. Natuurlijk blijft het altijd belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens het reizen. En je gezonde verstand te gebruiken, zoals je dat ook in andere landen zou doen.

Loop niet te koop met opzichtige dure producten, draag niet teveel contant geld bij je en ben voorzichtig in afgelegen gebieden. Pas je daarnaast aan aan de lokale gebruiken en gewoonten. Oman is een islamitisch land waar alcohol voor lokale bewoners verboden is. En er gelden kledingvoorschriften gelden die je zeker mag respecteren. Ook is het altijd goed om op de hoogte te zijn van de huidige situatie in het land, door bijvoorbeeld de reisadviezen van de overheid te lezen en het volgen van het nieuws.

Nizwa Souk Oman

Zelf rijden in Oman

Ook kun je prima in eigen auto op pad. Het is juist een unieke en avontuurlijke manier om dit land te ontdekken. Het wegennetwerk is goed ontwikkeld en de snelwegen zijn over het algemeen van goede kwaliteit. In steden zoals Muscat kan het verkeer op drukke dagen soms wat chaotisch zijn. Ben dan extra voorzichtig en houd je aan de verkeersregels. Buiten de steden zijn de wegen rustig. Ga je de woestijn in of naar andere afgelegen gebieden, neem dan wat extra water en snacks mee in je auto. De temperatuur kan, zeker in de zomermaanden, flink oplopen.

Samenvattend is Oman dus zeker een veilig land om te reizen en met eigen auto te ontdekken. Blijf voorzichtig en respecteer lokale gebruiken en gewoontes. Dan weet ik zeker dat je gaat genieten van een onvergetelijke ervaring in Oman. 

Het mag duidelijk zijn dat ik geen veiligheidsexpert bent en het dus altijd verstandig is om je van de meest actuele situatie op de hoogte te stellen voordat je op reis gaat. Informeer bij de ambassade of bekijk het reisadvies van de overheid voor  actuele informatie.