Japan, een intrigerend land vol tegenstellingen. Een land dat bij velen hoog op het lijstje staat om een keer te bezoeken. Ik sprak met Dennis Peters en Chantal Bogaert uit Best die dit prachtige land dit jaar hebben bezocht. Zij hebben een rondreis door Japan gemaakt. Hun route: Tokyo, Kyoto, Hiroshima, Osaka, Koiasan en via Osaka weer naar Amsterdam. Laat je vooral inspireren door hun mooie reis, ervaringen en de tips die ze geven.

Waarom hebben jullie voor Japan gekozen?

Voor Dennis was het bezoeken van Japan al 10 jaar een grote wens. Het land intrigeerde hem mateloos door de verhalen en dingen die hij gelezen had. 2 dingen worden verenigd in dit land. Aan de ene kant de tradities, godsdienst & het respect en aan de andere kant juist de technologische ontwikkelingen. Hij wilde dit land heel graag zelf ervaren. Chantal trok het in het begin helemaal niet, vooral omdat ze bang was dat het een te drukke reis zou worden. Steeds van stad naar stad te moeten reizen zag ze eigenlijk niet zo zitten. Maar toen ze zich in het land ging verdiepen kwam voor haar de schoonheid van het land ook naar voren en besloten ze te gaan.

Direct al werd duidelijk dat Japanners heel relaxte mensen zijn en dat je je er heel makkelijk kunt verplaatsen. De drukke miljoenenstad Tokyo hebben we zelfs helemaal niet als druk ervaren. Dit zit hem in de rust van de mensen. Het is zo enorm gestructureerd & georganiseerd, niemand heeft haast, iedereen houdt zich netjes aan de regels en heeft respect voor elkaar. Het is heel fascinerend hoe dit eigenlijk werkt. Dit is zo enorm anders dan in Nederland.

De fascinatie voor het land is dus eigenlijk gebleven tijdens jullie reis?

Het is en blijft inderdaad een enorm fascinerend land. Je valt eigenlijk van de ene verbazing in de andere. Het is moeilijk de mensen te doorgronden. En de vraag blijft opspelen of het nu onderdanigheid is of innerlijke overtuiging. Zo laten de mensen gewoon hun laptop staan als ze naar het toilet gaan bij de Starbucks. Van andermans spullen blijf je namelijk gewoon af. En staan er nergens vuilnisbakken, afval neem je gewoon zelf mee naar huis. Ook het duw- en trekwerk om eerder een trein of bus in te gaan ten koste van een ander is er daar niet bij. Regels zijn regels, ze dragen vaak iets bij aan efficiëntie of betere service en daar houden ze zich aan.

Welke dingen komen in je op die heel bijzonder waren tijdens deze reis?

Voor Dennis was Tokyo heel bijzonder, dit is zijn stad en staat dus hoog op nummer 1. Er is zoveel te zien. De stadparken zijn prachtig en ineens is alle hectiek verdwenen. Tempels zijn zelden 1 gebouw, Het is een groot complex met vele bouwwerken en prachtige tuinen (wat overigens overal in Japan is). Ook de drukke wijk Sjinjuku mag je niet overslaan. Een levendige wijk met Japanse stripfiguren, robotrestaurants, speelhallen, entertainment, winkels en restaurants. Zo gaaf wat je daar allemaal ziet en beleeft.

Kyoto staat voor Chantal hoger op het lijstje. Deze stad is kleiner en authentieker. Het heeft hele mooie tempels met mensen in traditionele kleding. Er lopen overal Geisha’s op straat. Echt prachtig en totaal onverwacht. Overal zijn traditionele Aziatische eettentjes met gordijnen voor de ramen en deuren. Geen idee waar je naar binnen stapt dus. Vaak met open keukens waar je gewoon aanschuift aan de bar. Kyoto is een stuk goedkoper dan Tokyo. In Kyoto is de gouden tempel prachtig. Ook het bamboo bos is schitterend.

Iedere stad in Japan is anders en niet met elkaar te vergelijken. Zo is Hiroshima ook weer totaal anders. Deze stad heeft natuurlijk een indrukwekkende geschiedenis en daar draait het hier nog steeds allemaal om. Deze sfeer hangt ook echt over de stad heen. Naast de stad, kun je ook met de boot een eilandje met een herdenkingsshrine bezoeken, gelegen in een prachtig park. Een hele beleving. In de stad vind je een plein vol papieren gevouwen kraanvogels. Een meisje van 8 (die 4 maanden na de bom overleed) heeft destijds iedereen opgeroepen om deze te maken. Tot de dag van vandaag worden ze nog gemaakt en opgehangen. Heel fascinerend. Ben je niet geïnteresseerd in de geschiedenis, dan kun je deze stad beter overslaan.

Osaka lijkt meer op Tokyo maar is kleiner, chaotischer & minder gestructureerd. Het is een gezellige stad met prachtige gebouwen. Het centrum is een gekkenhuis. Je hebt daar de meest hysterische straat ter wereld (Dotonbori). Overal zie je in extreme mate neon reclames en street food restaurants. Het is een echte happening. Het is de enige plek waar je terrasjes hebt, prachtig gelegen naast de rivier met verlichte bootjes. Echt heel gezellig.

We hebben een prachtige dagtocht naar Nara gemaakt, met de trein vanuit Osaka. Echt een favoriete plek. Het is een gezellig stadje met leuke restaurantjes & winkeltjes en er lopen duizenden hertjes in het dorp. Echt overal! Volgens de Japanners zijn zij het communicatiemedium met de goden, zoals de koe heilig is in India. Achteraf gezien hadden we hier wel een nacht willen blijven.

Oh, en wat ook heel bijzonder was…… je wc bezoek is in Japan een echte happening. Je kunt zelf je muziekje, warmte van de bril, licht en sproeisterkte uitzoeken. Overal! En alles is super clean.

Zijn er ook dingen die tegen zijn gevallen?

>Het dorpje Koisasan keken we enorm naar uit. Je slaapt daar bij de monniken in de tempel. Het is lastig bereikbaar. We waren daar op dat moment de enige toeristen met een ander stel. Om 19:00 uur gaan de monniken slapen en is er verder niks meer te doen. We zijn nog even naar het badhuis gegaan, mannen en vrouwen gescheiden, en dan zit je daar alleen. Het was niet helemaal wat we erbij voorgesteld hadden.

Toch klinkt het mij wel als een echte beleving in de oren….De monniken leven daar altijd op deze manier. En je krijgt even een inkijkje in het leven van deze mensen. Ook wel weer heel fascinerend dus. Maar je moet je dus wel instellen op een authentieke ervaring, ver van de gebaande paden, en een enorme rust. Onze buren vonden het trouwens geweldig!

Oh ja, en het weer. Het weer is er niet top, zelfs dus niet in de zomer, wij waren er in juni/juli. Het miezert regelmatig, hoewel het wel warm is. Stel je daar dus op in.

 

Hebben jullie verder nog tips voor mensen die naar Japan willen?

 • Bereid je reis heel goed voor, maar ook het bezoeken van een stad. Plan goed wat je wilt zien en bundel dit. Kies je meest logische route, want anders ga je steeds kriskras door de stad heen.
 • Het openbaar vervoer is echt een dikke 10 en heel makkelijk. Overal zijn opstappunten, alles is op tijd en je kunt je dus makkelijk en snel verplaatsen. Koop een kaart zodat je gebruik kan maken van het hele netwerk. Overal kun je hem opladen. Jammer genoeg is hij best duur trouwens.
 • Je hebt niet overal WIFI, wat je misschien wel zou verwachten. Bestel je eigen WIFI kastje vanuit Nederland. Deze kun je ophalen op het vliegveld.
 • Gebruik google maps (de openbaar vervoer optie) om uit te pluizen hoe je van A naar B moet.
 • Mensen spreken slecht Engels maar iedereen wil je graag helpen. Met handen en voetenwerk kom je er zeker uit.
 • Ga bij Aziatische restaurantjes eten. Deze vallen enorm mee in prijs. En thee en water zit altijd in de prijs. Hiermee bespaar je wel op je budget.
 • De kamers zijn standaard klein, houd hier rekening mee. Vaak heb je badkamercabines in je kamer.
 • Een fooi geven is onbeleefd. Je betaalt voor hetgeen ze gemaakt hebben. Ze verwachten het totaal niet.
 • Ons inziens is het minder geschikt voor gezinnen met kleine kinderen (onder de 10 jaar). Het is voor hen waarschijnlijk te veel en druk, omdat je in korte tijd veel wilt bezoeken. Voor tieners is het zeker wel leuk.

Wat is jullie top 5?

 1. Tokyo (voor Chantal is 1. Kyoto en 2. Tokyo)
 2. Kyoto
 3. Nara met zijn heilige hertjes
 4. Gouden tempel in Kyoto (magische plek, wel super toeristisch, maar zeer de moeite waard)
 5. Fushimi Inari, een 3,5 uur durende tocht door traditionele torii (Japanse poorten die toegang verschaffen tot een heiligdom) in het buitengebied van Kyoto

Was dit nu jullie mooiste reis?

Het is lastig landen met elkaar te vergelijken. Ook Afrika & Maleisië waren prachtig. Maar Japan is echt een land waar je iedere dag weer verbaasd wordt. Het is totaal anders dan de andere landen in Azië. Het is een mooie mix van alles.

 

Wat een mooie beleving is deze reis geweest. Dank je wel, Dennis en Chantal, voor jullie mooie reisverhaal! Ik hoop jullie met de ervaringen van Dennis en Chantal enorm geïnspireerd te hebben. Wil je zelf je ervaring met Japan delen of heb je tips voor andere reizigers, laat het dan hieronder weten. Dat zou ik hartstikke leuk vinden.