Ik deel hier graag mijn 5 favoriete plekken om bijzonder te overnachten met kinderen in Zuid-Afrika. Want een van de dingen die een reis bijzonder maken, is de plek waar je overnacht. Het WOW-gevoel dat je krijgt als je aankomt op een schitterende plek. Als de accommodatie super bijzonder is of het uitzicht adembenemend. Zuid-Afrika is zo’n land waar ze dit precies lijken te snappen.

Zuid-Afrika is wat mij betreft ook echt een ideale bestemming met kinderen. Een van de redenen is dus dat de accommodaties over het algemeen fantastisch en heel divers zijn. Van wakker worden met uitzicht op de savanne tot slapen in een echte boomhut. Of wat denk je van een lodge aan de rivier, waar je ’s avonds de nijlpaarden doorheen hoort sjokken? 

1. Een private game reserve

Een MUST DO is een paar nachten slapen in een private game reserve. Indien je budget het toelaat raad ik je aan om hier minimaal 3 nachten te slapen. Je slaapt dan in een lodge met uitzicht over de savanne. Dit is echt magisch en voegt echt iets toe aan je safaribeleving. Misschien hoor jij ’s nachts wel de leeuwen brullen of bewonder je de olifanten die bij je lodge komen drinken. Zeker doen dus. Over het algemeen zijn ze niet echt goedkoop, maar er zijn lodges in verschillende prijsklassen. Er is er altijd wel eentje die bij jullie reis of budget past. In de prijs zitten over het algemeen alle maaltijden en 2 game drives met een ranger. Wel even van te voren checken, anders heb je veel extra kosten ter plekke.

2. Pezulu Treehouse

Bij Pezulu Treehouse slaap je in een echte boomhut midden tussen de wilde dieren. Stel je eens voor…… ’s Ochtends stap je uit je bed en loop je met een kop koffie in je hand het terras op. Je wordt nieuwsgierig begroet door een stel giraffen. Klinkt als een droom toch? Nou, dit blijft geen droom bij Pezulu Treehouse waar je midden in de Afrikaanse bush slaapt. Je vindt hier geen big five, dus daarom kun je hier naast de gamedrives ook goed wandelsafari’s maken met je kinderen. Daarnaast kun je er (junior) ranger courses volgen waarin jullie veel leren over de bush en de wilde dieren.

3. Kololo Game Reserve

Het Kololo Game Reserve is onderdeel van het Welgevonden Game Reserve op zo’n 3,5 uur rijden van Johannesburg. Kololo is een malariavrij en kindervriendelijk reserve waar alleen het ongevaarlijke wild rondloopt. Het ligt tegen Welgevonden Game Reserve aan, waar je wel de big five kunt spotten. Een mooie combi dus. Zo kunnen kleine kinderen eerst wennen aan het ongevaarlijke wild. Dit is al spannend genoeg. Je bent hier omgeven door de Afrikaanse bush en kunt hier veilig wandelen en fietsen. Hoe gaaf is het om op je fiets oog in oog te komen staan met een kudde zebra’s? Of wat denk je van een echte bushbraai of paardrijsafari?

4. Africa on Foot

Bij Africa on Foot zijn ze gespecialiseerd in “walking safaris”, oftewel safari’s te voet in het big five Klasserie Private Nature reserve. Hoe spannend is dat? Je kinderen moet wel 16 jaar zijn om zelf mee te mogen op een walking safari. Heb je jongere kinderen? Dan worden zij meegenomen op een eigen game drive als de ouders op walking safari zijn. De lodge heeft 5 chalets waarvan 2 family units voor 4 personen. Het is zelfs mogelijk om een nachtje in de boomhut (voor 2 personen) te slapen. Natuurlijk kun je er ook gewone game drives en night safari’s doen. Overdag kun je lekker relaxen bij het zwembad.

5. Maninghi Lodge

Als ik 1 magische plek moet noemen, dan is het wel Maninghi Lodge in het Balule Game Reserve. Om er te komen hobbel je 3 kwartier over een onverharde stoffige weg door de bush, dus een 4WD is zeker aan te raden. De mooie, ruime lodge is prachtig gelegen aan de olifantsrivier. Het heeft een mega groot sfeervol terras met loungebanken, grote eettafel, een dompelbadje en een Afrikaanse braai. De lodge is niet omheint, wat enorm bijdraagt aan de beleving. Dat is toch wel spannend hoor. Er zou zomaar ineens een leeuw of olifant je gazon op kunnen stappen. In de rivier zitten nijlpaarden en krokodillen, dus het wordt met klem aangeraden om niet voorbij de waarschuwingsbordjes te gaan. Hierdoor zou ik de lodge alleen aanraden als je grotere kinderen hebt.

Hoewel je hier wel games drives kunt doen, zou ik zelf voor de betere game drives voor een ander reserve kiezen. Maar de magie zit hem hier in de rest. Vanaf het terras heb je prachtig uitzicht over de rivier en het reserve en je weet nooit wat er ineens de bosjes uit komt. Stel je voor: “het landschap verandert ineens iets, er ritselt wat en er stapt een olifant de bosjes uit, de rivier in. Richting jullie lodge. Dan is het wel even opletten wat hij doet. Maar hij besluit om via het gazon de andere kant op te lopen.” Of deze: “‘s avonds doen jullie de lichten uit op het terras, want misschien spotten jullie de nijlpaarden die ’s avonds komen grazen. Ineens horen jullie ze snuiven en is er geklots en beweging. Er banjert een nijlpaard op zijn dooie gemak door de rivier om te gaan grazen. Beter dan dit wordt het niet”.

Het was moeilijk een keuze te maken uit de vele bijzondere accommodaties in Zuid-Afrika. Er is echt voor ieder wat wils. Heb je zelf op een bijzondere plek geslapen in Zuid-Afrika? Laat het me dan zeker even weten.