Een authentieke ervaring is niet te boeken! Huh? Nope…… want zodra je een authentieke ervaring kunt boeken, is hij eigenlijk niet echt authentiek meer. Je krijgt kunstmatig en georganiseerd een inkijkje in het authentieke leven. Niks authentieks meer aan dus. Oké, daar zit wat in toch? Maar wat moet je dan wel doen? Ik geef je 11 tips om een land écht te ervaren.

1. Verlaag je reistempo waardoor je ook echt de tijd hebt om een land te ervaren

Plan dus wat extra dagen in je reisroute waarin er niks op de planning staat en je niks hoeft te doen. Dan heb je ook de tijd om het land echt te gaan ervaren.

2. Ga van de gebaande paden af en durf te verdwalen

Ga lekker met elkaar op pad zonder uitgewerkt plan. Ga struinen en laat je verrassen door wat je tegen komt. Loop eens net dat straatje verder waar anderen omdraaien. Duik een leuk woonwijkje in. Struin door de kleine straatjes. Kijk, ruik, proef en laat jezelf verrassen.

3. Struin over een lokale marktjes en kijk, proef en ruik

En dan bedoel ik niet de marktjes die voor toeristen bedoeld zijn. Gewoon die, soms groezelig ogende, marktjes waar de lokale bevolking hun boodschappen doet. Waar er soms een vis uit een bak springt op je schoenen (echt gebeurd). Waar het soms niet heel erg lekker ruikt, maar waar je echt ogen en oren te kort komt. Zeker doen: koop lokale etenswaar zoals fruit, gekke snoepjes, koekjes, of waar je oog ook op valt, en proef dit met elkaar. Je gezonde verstand zegt echt wel wat je wel en niet kunt proberen zonder er meteen last van te krijgen.

4. Jaag niet alleen highlights en hotspots na

Natuurlijk snap ik dat je de highlights van een land wil zien, want het zijn tenslotte niet voor niks de highlights. Maar daar gaat dus iedereen al naartoe. En alleen maar in een razend tempo highlights najagen om af te kunnen strepen voegt natuurlijk al helemaal niks toe. Heb je er helemaal niks mee, sla de highlight dan gerust een keertje over. En ga zeker ook op zoek naar andere, mindere bekende, dingen om te zien en beleven.

5. Zoek naar manieren om de highlights op een andere manier te ervaren

Stap je in een bus met een georganiseerde tour of ga je de plek zelf per fiets ontdekken? Kun je op pad gaan met een local die je de plek op zijn manier laat beleven? Gaat iedereen tijdens zonsopgang omdat dat het mooiste schijnt te zijn….. Waarom zou jij dan niet gewoon overdag gaan waarbij je de plek bijna voor jezelf hebt? Kun je de highlight bewonderen vanaf een plek die niet in de reisgidsen staat? Misschien wel gewoon door er eens omheen te fietsen in plaats van via de centrale ingang naar binnen te gaan. Als je een beetje creatief bent, zijn er genoeg manier om het net op een andere manier te ervaren.

6. Eet bij lokale tentjes die populair zijn bij de locals

Ga op pad en kijk waar het druk is met locals. Dat zijn de tentjes waar je zeker moet gaan eten. De kwaliteit is goed, anders zou het er namelijk niet zo druk zijn met de locale bevolking. En nee, het zijn niet altijd de meest hippe tentjes. Maar dát is het hem nu juist. Dát is de charme. Dit is het lokale leven dat je wilt ervaren.

7. Ga waar de locals gaan & doe wat de locals doen

Vraag locals waar je echt naartoe zou moeten gaan of wat je niet mag missen. Maar vraag wel eventjes door. Want vaak zullen ze als eerste toch de highlights aangeven. Geef aan dat je wil weten waar zij naartoe gaan als ze vrij zijn, wat zij doen met vrienden of waar zij gaan eten.

8. Pak ter plekke eens het openbaar vervoer

Stap in een bemo (minibusje) in Bali, neem de lokale taxiboot in Bangkok, stap in een tuktuk of fietsriksja in Azië, neem een lokale bus of (nacht)trein naar de volgende plaats of stap eens achterop bij de easyriders in Vietnam. Je ontdekt zoveel meer van het lokale leven en de mensen als je dit doet.

9. Huur een fiets en ontdek de omgeving zonder uitgestippeld plan

Fiets linksaf waar de massa rechtsaf gaat. Fiets eens net dat straatje verder. Stop bij wat je aandacht trekt. Laat je leiden door je nieuwsgierigheid. Dit brengt je op de leukste plekken. Oh en stop zeker eens bij dat kleine lokale tentje onderweg om wat te drinken. Zo kom je makkelijk in gesprek met de eigenaar die je vast veel leuke verhalen kan vertellen en tips kan geven.

10. Ben open minded en sta open voor wat en wie je tegenkomt tijdens je reis

Kijk wat er gebeurt om je heen en ben nieuwsgierig naar wat je ziet. Heb oprechte interesse in de lokale bevolking, ben vriendelijk, stel vragen en maak eens echt contact met ze.

11. Doe het eens anders dan alle anderen

Ga op zoek naar een andere manier. Misschien kost het je net even wat meer moeite om te regelen, maar die moeite wordt zeker beloond.

Toen we in Costa Rica Tortuguero National Park wilden bezoeken, werden er bijna alleen maar pakketten aangeboden waarbij je opgehaald werd met de bus vanuit San José, vervolgens in een wat groter resort terecht kwam en daar activiteiten met elkaar ging doen. Dit leek ons helemaal niks. We boekten een van de huisjes bij een klein family-owned hotel. Vroegen de eigenaar of het mogelijk was ons op te halen met een boot bij een klein haventje in Moin wat minder voor de hand liggend was (dus minder druk). En we wisten ook dat we van daaruit een unieke 3 uur durende boottocht zouden hebben door het prachtige national park. Het was geen probleem en we hadden te tijd van ons leven, zonder in de massa te verdwijnen.

Met mijn 11 tips om een land echt ervaren, zul je merken dat het authentieke leven aan je voorbij zal komen. Ik weet zeker dat je ervan zult gaan genieten. Heb jij nog goede tips of ideeën om een land echt te ervaren? Let me know (en alle lezers), dat vinden we leuk!