Meest gestelde vragen “Google My Maps kaart”

Heb je nog een vraag over de Google My Maps kaart?

Voordat je een Google My Maps kaart wilt bestellen, heb je wellicht nog wat vragen. Hieronder vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over dit product. Staat je vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar Birgit@roadtriptohappiness.nl.

Wat is een Google (My) Maps kaart in het algemeen?

Op een Google (My) Maps kaart kun je al je favoriete adressen en plekjes verzamelen en ze later weer terugvinden op een overzichtelijke kaart. Deze kaart is in te zien via je computer, laptop, telefoon of tablet. Hiervoor gebruik je de Google Maps app. Op de PC kun je hiervoor ook Google My Maps gebruiken. Het is dus als het ware een eigen kaart in Google Maps.

Wat zijn de Google (My) Maps kaarten die ik in de shop kan kopen?

De Google (My) Maps kaarten in deze shop zijn mijn privé Google (My) Maps kaarten van de genoemde bestemming. Op de kaart staan 275+ van mijn favoriete adressen, hotels, things to see & do en activiteiten. Dit zijn favorieten die je op mijn blogs en in de inspiratieroutes vindt, maar ook heel veel extra adressen. Bij het betreffende product in de shop zie je een uitgebreidere beschrijving van wat er allemaal op de kaart staat. Ik vul de kaart steeds aan als ik weer nieuwe plekken ontdek. De toegang is levenslang, dus je kunt er altijd gebruik van blijven maken tegen dezelfde prijs. Je kunt de kaart benaderen via Google Maps.

Hoe kan ik de Google (My) Maps kaart het beste gebruiken?

Om je reis te plannen, kun je het beste de Google (My) Maps kaart op je PC inzien. Op je PC heb je namelijk de meeste functionaliteiten en is de kaart natuurlijk groter.

 • Een groot voordeel is dat je op de PC ook op de adressen in de legenda kunt klikken waarna het adres op de kaart oplicht met de bijbehorende beschrijving. Je ziet zo op de kaart makkelijk waar alle adressen liggen en kun je voor jezelf bepalen wat je allemaal wilt zien en doen tijdens jouw vakantie.

Onderweg kun je hem natuurlijk het beste op je telefoon gebruiken (via Google Maps).

 • Zet wel even je locatievoorziening aan zodat je ziet waar je bent op de kaart. Zo zie je in 1 oogopslag welke adressen er in de buurt liggen.
 • Omdat er heel veel adressen op de kaart staan, kun je het beste de lagen uitvinken die je niet gebruikt. Heb je bijvoorbeeld geen overzicht van de hotels nodig, dan vink je die gewoon uit. Zo blijft het allemaal een stuk overzichtelijker.
 • Iedere categorie heeft een eigen kleur en symbool, dus daardoor zie je snel wat voor soort adres het is. In de legenda die je onderin je scherm kunt open klikken, vind je de verschillende symbolen terug. De door mij toegevoegde symbolen zijn altijd rond.
 • Als je op een symbool klikt op de kaart zie je mijn beschrijving verschijnen. Is dit niet het geval, zoom dan even in en klik opnieuw goed op het symbool. Wil je meerdere adressen na elkaar zien, dan klik je eerst even op een willekeurige plek op de kaart en dan op een nieuw symbool. Dat werkt het beste.

 

 

Hoe kan ik de Google (My) Maps kaart openen na bestelling?
 • Zorg ervoor dat je ingelogd bent in je google account die bij het geregistreerde gmail-adres hoort die je bij je bestelling hebt opgegeven. Alleen met dit gmail-adres heb je namelijk toegang tot de Google (My) Map kaart die je hebt aangeschaft.
 • Ga naar je gmail en klik op de door mij (Birgit Kraijenoord) gestuurde mail met daarin de link naar de aangekochte Google My Maps kaart. Hoe je toegang krijgt tot de kaart staat duidelijk uitgelegd in de mail die naar je verstuurd wordt. Stap voor stap neem ik je daar mee in het proces.
 • Nadat je hem 1x geopend hebt, kun je hem op al je apparaten waar Google Maps op staat terugvinden. Zorg daarvoor wel dat je in het juiste account bent ingelogd (dezelfde als die je hebt opgegeven bij je bestelling).
 • De Google (My) Maps kaart heeft iets meer functionaliteiten op de PC dan op je mobiele apparaat.
Hoe kan ik de Google (My) Maps kaart inzien?

Je kunt de kaart benaderen via de Google Maps app op je mobiele apparaten en via Google Maps op je PC. Op je PC kun je hem ook benaderen via Google My Maps. Dit laatste kan dus niet op je mobiele apparaten.

Op welke apparaten kan ik de Google (My) Maps kaart raadplegen?

Je kunt de Google (My) Maps kaart raadplegen op ieder apparaat dat Google Maps support, dus op PC, laptop,  mobiele telefoon en tablet. Via je PC heeft de kaart wel iets meer functionaliteiten.

Zijn er verschillen tussen de kaart raadplegen op je PC/laptop of op je mobiele telefoon/tablet?

Ja, de mogelijkheden die je hebt op je mobiele apparaat zijn iets beperkter dan op je PC. Dat zit in de functionaliteiten van Google (My) Maps en kan ik dus (helaas) niet beïnvloeden. Wat je precies wel en niet kunt, lees je hieronder.

Wat kun je doen met de Google (My) Maps kaart op je mobiele telefoon & tablet?

Op je mobiele telefoon/tablet kun je de Google (My) Maps kaart raadplegen via de Google Maps app.

 • Je kunt de kaart & kaartlegenda met alle adressen bekijken en lagen die je wilt zien uit- en aanvinken. De verschillende soorten adressen zijn per categorie gerangschikt.
 • De Google (My) Maps kaart kun je in-en uitzoomen waardoor je steeds meer detail ziet. Alle door mij toegevoegde adressen zijn op de kaart aangeduid met ronde symbolen, die per categorie een bepaalde kleur en symbool hebben. Zo zijn de restaurants bijvoorbeeld donkerrood en hebben ze een symbool van bestek.
 • Op de kaart kun je op de betreffende symbolen klikken. Na het klikken verschijnt de door mij persoonlijk toegevoegde beschrijving, ervaring en tips van die plek.
 • Op je mobiel kun je ook door google maps de route laten maken naar dit adres of het adres opslaan in een eigen lijst. Een lijst is een functionaliteit van Google Maps (die niet hetzelfde als een Google My Maps kaart). Hoe je dit doet vind je hier: https://support.google.com/maps/answer/7280933?hl=nl&co=GENIE.Platform%3DAndroid&oco=0

Dit kun je (helaas) niet op je mobiele apparaat:

 • Helaas is het nog niet mogelijk in de mobiele versie om op de adressen in de legenda te klikken, (wat wel op de computer kan). Je kunt het adres natuurlijk wel gewoon opzoeken door hem in de zoekbalk in te tikken.
 • Je kunt geen eigen kaarten aanmaken via je mobiel. Dit moet je altijd op de computer doen.

 

Wat kun je doen met de Google (My) Maps Kaart op je PC/laptop?

Alles wat je op je mobiele telefoon en tablet kunt doen (zie hierboven), kun je ook op je computer. De mogelijkheden op je computer zijn echter wat uitgebreider.

 • Open je de kaart via Google My Maps dan kun je in de legenda op de adressen klikken. De kaart verschuift naar de plek op de kaart waar dit adres ligt en je ziet het symbool op de kaart uitlichten. Zo weet je precies waar het adres ligt. Er zijn 2 mogelijkheden om je kaart via Google My Maps te openen.
  • Via Google My Maps > log in en je ziet je kaarten hier overzichtelijk staan. Klik op de betreffende kaart.
  • Via Google Maps > Open de kaart en klik boven in de legenda op “openen in My Maps”).
 • Op de kaart kun je de symbolen achter elkaar aanklikken en de beschrijving zien die ik heb toegevoegd. Je kunt de verschillende symbolen gewoon na elkaar aanklikken, wat op je mobiele apparaat soms gewoon niet werkt. De ronde symbolen zijn plekken die ik heb toegevoegd. De plekken aangeduid met een marker staan standaard in Google (My) Maps.
 • Via je computer kun je via Google My Maps een eigen kaart aanmaken van een door jou gekozen bestemming. Een uitleg hierover vind je hier: https://support.google.com/mymaps/answer/3024454?hl=nl&co=GENIE.Platform%3DDesktop&oco=1
Kan ik de Google (My) Maps kaart downloaden zodat ik hem offline kan gebruiken?

Nee, dat kan momenteel helaas niet. Hoewel je in Google Maps een bepaalde regio wel kan downloaden zodat je de functies offline kunt gebruiken, kan dat niet met de Google (My) Maps kaart. Hopelijk gaat Google dit nog  aanpassen.

Mijn tip voor landen waar je je abonnement alleen tegen hoge kosten kan gebruiken: Koop een locale simkaart zodat je de kaart ook onderweg kunt gebruiken. Een andere mogelijkheid die ik zelf heel fijn vind is een e-sim kaart. Op deze manier kun je lokaal internet gebruiken zonder je SIM fysiek te hoeven verwisselen. Download hiervoor de airalo app op je telefoon. Als je je registreert met de code BIRGIT2248 ontvang je 3 euro korting op je 1e SIM-kaart.

Kan ik de aangekochte Google My Maps kaart wijzigen, kopiëren, delen of eigen adressen eraan toevoegen?

Nee, dat kan niet.

Je kunt de kaart niet wijzigen of er eigen adressen aan toevoegen. Het is mijn privé Google (My) Maps kaart waaraan ik al mijn favoriete adressen heb toegevoegd en blijf toevoegen. Als je je eigen adressen eraan zou kunnen toevoegen, zou iedereen die de kaart aanschaft ze kunnen zien. Er zijn namelijk meer mensen die toegang hebben tot deze kaart.

Je kunt (en mag) de kaart niet delen of kopiëren. De kaart is namelijk voor persoonlijk gebruik. Met je persoonlijke gmail-adres krijg je toegang tot de kaart.

Tip: Je kunt wel, zowel via computer als mobiele apparaat, jouw eigen favorieten uit de kaart met 1 klik opslaan op een lijst binnen Google Maps. Een lijst aanmaken is een functionaliteit binnen Google Maps en dus niet hetzelfde als een Google My Maps kaart. Hoe dit werkt, kun hier lezen: https://support.google.com/maps/answer/7280933?hl=nl&co=GENIE.Platform%3DAndroid&oco=0

Is er iets dat ik moet doen voordat ik de bestelling kan plaatsen?

Ja, zorg ervoor dat je voordat je bestelt een google account/gmail-adres hebt omdat je deze beide nodig hebt om de aangeschafte Google (My) Maps kaart te kunnen openen. Dit gmail-adres moet je registreren bij de aanschaf en wordt gekoppeld aan je persoonlijke toegang tot de Google My Maps kaart. Binnen het Google-account vind je de aangeschafte Google (My) Maps kaart dan terug.

Hoe maak ik een gmail/google account aan?
 1. Ga naar: https://www.google.com/intl/nl/account/about/ en klik op “account maken”.
 2. Vul de gevraagde gegevens in en kies een gmail-account en wachtwoord. Gmail geeft het vanzelf aan als het mailadres al bestaat en dan moet je een andere kiezen. Doorloop verder alle stappen en geef akkoord. Zorg ervoor dat je je mailadres en wachtwoord onthoudt.
 3. Hierna kom je in je persoonlijk google-account omgeving en heb je toegang tot vele google-account producten.
 4. Rechts boven zie je een vierkant met 9 puntjes. Klik hierop en je ziet de diverse applicaties, waaronder je gmail-account met je inbox. Hierin zul je na bestelling je mail ontvangen met de link naar de door jou aangeschafte Google My Maps kaart.
 5. Nu je een google-account/gmail-adres hebt, kun je de bestelling gaan plaatsen.

Het gebruiken van de kaart na bestelling

Ik heb de kaart besteld, hoe kan ik hem nu openen?

 

 • Zorg ervoor dat je op je PC ingelogd bent in je google account die bij het geregistreerde gmail-adres hoort die je bij je bestelling hebt opgegeven. Alleen met dit gmail-adres heb je namelijk toegang tot de Google (My) Map kaart die je hebt aangeschaft. Het handigste is om dit de 1e keer via je PC te doen.
 • Ga naar je gmail en klik op de door mij (Birgit Kraijenoord) gestuurde mail met daarin de link naar de aangekochte Google My Maps kaart. Hoe je toegang krijgt tot de kaart staat duidelijk uitgelegd in de mail die naar je verstuurd wordt. Stap voor stap neem ik je daar mee in het proces.
 • Nadat je hem 1x geopend hebt, kun je hem terugvinden op al je apparaten waar Google Maps op staat. Zorg daarvoor wel dat je in het juiste account bent ingelogd (dezelfde als die je hebt opgegeven bij je bestelling).
Als ik op de link in de mail klik, verschijnt er een scherm waarin ik toegang moet vragen

Deze melding betekent dat je geen toegang hebt tot de Google (My) Maps kaart. Controleer of je ingelogd bent in het account met hetzelfde gmail-adres die je hebt opgegeven bij je bestelling. Log uit op het account waar je ingelogd bent en log opnieuw in met de juiste gegevens.

Hoe kan ik de Google My Maps kaart op een later tijdstip weer openen?

Zodra je voor de 1e keer via de computer de Google (My) Maps kaart hebt geopend, wordt hij toegevoegd aan je eigen Google My Maps overzicht.

Er zijn verschillende manieren om de Google (My) Maps kaart te benaderen

Benaderen via je PC/laptop, via Google My Maps

 1. Log op je computer in bij My Maps.
 2. Je ziet hier de kaarten die je al hebt gemaakt of bekeken en kaarten die met je zijn gedeeld. Als je de aangeschafte kaart al een keer via de link in de mail hebt geopend, zie je hem ertussen staan. Zie je hem niet meteen staan, check dan even of je view op het tabblad “all” staat (bovenaan de pagina zie je de opties “all, owned, not owned, shared & recent” of in het Nederlands “alle, eigendom, geen eigendom, gedeeld & recent). De gekochte kaart staat onder “all/alle kaarten” en “not owned/geen eigendom”.
 3. In Google My Maps kun je overigens nu ook je eigen kaarten gaan maken als je dat zou willen. Die vind je dan terug onder”eigendom”.

Benaderen via je PC/laptop, via Google Maps

 1. Ga naar https://www.google.nl/maps/ en log rechtsboven in met je google-account gegevens (gebruik het gmail-adres dat je hebt opgegeven bij je bestelling)
 2. Klik links op het hamburgermenu (de 3 streepjes boven elkaar) en klik op “opgeslagen”
 3. Er verschijnen 4 “tabbladen”, klik hier op kaarten
 4. Hier vind je de door jou gekochte kaart in Google Maps. Om naar de Google My Maps view te gaan, klik je op “openen in My Maps”.

Benaderen via je mobiel, altijd via de app Google Maps

Er is geen Google My Maps app, dus je benadert de Google (My) Maps kaart altijd via de welbekende Google Maps app.

 1. Ga naar de app “Google Maps”
 2. Klik op het rondje (met foto of letter) rechtsboven en check of je met het juiste gmail-adres/google account bent ingelogd.
 3. Klik onderin de balk op het icoontje “opgeslagen”
 4. Net onder het midden bij Iphone en onderin bij Android zie je een rondje met daarin “kaarten”. Daar klik je op. Al je opgeslagen kaarten verschijnen en dus ook de door jou aangeschafte Google My Maps kaart.
 5. Klik op de betreffende kaart en je ziet de kaart met alle gegevens verschijnen

Heb je een zakelijk Google account, dan werkt het net even anders om bij de kaart te komen:

 1. Ga naar de app “Google Maps” en klik op het rondje met je foto/initiaal rechtsboven
 2. Klik dan op “Mijn plaatsen” en vervolgens op het tabblad “kaarten”
 3. Nu zie je alle Google (My) Maps kaarten staan en kun je de kaart benaderen door op de betreffende kaart te klikken. Dan zie je de Google (My) Maps kaart met alle gegevens verschijnen.

 

Ik zie de juiste Google Map niet staan als ik naar Google My Maps ga

Mogelijke oorzaken:

 • Kijk of je met het juiste gmail-adres/google account bent ingelogd. Dit moet het gmail-adres zijn dat je bij je bestelling hebt opgegeven.
 • Ben je met het juiste adres ingelogd en zie je hem niet. Klik dan op de optie “alle” of “geen eigendom”. Hier staat de kaart die je hebt aangeschaft.
 • Zie je hem nog niet? Ga opnieuw naar de mail die je ontvangen hebt met de link naar de kaart en open hem opnieuw. Nu zou je hem gewoon moeten kunnen terugvinden.
Ik zie de beschrijving die bij de plek hoort niet als ik op het symbool klik (mobiel apparaat)

Zie je de beschrijving niet terwijl je wel op het symbool lijkt te klikken?

 • Dit is inderdaad soms wat er gebeurt bij Google Maps op je mobiel helaas.
 • Zoom de kaart dan net iets verder in zodat je goed op het symbool kunt klikken. Nu zie je hem wel verschijnen als het goed is.

Gebeurt dit als je na de 1e plek van een 2e plek de beschrijving wilt lezen?

 • Klik dan eerst even op een willekeurige plek op de kaart (zodat de beschrijving van het 1e plek verdwijnt) en vervolgens op het volgende symbool waarvan je de beschrijving wilt zien (anders laat hij de beschrijving vanuit google zien en zie je dus niet mijn extra informatie).

Bovenstaande is inderdaad niet helemaal hoe ik het zelf zou willen, maar het is helaas een functionaliteit van Google Maps en kan ik niet beïnvloeden. Hopelijk gaan ze dit t.z.t. nog aanpassen.

Ik zie de beschrijving die bij de plek hoort niet als ik op het symbool klik (PC)

Klik je op een adres in de legenda, maar lijk je op de kaart niks te zien oplichten?

 • De beschrijving zit dan onder de legenda op de kaart. Klik op de kaart, houdt vast en verschuif de kaart iets. Zo kun je de beschrijving wel lezen.
Symbolen en route verdwijnen soms op de kaart in de Google Maps app

Klopt, dit gebeurt helaas soms in de app. Het is wat mij betreft een foutje in de Google Maps app, wat ik helaas niet kan beïnvloeden. Ik heb dit zelf ook wel eens.

Oplossingen:

 • Door even in of uit te zoomen op de kaart of opnieuw de kaart te openen, zie je de gegevens weer verschijnen.
 • Omdat er heel veel adressen in de kaart staan, is de app stabieler als je lagen in en uitschakelt. Ben je dus op zoek naar een leuk restaurantje, vink dan alleen de laag Food & Drinks aan. Je zult zien dat hij dan veel beter werkt.

It is what it is helaas. Hopelijk past Google dit snel aan.