Als je een reis naar Zuid-Afrika maakt mag een safari in een game reserve natuurlijk niet ontbreken. Bijna iedereen droomt ervan om oog in oog te staan met een brullende leeuw of machtige olifant. Maar wist je dat er veel verschillen zitten tussen de verschillende game reserves, overnachtingsmogelijkheden en game drives? Ze geven allemaal een verschillende beleving! In deze blog leg ik de verschillen uit tussen de verschillende game reserves, zodat je beter kunt kiezen tussen alle mogelijkheden om de ultieme reisbeleving te creëren

De private game reserves zijn eigendom van privé eigenaren. Over het algemeen zijn er meerdere eigenaren van een stuk land van het game reserve. Vaak hebben ze een lodge op hun land gebouwd. Ze geven elkaar recht om over hun land te rijden en samen beheren & onderhouden ze dan een volledig game reserve waar de dieren vrij in kunnen bewegen. De nationale parken zijn eigendom van de overheid. Zij onderhouden het park en zijn eigenaar van de rest camps waar je kunt overnachten. Een bekend voorbeeld van een national park is Kruger Park. Samen met de omliggende private game reserves vormen zij het Greater Kruger.

Leuk om te weten natuurlijk, maar wat zijn dan de verschillen in de praktijk?

safari zuid-afrika

Private game reserves

In de private game reserves mag je over het algemeen niet met eigen auto op safari. Vaak mag je wel naar je lodge rijden, maar daar laat je dan je auto achter voor de rest van je verblijf. De wegen binnen het park zijn niet geasfalteerd. Je logeert in een lodge IN het game reserve. De game drives worden gedaan in een open safari auto voor max 10 personen met vaak passievolle rangers met heel veel kennis van de dieren en natuur. De game drives duren ongeveer 3 uur en worden in de vroege ochtend en late namiddag gedaan. Je geniet midden op de savanne van de zonsopkomst of -ondergang met een drankje en een hapje. Een betere plek kun je je niet wensen. Soms hebben landeigenaren geen lodge binnen het park, maar verzorgen ze wel safaris. Dit is de ultieme kans om dan ook het reserve te kunnen bezoeken terwijl je er niet slaapt.

De rangers staan met elkaar in contact om aan elkaar door te geven als er ergens groot wild is gespot. Onderling hebben ze afspraken hierover. Bijvoorbeeld dat de eerste ranger die het groot wild spot de “eigenaar” is van het dier. Hij mag er zo lang blijven als hij wil. De andere rangers mogen tussen de 10-20 minuten blijven en wisselen elkaar af. Zo is iedereen in de gelegenheid om te genieten van de dieren. Een andere afspraak is vaak dat er maximaal 2 auto’s tegelijk mogen kijken, zodat het nooit te druk wordt. Beter voor de dieren, maar ook zeker beter voor de safari beleving.

Daarnaast mogen de rangers van de gebaande paden. Als een neushoorn bijvoorbeeld midden in het veld staat, kunnen ze tot vlak bij het dier komen. Je ziet de dieren dus van een paar meter afstand. Kun je je voorstellen dat je op 3 meter afstand van een leeuw staat? Ik kan je vertellen, beleving ten top.

Ook hebben de private game reserves geen restricties qua openingstijden. Je kunt hier dus ook met de rangers op pad als het donker is.

Wildlife zuid-afrika

Nationale parken

Zoals gezegd zijn de nationale parken in handen van de overheid. Je mag in deze parken met eigen auto rijden. Dit geeft een totaal andere beleving dan in een safari auto met ranger. De wegen binnen het park zijn voor een groot gedeelte geasfalteerd, hoewel de zijwegen soms zandwegen zijn. Je moet op de gemarkeerde wegen blijven. Op je eigen tempo doorkruis je het park en je kunt overal zo lang blijven als je wilt. Binnen het reserve gelden natuurlijk wel regels, waaraan je je dient te houden. Onderweg even uitstappen is uit den boze, maar er zijn aangewezen picknickplaatsen met toiletten, en soms andere voorzieningen, waar je even je benen kunt strekken.

Binnen het park kun je slapen in de, over het algemeen, wat meer basic accommodatie. Ook bestaat vaak de mogelijkheid om er te kamperen. Daarnaast kun je ook buiten het reserve overnachten en het park als dagtocht bezoeken. Het reserve heeft openings-en sluitingstijden, dus houd daar zeker rekening mee. In het donker zelf op pad gaan behoort dan ook zeker niet tot de mogelijkheden. Naast zelf op pad gaan, kun je ook safaris boeken. In Kruger is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een begeleide night safari te boeken. Soms worden grotere safari trucks ingezet zoals bijvoorbeeld in Kruger. Ook tijdens deze safaris blijf je op de gebaande paden. Hierdoor is de kans dat je wild van echt heel dichtbij spot wel wat kleiner, maar vaak lopen of liggen de dieren ook langs de weg. Het is vast niet altijd zo, maar mijn persoonlijke ervaring is dat de rangers hier soms iets minder passievol zijn dan in de private game reserves.

Samen met de verschillende soorten mogelijkheden om te overnachten en de aangeboden activiteiten is de keuze dus enorm groot en heb je voor ieder wat wils. Ik raad aan een mooie mix te kiezen zodat je steeds weer een andere beleving hebt.

Ik vind het leuk om te horen hoe jij jouw safari hebt beleefd en welke game reserves jij aan zou raden.